Jump to content

Piwo Grodziskie - prośba o informacje


dori
 Share

Recommended Posts

Podczas Grodziskiego Piwobrania będę miała wykład na temat domowego warzenia piwa grodziskiego - surowce, technologia, wariacje na temat stylu. Chciałabym w prezentacji zawrzeć trochę danych statystycznych, więc szukam wszelkich informacji - jak często warzycie grodziskie, jakie stosujecie surowce, jak oceniacie wyniki swojej pracy, czy warzycie klasyczne grodziskie, czy jednak szukacie jakichś urozmaiceń. Jeśli chcielibyście się pochwalić swoimi etykietami piwa grodziskiego to również byłabym bardzo wdzięczna. Proszę o wszelkie informacje albo w tym wątku albo na dorota[at]homebrewing.pl.

Z góry dziękuję i pozdrawiam,

Dorota

Link to comment
Share on other sites

4 warki na 71, czyli średnio co roku, ostatnio częściej, z tym że ja rzadko powtarzam style, co powoduje że grodziskie chyba oprócz milda i wariacji bitterów jest jednym z najczęściej warzonych przeze mnie stylów ;)

Nigdy nie warzyłem ortodoksyjnego, każda warka trochę inna (inny zasyp, drożdże, blg), ostatnio mocniej nachmielona, taki pils grodziskie ale za każdym razem staram się nie zgubić głównych cech stylu.

Z jednej warki byłem zadowolony, ostatnia przeciętna ale może być, dwie słabe.

Link to comment
Share on other sites

Ja co sezon powtarzam, statystycznie prawie jak Kantor - 4 warki na ponad 60. Też nigdy kanonicznego nie zrobiłem, zawsze mieszanka słodów bazowych i wędzonych, pszenicznych i jęczmiennych. Zawsze celuję w ok. 8 blg, ostatnio dałem 1kg carapils na 6kg zasypu wzorując się na Czesławie. Nagazowanie 150g cukru/20L.

Link to comment
Share on other sites

Do tej pory na 185 warek zrobiłem 3 grodziskie, każde trochę inne, ale niestety ten styl nie zagości u mnie na stałe, bo mi przestał smakować (woda z wędzoną to nie dla mnie wolę pełniejsze wędzone dwunastki) ;) Z tego co obserwuje forum, ludzie go dość często warzą, a także różne wariacje na jego temat (w bitwach piwowarskich są takie kategorie nawet). Więc myślę, że styl zakorzenił się na stałe w browarach domowych :) Można też prześledzić konkursy piwowarskie i liczbę zgłoszeń w tej kategorii - na Żywcu był no i oczywiście konkurs w Grodzisku Wlkp. 

 

A co technologi dodam, że piwa nie klarowałem nigdy, zasyp w najnowszej dopracowanej warce pszenica wędzona 2,6 kg i słód pilzneński 0,3 kg oraz użyłem oryginalnego szczepu drożdży odzyskanych z butelki grodziskiego (ten co propagował PSPD swego czasu i rozdawał piwowarom domowym). Posiadam ten szczep jako skos agarowy w sumie nie używam go za bardzo jeżeli ktoś chętny mogę go oddać ;) Ostatnio był dokarmiany drożdże w dobrej formie wyglądają. Piwo wyszło dziwne moim zdaniem nie zachwycałem się nim ;) 

Edited by Undeath
Link to comment
Share on other sites

Za mną pierwszy sezon... Póki co jedna warka Grodziskiego.

 

Bazowałem na recepturze Czesława Dziełaka. Użyłem jednak innych drożdży.

  • słód pszeniczny grodziski Weyermann 75%
  • słód wędzony dębem Weyermann 15%
  • słód Carapils Weyermann 10%
  • chmiel Magnum 15,0% AA granulat
  • chmiel Hallertau 4,4% AA granulat
  • Wyeast 1007 German Ale.

Jak dla mnie to obowiązkowa pozycja na lato. Idealne piwo na lato, stołowe, lekkie, niezobowiązujące... Lecz! :) Wędzonka potrafi zaskoczyć i jednak amatorów Grodziskiego nie jest wcale tak wiele. Statystyczni piwosze zaskoczeni byli smakiem i informacją, że słód możną "wędzić". No, ale coż...

 

Wybitnie mi nie leży klarowność w Grodziskim. Moja warka wyszła idealnie mglista jak lekka pszenica. Nie starałem się tego klarować żelatyną.

 

gallery_8521_609_28923.jpg

Edited by PawelH
Link to comment
Share on other sites

Uwarzyłem raz na ~25 warek i jestem podobnego zdania co Undeath - wodnista wędzonka nie jest dla mnie, aczkolwiek bardzo polubiłem słód dedykowany do grodziskiego z Weyermanna i będę powtarzał na nim piwo, z tym że z wyższym ballingiem.

 

Co do mojej wersji grodzisza było to 2/3 grodziskiego z Weyermanna i 1/3 jęczmiennego wędzonego z Weyermanna - ze strachu o zbyt małą wędzonkę. Teraz gdybym miał je powtarzać użyłbym już 100% dedykowanego słodu.

Link to comment
Share on other sites

Robiłem raz. 100% słodu pszenicznego grodziskiego Wayermanna, chmiel Lubelski i Fermentum Mobile FM51. Piwo wyszło dobre i jakbym podchodził do niego jeszcze raz to składu surowcowego bym nie zmieniał, zrobiłbym ewentualnie kilka poprawek w schemacie zacierania.

Link to comment
Share on other sites

3-4 warki rocznie, zbliżone do oryginału. Czasem wariacje, ale coraz rzadziej, zwykła prosta receptura jest najbliższa mojemu podniebieniu. Nie więcej niż 8 Blg, S-33, polskie chmiele, wędzonego niezbyt dużo- maks 50%, nasycenie 3 v/v, koniecznie sklarowane mchem.

Link to comment
Share on other sites

Ja zrobiłem grodzisza 2 razy. W obu przypadkach wyszło coś jak ze zdjęcia PawelH. W smaku tak jak woda z parówek, ale mi oraz znajomym smakowało (oprócz żony bo ta na wędzone piwa ma uczulenie:) ). Obie warki zrobiłem z 100% pszenicznego wędzonego dębem i w granicach 8blg chmielone tym co aktualnie zalegało w lodówce. Etykietę wyśle mejlem jutro.

Link to comment
Share on other sites

Do moich lekkich wędzonek pszenicznych dodaję odrobinę grysu kukurydzianego (kleik). Drożdże 2112 California Lager, warzenie wg raportu PSPD i oczywiście słód samemu wykonany ususzony/wędzony dymem dębowym :) . Ostatnio użyłem Denny's Fav 1450 i w smaku ok ale nie jest klarowne.

Link to comment
Share on other sites

Jak na razie robiłem raz z zestawu surowcowego browar.biz'u (choć wyszło mi początkowe 10,5 Blg) i nie powiem zasmakowało. Na lato i upały to chyba najlepsze piwo. Na pewno będę powtarzał co roku i może cos pomodyfikuje jak trochę nabędę doświadczenia.

Link to comment
Share on other sites

w tym roku 3 warki dzielone na pół ,czyli w sumie 6 po ok .23l drożdże s33,s04,us05,abbey :) różne chmielenia ,w tym np.cascade na zimno

zawsze po kilku tygodniach klarowne ,zawsze za mało wędzonki 

Link to comment
Share on other sites

U mnie też grodziskie jest obowiązkowe w harmonogramie warzenia - robię średnio raz do roku. Tylko wersje klasyczne ok 8-8,5°Blg. Od 3 sezonów tylko na słodzie pszenicznym. Chmiele z reguły szyszkami lubelskiego. Drożdże: głównie Koelsch, raz S-33, a ostatnio testuję Grodzie Dębowe.

Link to comment
Share on other sites

Chciałabym w prezentacji zawrzeć trochę danych statystycznych, więc szukam wszelkich informacji - jak często warzycie grodziskie

Jeśli odezwą się tylko ci co warzą, to wyjdzie że statystycznie 100% piwowarów robi średnio kilka warek grodziskiego rocznie. ;)

Link to comment
Share on other sites

Dzięki wielkie za wszelkie informacje i etykiety :) Usiądę nad tym w weekend i może uda mi się zebrać to wszystko w całość.

 

Chciałabym w prezentacji zawrzeć trochę danych statystycznych, więc szukam wszelkich informacji - jak często warzycie grodziskie

Jeśli odezwą się tylko ci co warzą, to wyjdzie że statystycznie 100% piwowarów robi średnio kilka warek grodziskiego rocznie. ;)

 

ojjj jeszcze potrafię włączyć myślenie :) A z tymi danymi statystycznymi to może za poważnie zabrzmiało.

Link to comment
Share on other sites

4 warki klasycznego 7,5-7,8blg w roku, 1 warka ciemnego 15blg. 1 warka=25l
surowce: słód pszeniczny dymiony 100%, chmiele: różnie, raz lubelski z lomikiem a raz magnum i saaz, drożdże: od tego roku FM Grodzie Dębowe. Woda z własnego ujęcia w Grodzisku.
Co do oceny efektów: należy spytać sąsiadów, znajomych, póki co na konkursy nie słałem piwka.

Etykieta: gallery_7426_625_29468.jpg

Link to comment
Share on other sites

4 warki klasycznego 7,5-7,8blg w roku, 1 warka ciemnego 15blg. 1 warka=25l

surowce: słód pszeniczny dymiony 100%, chmiele: różnie, raz lubelski z lomikiem a raz magnum i saaz, drożdże: od tego roku FM Grodzie Dębowe. Woda z własnego ujęcia w Grodzisku.

Co do oceny efektów: należy spytać sąsiadów, znajomych, póki co na konkursy nie słałem piwka.

 

Ale w tym roku chyba "wysłałeś" :smilies:

Link to comment
Share on other sites

 

4 warki klasycznego 7,5-7,8blg w roku, 1 warka ciemnego 15blg. 1 warka=25l

surowce: słód pszeniczny dymiony 100%, chmiele: różnie, raz lubelski z lomikiem a raz magnum i saaz, drożdże: od tego roku FM Grodzie Dębowe. Woda z własnego ujęcia w Grodzisku.

Co do oceny efektów: należy spytać sąsiadów, znajomych, póki co na konkursy nie słałem piwka.

 

Ale w tym roku chyba "wysłałeś" :smilies:

 

Chciałem ale kurier za drogi :) Ten rok odpuszczam jeszcze.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.