anteks Posted September 5, 2015 Share Posted September 5, 2015 (edited) Czy ktoś miał/ korzystał z tego chmielu? Edited September 5, 2015 by anteks Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bzium1986 Posted September 5, 2015 Share Posted September 5, 2015 Pytasz się o chmiel puławski, czy Cascade PL, czy oba naraz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted September 5, 2015 Author Share Posted September 5, 2015 Zapytywuję o Puławski oraz Cascade PL Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebek Posted September 5, 2015 Share Posted September 5, 2015 A gdzieś je widział? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted September 6, 2015 Share Posted September 6, 2015 Jak zbiorę szyszki z Cascade, to dam znać co wyjdzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bzium1986 Posted September 6, 2015 Share Posted September 6, 2015 Cascade PL wg JIHARS rośnie u 3 plantatorów, do dwóch mam namiary, spróbuję i porównam. Puławskiego nikt oficjalnie nie ma, więc w oficjalnej sprzedaży nie będzie. Niby Paweł Piłat ma kilka krzaków, zapytam się go czy mi udostępni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateuszkozak34 Posted September 6, 2015 Share Posted September 6, 2015 Ja miałem zamiar sobie kupić po kilogramie obu z tych chmieli, ale niestety wyskoczył mi inny spory wydatek i po planach niestety. Tak to już bywa w życiu. Pisałem o ich jakąś specyfikacje, niestety nic nie dostałem info, więc nie wiem czego się spodziewać po nich. Ps. Po kilogramie, bo takie minimum w tym gospodarstwie chmielarskim. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted September 6, 2015 Share Posted September 6, 2015 Za tydzień jestem u Pawła Piłata to dowiem się co tam nowego w chmielu piszczy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted September 6, 2015 Author Share Posted September 6, 2015 ten Puławski to goryczka czy aromat? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted September 6, 2015 Share Posted September 6, 2015 (edited) ten Puławski to goryczka czy aromat?Pamiętasz piwo w bączkach "Kazimierz Pułaski"? . Zbierałem butelki na skup Edited September 6, 2015 by GB... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted September 10, 2015 Author Share Posted September 10, 2015 A gdzieś je widział? Kuzyn dziadka mojego szwagra podobno ma plantację i podobno będzie sprzedawać. Dlatego zapytywuje co to je za szyszek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted September 18, 2015 Share Posted September 18, 2015 Byłem u Pawła, widziałem ale za wiele nie można mówić, bo uprawa chmielu w PL jest jeszcze bardziej porąbana niż zakładanie browaru. BuDeX 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted September 19, 2015 Author Share Posted September 19, 2015 I nie można powiedzieć że chmiel Puławski to np aromatyczny, pachnący starymi skarpetkami i przepoconą koszulka po biegu? Tajne ze względu na bezpieczeństwo kraju? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted September 19, 2015 Share Posted September 19, 2015 Nie mozna mówić, że są posadzone inne odmiany niz pozwolił pan urzędnik. Urzędnicy kontroluja plantacje czy aby nie rośnie nielegalny chmiel. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted September 19, 2015 Author Share Posted September 19, 2015 Ja nie pytałem co kto posadził tylko co to za chmiel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WujekStaszek Posted September 19, 2015 Share Posted September 19, 2015 Nie mozna mówić, że są posadzone inne odmiany niz pozwolił pan urzędnik. Urzędnicy kontroluja plantacje czy aby nie rośnie nielegalny chmiel. Parafrazując hasła z pikiet - "żaden chmiel nie jest nielegalny" Jak urzędnik ma niby odróżnik rośliny Puławskiego od np. Sybilli? Nie popadamy aby w paranoje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted September 19, 2015 Share Posted September 19, 2015 Bardzo prosto, po szyszkach. Tak jak Paweł poznaje, który gdzie rosnie choć nie ma żadnych tabliczek, a w jednym rzędzie jest ze sześć odmian. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WujekStaszek Posted September 19, 2015 Share Posted September 19, 2015 Bardzo prosto, po szyszkach. Tak jak Paweł poznaje, który gdzie rosnie choć nie ma żadnych tabliczek, a w jednym rzędzie jest ze sześć odmian. Trudno żeby ojciec dzieci nie rozpoznawał. Ale mówimy o prostym urzędniku który nie jest botanikiem, a rozpoznanie chmielu po szyszkach dla zwykłego człowieka jest karkołomne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bzium1986 Posted September 20, 2015 Share Posted September 20, 2015 Nie mozna mówić, że są posadzone inne odmiany niz pozwolił pan urzędnik. Urzędnicy kontroluja plantacje czy aby nie rośnie nielegalny chmiel. Małe sprostowanie: urzędnik otrzymuje informacje o obsadzonym chmielu i go "certyfikuje" - teoretycznie można mieć zasadzenia nielegalnego chmielu bez certyfikacji. Certyfikacja jest niezbędna w przypadku sprzedaży do zakładów obróbki chmielu, aczkolwiek praktyka pokazuje, że cały system certyfikacji to ściema i kompletnie niedziałające rozwiązania. Ale mówimy o prostym urzędniku który nie jest botanikiem, a rozpoznanie chmielu po szyszkach dla zwykłego człowieka jest karkołomne. Nie tylko po szyszkach można rozpoznać - po liściu i narastaniu łodygi także Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jakub M Posted May 25, 2016 Share Posted May 25, 2016 To w końcu czego można się spodziewać po Puławskim? Nie znalazłem na forum nic, a w internetach raptem jedną recenzję SH z Peruna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fafik Posted May 25, 2016 Share Posted May 25, 2016 Perun to podobno szajs a ktoś cos coś wie o ty chmielu? ps jakieś alfa kawasy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted May 25, 2016 Share Posted May 25, 2016 (edited) Mam dwa artykuły z Przemysłu Fermentacyjnego i Owocowo-Warzywnego o Puławskim i Magnacie (Charakterystyka botaniczna i cechy użytkowe i Skład chemiczny surowca. Trzeciego - Przydatność do produkcji piwa już nie dostałem). Jakby ktoś reflektował, w piątek mogę podkleić. Edited May 25, 2016 by zasada Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swiaderny Posted May 26, 2016 Share Posted May 26, 2016 Jakby ktoś reflektował, w piątek mogę podkleić.Ja! Ja! Chcę! A poważnie, to polecała mi te chmiele (Puławski i Magnat) dr Skomra.. No i skusiłem się. Mam po dwa krzaczki kompletnie nic o nich nie wiedząc niestety. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted May 26, 2016 Share Posted May 26, 2016 Magnat to nieco podrasowane na polskie warunki Magnum. Moim zdaniem nie warto. Ten drugi to tajemnica, nikt o nim nic nie wie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jakub M Posted May 26, 2016 Share Posted May 26, 2016 Aż taka tajemnica? Kupiłem w tym tygodniu, jeszcze jedna paczka 30g została Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.