Jump to content

Obniżenie temperatury fermentacji burzliwej


rkkr
 Share

Recommended Posts

Witam.

 

Czy przetrzymanie piwa w tym samym fermentorze, w którym miała miejsce fermentacja burzliwa, i obniżenie temperatury piwa do np. 10 stopni Celsjusza już po skończeniu fermentacji wpłynie korzystnie na klarowność piwa?

 

I czy wyliczając ilość surowca do refermentacji podaję do kalkulatora 10 stopni C czy też mogę zrobić tak, że np. dzień przed rozlewem pozwalam piwu ogrzać się do np. 20 stopni C i wtedy do kalkulatora podaję wartość 20 stopni C?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Dwa razy tak.

Na drugie też? (w sumie to tam są dwa pytania)

 

Jeżeli obniżysz temp piwa na końcu fermentacji w celu sklarowania(cold crush), w kalkulator wpisz wcześniejszą temperaturę, w której odbywała się rzeczywista fermentacja. Chodzi o to, że to w tej temp następowało nasycenie piwa CO2 i obniżenie nie spowodowało większego nasycenia.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Jeżeli obniżysz temp piwa na końcu fermentacji w celu sklarowania(cold crush), w kalkulator wpisz wcześniejszą temperaturę, w której odbywała się rzeczywista fermentacja. Chodzi o to, że to w tej temp następowało nasycenie piwa CO2 i obniżenie nie spowodowało większego nasycenia.

 

Tak jak kolega pisze. A dokładniej najwyższą temperaturę jaką piwo osiągnęło po zakończeniu fermentacji (blg nie spada). Tutaj dość dobrze temat rozpisany http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=134347

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.