Jump to content

Chmiel - jaka odmiana?


Samson_Miodek
 Share

Recommended Posts

Wiem, że poruszane były i to często dyskusje na temat tzw. dzikiego chmielu. Jak się dowiedzialem generalnie "dzikusy" nie nadają się do użycia w piwowarstwie że względu na kompletną nieprzewidywalność takiego chmielu (to akurat można sprawdzić chmielac takim kandydatem), ale również masę niepożądanych aromatów, albo brak jakiegokolwiek o goryczce nie wspominając.

Na mojej dzialce odkrylem, że drzewo brzoskwiniowe całe porośnięte jest takim dzikusem, zerwałem kilka szyszek , aromat jest przepiekny, a szyszki bardzo dorodne. Oczywiście uwarze na nim jakąś próbna warkę ,ale zanim to zrobię może znajdzie się jakiś ekspert, który na podstawie zdjęć po morfologii szyszki nie określi, czy to przypadkiem nie jest jednak jakas znana odmiana?;)

post-13077-1441451330,3569_thumb.jpg

post-13077-1441451338,2_thumb.jpg

post-13077-1441451345,8141_thumb.jpg

post-13077-1441451354,4063_thumb.jpg

post-13077-1441451365,3141_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

wow,a to nie karczochy :D ?

robiłem raz na dzikusie,też pachniał pięknie,goryczka wyszła ok ale smak jak bym to przez wiadro ziemi przepuścił i świeżo skoszoną trawą okrasił 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.