Jump to content

Xmas ale - jak chmielić?


Baniok
 Share

Recommended Posts

Zabieram się powoli do uwarzenia piwa świątecznego. Nigdy wcześniej takiego nie robiłem, przyprawy jakoś tam sobie dobiorę, ale mam problem z chmieleniem. Mam w domu 100g amarillo i chcę go wykorzystać. Czy to dobry pomysł - nie wiem, ale może uda się wyciągnąć trochę cytrusów i wyjdzie nieźle ;) Założyłem, że zużyję całe 100g, ale właściwie nie muszę. Z pomocą programu ułożyłem chmielenie na ok 40 IBU, czyli jak łatwo się domyślić większość idzie na aromat :P

 

Warto w ogóle chmielić takie piwo na zimno? Uznałem, że wrzucę na zimno 20g, żeby był jakiś efekt, ale żeby jednak nie było jak AIPA. Biorę też pod uwagę to, że piwo do świąt postoi w butelkach jakieś 3 miesiące, więc i aromat osłabnie, a że fermentuje na S-04, to ze względu na ich flokulację też coś tam zaniknie. Jak mówiłem, to pierwsza moja styczność z takim piwem, dlatego nie wiem jak do tego podejść. Generalnie uwielbiam chmiel i wszelkie IPA, ale nie chcę przesadzić, tym bardziej że żeńska część mojego otoczenia też czeka na to piwo :)

 

Podsumowując, mam dwa podstawowe pytania. Czy 100g amarillo to nie jest zdecydowanie za dużo i czy chmielenie na zimno może przynieść dobry efekt w przypadku xmas ale.

Link to comment
Share on other sites

Żadnych cytrusów nie będzie, nikt Ci nie broni dawania tego chmielu, ale w jasnym piwie byłaby to lepiej ulokowana inwestycja.

Troszkę siedziałem nad tego rodzaju piwem, bo bardzo mnie intryguje i ciekawi do dziś.

To co ważne, to nie ma potrzeby dawać po szczypcie jakiś dziwnych przypraw, spokojnie wystarczy przyprawa do piernika, cynamon, kolendra i skórka pomarańczy.

S-04 bardzo dobrze sobie poradzą, podkreślą słodycz i dodadzą pełni piwa.

A zamiast chmielenia na zimno, wrzuć 2 laski cynamonu, będziesz o wiele bardziej usatysfakcjonowany. Powodzenia!

Link to comment
Share on other sites

moja wersja świątecznego to american stout + macerat porterówkowy

spokojnie chmiel jak uważasz - po pół roku - roku piwo i tak sie poukłada po swojemu i bedzie pyszne :)

Edited by cml
Link to comment
Share on other sites

moja wersja świątecznego to american stout + macerat porterówkowy

spokojnie chmiel jak uważasz - po pół roku - roku piwo i tak sie poukłada po swojemu i bedzie pyszne :)

ile dajesz maceratu na 20l ?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Jestem już właściwie po burzliwej. Kombinacja cynamon, kardamon, imbir, skorka z pomarańczy i pokrojone suszone śliwki, a to wszystko wrzucone pod koniec gotowania dają aromat gumy do żucia Big Red. Jakby mi ktoś podstawił pod nos i zakrył oczy, to bym w ciemno stawiał, że to te gumy ;)

 

Jutro przy przelewaniu na cichą dołożę na tydzień średnio opiekane płatki dębowe, laskę wanilii i laskę cynamonu. Chcę dostać piwo z wieloma nutami przyprawowymi, dlatego trochę szaleję z dodatkami. Zobaczymy co będzie :) do świąt poleży zatem koło 2,5 miesiąca, mam nadzieje że wystarczy na ułożenie się smaku :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.