Jump to content
anteks

Chmiel Puławski oraz Polski Cascade

Recommended Posts

Magnat to nieco podrasowane na polskie warunki Magnum. Moim zdaniem nie warto. Ten drugi to tajemnica, nikt o nim nic nie wie.

 

Nieprawda.  Miałeś ten chmiel w rękach/garze? Magnat to świetny chmiel, piękny aromat i szybko układająca się goryczka, krótka, podobnie jak w Iungdze. Nie robiłem na razie prób na zimno głownie z uwagi na wysokie alfa 14%,  ale aromat zachęca.

 

Efekty chmielenia Puławskim na zimno też bardzo pozytywne, oprócz owoców dochodzi ciekawa nuta ziołowa. Świetny chmiel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zużyłem w tym roku ze 40kg granulatu Magnata, a ty g.... dalej gotuj sobie siano w garze czy co tam chcesz.

Edited by elroy
Ostrzegam przed używaniem epitetów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Również przerabiałem większe ilości Magnata i generalnie zgadzam się co do opinii o tym chmielu z dhanab.
Aromat klasyczny dla chmieli kontynentalnych, kwiatowy, krótka goryczka. W domowych warunkach wyszedł mi na nim przyjemny pils single hop.

Kwestią kluczową w jakości chmielu jest z jakich upraw pochodzą, pojawienie się na rynku Polish Hops doskonale to pokazało - nagle Lubelski nadaje się do czegoś innego niż "lawnmower beer" w znaczeniu dosłownym.  ;)

Edited by YoBombel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie dostałem właśnie w prezencie paczkę granulatu Puławski - wie ktoś jaką orientacyjną ilość alfa on zawiera ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Próbowałem oba chmiele, zarówno w domu jak i w większej skali. Chmiele od Polishhops.

Puławski - charakterystyczne dla polskich chmielu nuty ziołowe, sosna, czerwone jabłko, ale bez tytoniu. Można wyczuć trochę egzotycznych owoców, pomelo, marakuja, przywodzi na myśl chmiele z Antypodów, summer czy elle. Ciekawy i złożony chmiel, dobry na SH.

Cascade PL - wyraźny grejpfrut, cytrusy, z lżejszym mango, liczi, żywica. Trochę geraniolu daje się wyczuć. Trochę nieprzyjemna, zalegająca goryczka, ale cóż, lato było upalne i suche, co też odbiło się na kondycji roślin. Amerykański Cascade który testowałem równolegle pod tym względem lepsze, ale smak i aromat - trochę się różnią i nie umiem rozsądzić, które ciekawsze. 

 

Magnata też próbowałem, na goryczkę. Nie jest źle, umiarkowanie długa, nie zalega, ziołowa, delikatnie łodygowa i cierpka. Może być, imho półka między iungą a magnum, więc popyt pewnie będzie zależeć od ceny :)

Edited by bzium1986

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie dostałem właśnie w prezencie paczkę granulatu Puławski - wie ktoś jaką orientacyjną ilość alfa on zawiera ?

 

Tegoroczny z Polish Hops ma 7,8%

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie mi dofermentowuje best bitter 11 Blg SH Puławski (7,8 AA, z Esencji Smaku). Dziś będę sypał na zimno, ale już teraz pachnie obłędnie. Jak ktoś z 3miasta chce spróbować, to chętnie się podzielę; dla reszty świata będzie w lipcu post z degustacją i uwagami z warzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam zrobioną warkę na Puławskim. Zwykły SH bez kombinacji. Zapach bardzo fajny ja bym określił ten chmiel jako czerwone owoce jabłko,truskawka coś w te zapachy smakowo przyjemna łagodna goryczka no i moim smakiem czuć właśnie truskawki.Dawałem świeżo suszoną szyszę tak ponad 150g i garść na zimno :-) .

Jeżeli ma ktoś ochote na degustacje z okolic Puław mogę poczęstować buteleczką

Share this post


Link to post
Share on other sites

To możliwe że spora część tych owoców to zasługa drożdży, a konkretnie estrów, które naprodukowały - S-04 własnie robią takie ciepłe, przyjemne, owocowe posmaczki. Z moich obserwacji wynika, że zachowują się tak powyżej 18/19C - poniżej tej granicy dają piwa stosunkowo czyste.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli ma ktoś ochote na degustacje z okolic Puław mogę poczęstować buteleczką

Ja chętnie spróbuję mi właśnie fermentuj więc może porównamy. Poszło na priv.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może ktoś coś powiedzieć o Puławskim? Jak używać? Dostałem trochę swiezo wysuszonego, pachnial oblednie przed suszeniem i po suszeniu jeszcze lepiej i bardzo mocno, kwiatowo ziemne zapachy. Pisza ze to goryczkowy ale aromatu tez ma sporo fajnego. Czy single hop IPA na tym wyjdzie? Mam tez lubelski

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Gwynbleidd napisał:

Może ktoś coś powiedzieć o Puławskim? Jak używać? Dostałem trochę swiezo wysuszonego, pachnial oblednie przed suszeniem i po suszeniu jeszcze lepiej i bardzo mocno, kwiatowo ziemne zapachy. Pisza ze to goryczkowy ale aromatu tez ma sporo fajnego. Czy single hop IPA na tym wyjdzie? Mam tez lubelski

Śmiało! Rób SH. Nie pożałujesz. Bardzo dobry chmiel, a nie jakieś gówno. 

Bardzo przyjemny, owocowy, lekko kwiatowy. 

Jeśli masz dobry lubelski to też możesz się mocno zdziwić in plus. Bardzo fajne aromaty zielonej herbaty z cytrynką. Polecam. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 godzin temu, Gwynbleidd napisał:

Lubelskiego to używam już jakiś czas ale pulawski dostałem pierwszy raz i nie wiem jak się nim zająć. Dać na 60min trochę, pod koniec, na koniec i na zimno? 

Moim zdaniem zrób tak jak robiłeś do tej pory w poprzednich piwach. Będziesz miał porównanie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...