Skocz do zawartości

camilos

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do pierwszych skosów i muszę zorganizować probówki, wiem już, że dobrze sprawdzają się zakręcane. 

Przeszukując interneta (nie mam u siebie sklepu z szkłem labo.) trafiłem na takie:

http://allchemik.pl/opis/id,4383955/  z tego co znalazłem to ten wymiar to ok 12-15ml - czy taka pojemność wystarczy?

Znalazłem jeszcze tańsze, ale zdaje mi się, że będą za małe: http://www.artinsect.all.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=804&category_id=67&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=1&vmcchk=1&Itemid=1

 

Spora część sklepów, jak już mają w ofercie takie próbówki, to sprzedaż w opakowaniach zbiorczych po 100, 1000 sztuk :/ Myślę, że na początek bym wziął z 15szt (po 3 do 5 skosów na szczep).

Macie jakieś sprawdzone sklepu z takimi w dobrej cenie i bez konieczności kupowania dużej ilości?

 

edycja.

o i w browamatorze są też w ofercie takie:  http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=3100812

Edytowane przez camilos
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zwróć uwagę te nakrętki wytrzymują 110c ( tak pisano w ostatnim podanym odnośniku ) , autoklaw ma 121C , czyli zdeformują się . Co do wielkości , każde będą dobre , byle sterylne :) , jedynie to wygoda użytkowania . W szerszych lżej operować , ale to sprawa indywidualna . Poszukaj na aledrogo wysprzedaży , czasami fajne perełki idzie wyłuskać . 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

szybkowar trzeba lekko modernizować , dodajesz manometr i termometr ( w jednej obudowie )  , plus zawór redukcyjny z bidy dociążasz zawór oryginalny , i masz swoje 121C :)  . W sumie takim sposobem przerabiałem , na dziś mam dostęp do autoklawu , a że pół roku w kopertach szkło po sterylizacji może leżeć to problemów nie mam . Jak nakrętki popsują się też bidy nie ma , korki z gazy i folia na wierch .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przerobka garnka nie wchodzi w grę, zbyt nowy i zbyt rzadko będę sterylizował. szybkowar to lidlowy z regulacja ciśnienia.

jeszcze co do sprzętu-czy zamiast ezy wystarczy drut miedziany w oprawce jakiejś?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przerobka garnka nie wchodzi w grę, zbyt nowy i zbyt rzadko będę sterylizował. szybkowar to lidlowy z regulacja ciśnienia.

jeszcze co do sprzętu-czy zamiast ezy wystarczy drut miedziany w oprawce jakiejś?

Miedz do du...y , nie wiem z jakiego on to tam napisał . Eza prawdziwa robi się z platyny ( kupa kasy ).  Dla czego z platyny ? No bo wytrzymuję bardzo wysokie temp. nie utlenia się i nie wchodzi w reakcję z żadną substancją . Odpowiedz sobie czy miedz sprosta tym wymaganiom ? Z materiałów ogólnodostępnych najlepszym jest nichrom i jego bliskie stopy , dla czego no bo przede wszystkim wytrzymuję bardzo wysokie temp i wszystko co było wyżej . A dla czego nam to ? No bo eza sterylizowana przez trzymanie jej nad płomieniem palnika i takich operacyj robi się kilka naście za każdym razem , a schładzasz i płuczesz w roztworze spiritusa ( to jest ta nie ścisłość o której pisałem wyżej ) . Jeszcze bywają jednorazowe ezy plastykowe nie wymagające sterylizacji bo zapakowane sterylnie po 10szt ( mnie nie podeszło takie rozwiązanie ) . Ezy jak będziesz robić z drutu ( po jakimś czasie dobierzesz jakie dla ciebie najlepsze ) to też oprócz tych z oczkiem zrób kilka  prostych , bo do zasiewania skosów potrzebne właśnie proste końcówki u tych ostatnich mogą być lekko szorstkie ( lepiej trzymają się kultury przed zasiewem ) , nimi przekuwasz warstwę agaru na 2-3cm i w tej warstwie rosną drożdżaki    i patrzą na Ciebie przez szkło ;)

 

P.s. Co dotyczy przeróbki szybkowara , musi być solidna konstrukcja z grubego materiału , inaczej bum .

A I NIE POLECAM POWTARZAĆ TO W DOMU :P .

Edytowane przez czeburaszka710
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sterylne pojemniki na mocz są b.dobre, gdzieś opisałem jak ich używam, probówki są bardziej problematyczne.

to chyba o tym pisałeś: http://www.piwo.org/topic/17803-namnażanie-drożdży-pobranych-ze-skosów/?p=349279

A jak zabezpieczasz wypalony otwór?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przymierzam się do pierwszych skosów i muszę zorganizować probówki, wiem już, że dobrze sprawdzają się zakręcane. 

Nie wiem co to są zakręcane, ale miałem próbę z jednorazowymi z korkiem - wszystkie po kilku dniach wystrzeliły.

 

Szklane, zwykłe, jak poszukasz na aukcjach to pewnie znajdziesz.

Tak kupiłem, kilka możesz dostać do testowania (pisz na priv.).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Sterylne pojemniki na mocz są b.dobre, gdzieś opisałem jak ich używam, probówki są bardziej problematyczne.

to chyba o tym pisałeś: http://www.piwo.org/topic/17803-namnażanie-drożdży-pobranych-ze-skosów/?p=349279

A jak zabezpieczasz wypalony otwór?

 

Odcinam ostrym nożem kawałek wieczka (od strony gwintu) rozgrzanym śrubokrętem wspawuję w dziurę ten skrawek i zalepione.

 

W tym temacie to to opisałem mniej więcej jak to robię http://www.piwo.org/topic/388-mrozenie-drozdzy/page-13

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skłoniłem się w ich stronę, ze względu na oszczędność miesca w lodówce przy przechowywaniu, włoże je w jakieś szczelne plastikowe pudełko, żeby jaknajbardziej oddzielić od zawartość lodówki. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.