Jump to content
Sign in to follow this  
Billy the Kid

Pierwsze pszeniczne z zacieraniem

Recommended Posts

Witam,

mam zamiar zrobić pierszego pszeniczniaka z zacieraniem, moje obawy budzi filtracja, wyczytałem na forach, że ciężko się filtruje.

Jak to jest tak nprawdę z tą filtracją pszenicy, czy trzeba filtorwać jak inne piwa, tak długo, aż zacier będzie klarowny, przecież pszeniczniaki są właśnie mętne?

No i jak się je przefiltruje do klarowności, to potem zrobią się mętnawe?

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecam filtrator z oplotu. O ile pamiętam moją pszenicę poszło szybko i bezboleśnie. Hmmm i nawet gotowe piwo nie było wybitnie mętne :)

I szarpnij się na dekokcję :)

Masz w głowie jakiś przepis?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak to jest tak nprawdę z tą filtracją pszenicy, czy trzeba filtorwać jak inne piwa, tak długo, aż zacier będzie klarowny, przecież pszeniczniaki są właśnie mętne?

No i jak się je przefiltruje do klarowności, to potem zrobią się mętnawe?

:)

Filtrat zwracaj aż przeleci to najgorsze błotko. Jak masz wątpliwości, zwróć pierwsze 5 litrów,na pewno wystarczy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja filtrowałem filtratorem z BA po apgrejdzie (dowiercone trzy razy tyle dziur) i nie miałem żadnych problemów. Pamiętaj o podbiciu i o tym żeby z 20 minut odczekać, żeby się ładnie ułożyło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja nigdy nie miałem problemu z filtracją pszenicy. Filtrator z oplotu. Tylko trzeba pamiętać o tym, aby łuska ze słodu jęczmiennego była w miarę cała..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wnioskuję, że nie musi być idealnie klarowne.

Jak warzyłem pszeniczne z gotowców, to wychodziło bardzo klarowne, denerwowała mnie ta klarowność, a w smaku jakieś takie wodniste, przecież pszeniczne nie są klarowne (czy tak, jeśli nie to jakie są klarowne?).

 

Jeśli chodzi o przepis, to zamówiłem zestaw do zacierania w browoamatorze, nie kombinowałem na początek.

 

Dzięki za porady.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robiłem z tego zestawu jakieś dwa miesiące temu, trochę pomodyfikowałem po forumowych sugestiach przerwy i ich długość, i wyszło zajefajnie. A że nie idealnie klarowne? Przecież to pszeniczniak, tak powinno być :(

Edited by redachtor

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja robiłem z tego zestawu jakieś dwa miesiące temu, trochę pomodyfikowałem po forumowych sugestiach przerwy i ich długość, i wyszło zajefajnie. A że nie idealnie klarowne? Przecież to pszeniczniak, tak powinno być :(

No Właśnie nie ma być idealnie klarowne, bo pszenica nie jest klarowna.

Możesz coś bliżej o modyfikowaniu tego przepisu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.