Jump to content
Sign in to follow this  
maku13

Zapomniane butelki

Recommended Posts

Wczoraj przelewałem piwo do butelek, było późno itd..

Dzisiaj jakież było moje zdziwienie jak zobaczyłem dwie niezakapslowane butelki. :o

Zakapslowałem je natychmiast, ale nie wiem czy nie powinienem od razu je wylać?

W sumie zawsze mogę to zrobić...

Macie jakieś doświadczenia z tego typu "leżakowaniem" piwa?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wczoraj przelewałem piwo do butelek, było późno itd..

Dzisiaj jakież było moje zdziwienie jak zobaczyłem dwie niezakapslowane butelki. :o

Zakapslowałem je natychmiast, ale nie wiem czy nie powinienem od razu je wylać?

W sumie zawsze mogę to zrobić...

Macie jakieś doświadczenia z tego typu "leżakowaniem" piwa?

Oznacz butelki, a później podziel sie doświadczeniem :(

A tak na poważne, to butelki stały całkowicie bez kapsli, czy kapsle były, ale nie zaciśnięte?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Butelki oznaczyłem :(

Stały całkowicie bez kapsli wśród pustych butelek (zawsze przygotowuję ich więcej), przez jakieś 14h w piwnicy w 18 °C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na razie nie wylewaj, jak oznaczyłeś to odstaw z innymi i kiedyś sprawdzisz. Wylać zawsze zdążysz..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po miesiącu zrobiłem pierwszą degustację :lol:

Nie zauważyłem żadnych wad, piwo z "zapomnianych butelek" nie różni się niczym od reszty. :cool::cool:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Po miesiącu zrobiłem pierwszą degustację :(

Nie zauważyłem żadnych wad, piwo z "zapomnianych butelek" nie różni się niczym od reszty. :D:beer:

Jeśli stały ~12 godzin to po miesiącu powinny być o ~1/60 mniej nagazowane niż pozostałe. Raczej nie do wykrycia :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
Po miesiącu zrobiłem pierwszą degustację :(

Nie zauważyłem żadnych wad' date=' piwo z "zapomnianych butelek" nie różni się niczym od reszty. :D:beer:[/quote']

Jeśli stały ~12 godzin to po miesiącu powinny być o ~1/60 mniej nagazowane niż pozostałe. Raczej nie do wykrycia :(

Zdradź proszę, jak to obliczyłeś :rolleyes:.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Po miesiącu zrobiłem pierwszą degustację :)

Nie zauważyłem żadnych wad' date=' piwo z "zapomnianych butelek" nie różni się niczym od reszty. :D:beer:[/quote']

Jeśli stały ~12 godzin to po miesiącu powinny być o ~1/60 mniej nagazowane niż pozostałe. Raczej nie do wykrycia :(

Zdradź proszę, jak to obliczyłeś :rolleyes:.

Oj, żartowałem oczywiście. Piwo przez 30 dni "się gazowało". Dwie butelki gazowały się o połowę dnia mniej, czyli o 1/60 całego okresu. Mogłoby to mieć sens, przy założeniu, że intensywność procesu jest liniowa. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.