Skocz do zawartości

Plato wzrosło O_o?


Gnollu

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Po kilku próbach (w więszkości udanych) pracy ze znajomymi postanowiłem spróbować swoich sił indywidualnie i uwarzyć swoją pierwszą samodzielną warkę :D.

 

Ale coś nie wyszło...

 

Chciałem zrobić Red Ale, obliczenia nie wyszły i początkowe plato wyszło 19. Okej, to fermentujemy

 

Użyłem paczki fermentis S-04, rehydracja zgodnie z zaleceniami piwo.org (warka 15 litrów)

 

Po tygodniu plato wyniosło 9, zlałem na cichą

 

Obecnie (po dwóch kolejnych tygodniach) chciałem butelkować, jednak najpierw, mierzymy plato.... wyniosło 11 O_o

 

Co zrobiłem źle? Zmierzyłem plato wody i wyszło piękne 0 więc aerometr jest raczej OK.

 

W jaki sposób plato brzeczki mogło skoczyć o dwa stopnie?

 

Wszelkie informacje plus wskazówki na przyszłość będą bardzo pomocne :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coś słabo odfermentowało. Może skopałeś pomiar przy przelewaniu na cichą?

 

Szczerze to nie wiem.

 

Ogólnie gęstwa była ślicznie gładka na spodzie wiadra, piana zeszła, bez żadnych krążków, o fermentacji świadczył jedynie osad na ścianie wiadra, dlatego uznałem, że czas zlewać.

 

Zasyp to 2 kilo monachijskiego, 2 kilo pale ale, 1 kilo melanoidynowego i 0.5 kilo karmelowego czerwonego, więc specjalnych za dużo chyba nie dałem....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.