Jump to content

Browar - Lodołamacz


jsakic
 Share

Recommended Posts

Prawdziwym piwowarem zostanę jak zacznę zacierać... surowcę i brakujący sprzęt zamówiony, pora mieć własne zapiski. Zmiana nazwy browaru na bardziej oryginalny :lol:

 

zacdh27.jpg

 

Trochę historii mojego warzenia - bez szczegółów :

 

1. Brewkit Coopers India Pale Ale;

2. Brewkit Coopers Wheat Bear;

3. Brewkit Gozdawa Stout;

4. Brewkit Coopers Real Ale (w smaku nie ma różnicy jak wyrób z #1 warki)

5. Brewkit Gozdawa Blond Ale;

6. Na bazie ekstraktów słodowych - Weizen

7. Na bazie ekstraktów słodowych - APA

8. Na bazie ekstraktów słodowych - Weizen (znów tym razem dobre droźdze WB-06)

9. Na bazie ekstraktów słodowych - Black IPA (w butelkach od 14.09.2015)

...

10. Warka #10 - "Ciemne pszeniczne" (w butelkach od 20.09.2015)

11. Warka #11 - "Ekstraktowe wariacje" (w butelkach od 28.09.2015)

12. Warka #12 - "Olej silnikowy" (Foreign Extra Stout)

...

 

W planach: #12 Stout, #13 Belgian Pale Ale, #14 Grodziskie, #15 Single Hop Citra, #16 Alt, #17 RIS, #18 Witbier, #19 Kölsch, #20 AIPA. #21 Belgian Blond Ale, #22 Belgian Dubbel, #23 Belgian Tripel.

 

 

 

 

.

Edited by jsakic
Link to comment
Share on other sites

Warka #10

"Ciemne pszeniczne"

 

Surowce:

 

Słody:

słód pszeniczny jasny: 2,0 kg

słód pilzneński: 0,5 kg

prażona pszenica: 0,07 kg

 

Chmiele:

Hallertauer Tradition (szyszka) - 30g

 

Drożdże:

 

Bavarian Wheat Gozdawa 11,5 g

 

Zacieranie:

- 45°C  - 10 min

- 55°C -  10 min

- 65°C -  30 min

- 72°C -  20 min (na ostatnie 10 min wrzucona prażona pszenica)

- 78°C - wygrzew

 

Wysładzanie:

- uzyskano 14 litrów półproduktu do gotowania - 11 Blg, wysładzanie ok. 10 litrów wody

 

Czas gotowania

60 minut

 

Chmielenie:

Hallertauer Tradition (szyszka) - 30g - 60 min

 

Fermentacja:

Temperatura fermentacji ok. 20°C-21°C

 

Zawartość ekstraktu (Blg): 13
Brzeczka nastawna (l): 10

 

 

Pierwsze koty za płoty czyli debiut z zacieraniem. Od razu eksperymentalne drożdże Gozdawa „Bavarian Wheat” i na drugi dzień fermentacji zapach kanaliza – siarkowodór. Wydaje mi się, że jednak wszystko przebiega w porządku (bez infekcji). Czekam na efekty. Wydaje mi się, że za dużo chmielu dałem jak na te 10 l, oraz trochę za duża wartość blg ale surowce dobierałem na oko, bez użycia żadnych programów dla piwowarów.

 

W butelkach od 20.09.2015 r., bardzo ciekawy zapach i smak. Dużo nut bananowych, które bardzo lubię w pszeniczniakach

Edited by jsakic
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka #11

"Ekstraktowe wariacje"

Moja ostatnia (pewnie na dłuższy czas) warka z użyciem ekstraktu słodowego, została 1 pucha w zapasach więc poczyniłem eksperymentalne piwo. Pierwszy raz użyłem gęstwy z Warki #9 więc żalu w razie czego nie będzie:

 

Inne składniki:

ekstrakt słodowy - ciemny

cukier kandyzowany: (własny wg. forumowego przepisu) 400 gram

cukier biały: 700 gram

rodzynki: 100 gram (wrzucone na ostatnie 10 minut gotowania)

 

Drożdże:

Gęstwa z US - 05 (warka#9)

 

Czas gotowania

60 minut

 

Chmielenie:

Hallertauer Tradition (szyszka) - 30g - 60 min

 

Fermentacja:

Aktualnie przeprowadzana, temperatura fermentacji ok. 20°C.

 

Zawartość ekstraktu (Blg): 11
 

 

Fermentacja ruszyła po 5 godzinach. Piwo będzie bez stylowe, jak pisałem wcześniej eksperymentalne na pożegnanie z "puchami".

Edited by jsakic
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Dziś test warek # 8 Pszenica i #9 BIPA. Jestem w szoku ! Najlepsze 2 moje warki :)   Szczególnie Black AIPA na US-05 i Chinook`u to rewelacja nie odbiegająca polskim craftowym piwom! Trochę zaoszczędzę na kasie nie kupując aż tylu świetnych piw rzemieślniczych bo skoro w piwnicy stoją takie fajne butelki. Pszeniczne w końcu mi wyszło takie jakie lubię z przewagą "bananów". Bardzo się cieszę bo do tej pory do swoich piw miałem wiele uwag. Myślę, że teraz będzie coraz lepiej   :D

Edited by jsakic
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka #12

"Olej silnikowy - Foreign Extra Stout"

 

Surowce:

 

Słody:

Pilzneński Strzegom 3,5 kg

Słód monachijski jasny Strzegom 1,0 kg
Jęczmień palony Weyermann 0,2 kg

Pszenica prażona 0,2 kg

 

Chmiele:

Chmiel Marynka 25g - szyszka

Chmiel Lubelski  25g - szyszka

 

Drożdże:

Gęstwa US-05 po warkach #9 i #11

 

Zacieranie:

- 68°C - 66°C- 60 min

- 72°C -10 min (ciemne słody)

- 78°C - wygrzew

 

Wysładzanie:

- uzyskano 25 litrów do gotowania - 15,5 Blg, wysładzanie ok. 15 litrów wody

 

Czas gotowania

60 minut

 

Chmielenie:

Chmiel Marynka 25g - 60 min

Chmiel Lubelski  25g - 30 min

 

Fermentacja:

Temperatura fermentacji ok. 20°C-21°C

 

Zawartość ekstraktu (Blg): 14
Brzeczka nastawna (l): 21,5

 

 

Drugi raz z zacieraniem, teraz poszło sprawniej. Tym razem schładzanie przy użyciu chłodnicy zanurzeniowej - 25 min do ok 21 st. Fermentacja ruszyła po 7 godzinach. Łączny czas pracy (razem ze sprzątaniem) to ok. 5 godzin.

Z podanego wyżej zasypu wyszła mi wydajność 83% więc IMO bardzo wysoka.

Edited by jsakic
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Warka #13

Belgian Pale Ale

Słody

Słód Pale Ale Weyermann 3,0 kg
Słód monachijski typ I Strzegom1,0 kg
Słód Abbey Malt Weyermann 0,4 kg

Słód Carabelge Weyermann 0,4 kg

Chmiele

Chmiel Marynka 30g - granulat

Chmiel aromatyczny Saaz (Zatecki)(CZ) granulat 30g g

Drożdże

Safbrew S-33- Fermentis

Zacieranie

64°C - 20 minut
72°C - 40 minut

78°C - mashout

Czas gotowania

60 minut

Chmielenie

Chmiel Marynka 30g - w 1 minucie gotowania
Chmiel Saaz (Zatecki)(CZ) 30g – w 40 minucie gotowania

Edited by jsakic
Link to comment
Share on other sites

Warka #14

Grodziskie 13 Plato

Słody

Pszeniczny wędzony dębem Weyermann 2 kg

Pszeniczny Strzegom 1 kg

Pilzneński Strzegom 2 kg
Słód monachijski jasny Strzegom1,0 kg

 

Chmiele

Chmiel Marynka 25g - szyszka

Chmiel Lubelski 25g - szyszka

Drożdże

Safbrew S-33- Fermentis po Belgian Pale Ale

Zacieranie

50°C - 15 minut
65°C - 40 minut

72°C – 10 minut

78°C - mashout

 

Wyszedł taki jak oczekiwałem - czyli wytrawny + wszystkie wędzone aromaty znane z klasycznego Grodzisza. Piana minimalna - szybko znika. Dosyć klarowny - nasycenie duże.

Edited by jsakic
Link to comment
Share on other sites

Warka # 15

Bezstylowiec - resztkowy 14 Plato

Słody

Słód monachijski typ II Strzegom (16-24 EBC) 5kg

Słód Abbey Malt Weyermann 0,1 kg
Słód Carabelge Weyermann 0,1 kg

 

Chmiele

Hallertauer Tradition (szyszka) - 50g - 60 min

Drożdże

Safbrew S-33- Fermentis po Warce #14

 

Zacieranie

65°C - 60 minut

78°C - mashout

Edited by jsakic
Link to comment
Share on other sites

Warka #16

"American Rye"

 

Surowce:

 

Słody:

Pale Ale - Strzegom 2,0 kg

Żytni - Strzegom 2,0 kg
Słód pilzneński -Strzegom 1 kg

 

Chmiele:

Cascade US 2015 - 100 g granulat

 

Drożdże:

suche US-05

 

Zacieranie:

- 67°C - 65°C- 60 min

- 78°C - wygrzew

 

Filtracja i wysładzanie:

- uzyskano 18 litrów do gotowania - 16 Blg, dolano wody do 26 litrów, wysładzanie ok. 15 litrów wody - bardzo długo ze względu na ciężką filtrację (słód żytni 2 kg!)

 

Czas gotowania

80 minut

 

Chmielenie:

Cascade US 2015  50 g - 60 min

Cascade US 2015  50 g - 10 min

 

Inne dodatki:

Mech Irlandzki - 10 min

 

Fermentacja:

Zawartość ekstraktu (Blg): 13,5
Brzeczka nastawna (l): 21,0

 

Temperatura fermentacji ok. 18°C-20°C - 13 dni bez cichej, stan końcowy (Blg): 3,0

W celu refermentacji dodałem 110 g cukru zadane w 300 ml wody.

 

Pierwszy raz pracowałem ze słodem żytnim, następnym razem pewnie będzie eksperyment z łuską - filtracja to masakra! Piwo odfermentowało dosyć dobrze, aktualnie jest 3 dzień w butelkach (już widać jak ładnie się klaruje). Gęstwa drożdżowa posłuży do następnej warki American Habanero IPA ;)

Edited by jsakic
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.