Gnollu Posted August 29, 2015 Share Posted August 29, 2015 Cześć Po kilku próbach (w więszkości udanych) pracy ze znajomymi postanowiłem spróbować swoich sił indywidualnie i uwarzyć swoją pierwszą samodzielną warkę . Ale coś nie wyszło... Chciałem zrobić Red Ale, obliczenia nie wyszły i początkowe plato wyszło 19. Okej, to fermentujemy Użyłem paczki fermentis S-04, rehydracja zgodnie z zaleceniami piwo.org (warka 15 litrów) Po tygodniu plato wyniosło 9, zlałem na cichą Obecnie (po dwóch kolejnych tygodniach) chciałem butelkować, jednak najpierw, mierzymy plato.... wyniosło 11 O_o Co zrobiłem źle? Zmierzyłem plato wody i wyszło piękne 0 więc aerometr jest raczej OK. W jaki sposób plato brzeczki mogło skoczyć o dwa stopnie? Wszelkie informacje plus wskazówki na przyszłość będą bardzo pomocne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted August 29, 2015 Share Posted August 29, 2015 Coś słabo odfermentowało. Może skopałeś pomiar przy przelewaniu na cichą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gnollu Posted August 29, 2015 Author Share Posted August 29, 2015 Coś słabo odfermentowało. Może skopałeś pomiar przy przelewaniu na cichą? Szczerze to nie wiem. Ogólnie gęstwa była ślicznie gładka na spodzie wiadra, piana zeszła, bez żadnych krążków, o fermentacji świadczył jedynie osad na ścianie wiadra, dlatego uznałem, że czas zlewać. Zasyp to 2 kilo monachijskiego, 2 kilo pale ale, 1 kilo melanoidynowego i 0.5 kilo karmelowego czerwonego, więc specjalnych za dużo chyba nie dałem.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted August 29, 2015 Share Posted August 29, 2015 Skład nie ważny, ważne zacieranie. Spławik mogą unosić bąble gazu. Kilo melanoidyn, pół kilo karmelu? będzie hardkor Przelewamy na cichą gdy przez kilka dni blg nie spada. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gnollu Posted August 29, 2015 Author Share Posted August 29, 2015 Hmmm Czemu hardkor? (Jak juz mowilem, nowy jestem , kazda nowa informacja sie przyda) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted August 29, 2015 Share Posted August 29, 2015 Niepijalne. Na początek weź sprawdzoną recepturę. http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Receptury_ze_słodów Z 5kg słodu ciężko uzyskać 20l brzeczki o 19blg. Więc błędy są od początku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.