Jump to content

Browarek w piwniczce


Madar50
 Share

Recommended Posts

Witam

Przygodę z warzeniem piwa ze słodu rozpocząłem w kwietniu 2007 roku.Przerobiłem ponad 600 kg słodu. Pierwsze lata warki wychodziły b.dobre. Wszyscy chwalili i chcieli nawet kupować. Ostatnie wychodzą dobre, ale jak dla mnie za słodkie.

Cały czas warzę tak samo, a mianowicie:

zasyp - 62*

Pierwsza przerwa     62*-64* - 45 min.

Druga                        72*-74 -  35 min

Podgrzewam do     76 - 78* i do filtracji

 

Chmielenie 60 min

Marynka 33g na początku i Lubelski 33g pod koniec

Próba jodowa OK,

Drożdże różne, dolnej jak i górnej fermentacji, oraz gęstwa z nich.

Słód cały czas taki sam z Browamatora

Fermentory typowe 33 l z pokrywką i rurką fermentacyjną, myte w płynach do mycia naczyń w gorącej wodzie i dezynfekowane pirosiarczynem. 

Fermentacja burzliwa  od 5 do 14 dni, cicha od 14 do 21 dni

Temperatura zacierania stabilna i śledzona przez komputer

Na garnku mam mieszadło elektryczne, które miesza sam spód zacieru.

Podgrzewam w tempie 1*/min.

W pierwszych latach (nie mierzyłem ph wody) fermentacja schodziła nawet do 2 blg dziś (ph wody 4,5) ledwo osiąga 6 blg

Teraz niech mi ktoś powie dlaczego nie mogę zejść z blg poniżej sześciu?.

Wszelkie podpowiedzi i rady bardzo mile widziane.

Pozdrawiam

Adam

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Stawiam na to:

 

 

Temperatura zacierania stabilna i śledzona przez komputer

To znaczy: jaką ustawię taką mam w granicach 0,5* C.

 

Upewnij się, że faktycznie jaką ustawisz taką masz, bo może coś się rozregulowało i Cię okłamuje.

Link to comment
Share on other sites

 

Cześć.

Cukromierz sprawdzony?

Tak.Mam refraktometr. Przy czystej wodzie z apteki 0 blg. Cukromierz tak samo.
A wiesz o korekcie refraktometru przy mierzeniu odfermentowanego piwa? Edited by Malinowy Jęczmień
Link to comment
Share on other sites

 

Temperatura zacierania stabilna i śledzona przez komputer

 

Mógłbyś wyjaśnić? Sterownik jest podłączony do PC? Jaki czujnik temperatury? 

 

Nie. Przez te lata doszedłem do wprawy i ustawiam płomień palnika tak, że temperatura jest stała (czasami koryguję w trakcie, ale to są niuanse rzędu 1* C)

Link to comment
Share on other sites

 

 

Temperatura zacierania stabilna i śledzona przez komputer

 

Mógłbyś wyjaśnić? Sterownik jest podłączony do PC? Jaki czujnik temperatury? 

 

Nie. Przez te lata doszedłem do wprawy i ustawiam płomień palnika tak, że temperatura jest stała (czasami koryguję w trakcie, ale to są niuanse rzędu 1* C)

 

Mam tylko program rejestrujący Lampomittari

Link to comment
Share on other sites

 

 

Cześć.

Cukromierz sprawdzony?

Tak.Mam refraktometr. Przy czystej wodzie z apteki 0 blg. Cukromierz tak samo.
A wiesz o korekcie refraktometru przy mierzeniu odfermentowanego piwa?

 

Nie. W tej kwestii nie jestem oczytany, ale jak już pisałem, pomiary robię tym samym sprzętem, z tego samego słodu,takie same drożdże i sposób zacierania jest taki sam od 8 lat, a tylko wyniki blg i smak piwa się zmieniły.Czy na gorsze?- nie wiem, w każdym bądź razie nie jest wytrawne.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.