Jump to content

Problem z pomiarem temperatury podczas zacierania


LukaszU
 Share

Recommended Posts

Cześć,

Przy ostatnich dwóch warkach zaobserwowałem różnice temperatur jakie występują w garze podczas zacierania słodu. Gar 50 litrów, termometr analogowy http://twojbrowar.pl/prestashop/1215-large_default/termometr-piwowarski-20-do-110c.jpg

 

Mierzę temperaturę po środku gara oraz mierzę przy ściance i różnica wychodzi ok 5-6 st. Czy ktoś może mi powiedzieć w którym miejscu gara najlepiej mierzyć temperaturę aby pomiar był dobry ? Na jaki termometr się przerzucić, może macie swoje typy ?

Link to comment
Share on other sites

Termometr działa dobrze - następnym razem owiń garnek na czas zacierania:

- kocem

- śpiworem

- na górze połóż poduszkę - a na to kota :)

 

i po godzinie zacierania będziesz miał różnicę ok 1-2st w stosunku do środka

 

inna opcja to zacieranie w lodówce turystycznej, która lepiej trzyma temp w czasie

inna opcja to podgrzewanie delikatne co powiedzmy 10-15min i mieszanie by zmniejszyć gradację temperatur

inna opcja to mieszadło, grzałki i komputerowe sterowanie temp zacierania

Edited by cml
Link to comment
Share on other sites

Mieszam, ale najwidoczniej niezbyt skutecznie :)

 

 

 

Termometr działa dobrze - następnym razem owiń garnek na czas zacierania: - kocem - śpiworem - na górze połóż poduszkę - a na to kota

Ale czy na czas zacieranie nie powinno się przykrywać gara ? Wybaczcie pytanie, ale muszę się upewnić z tym wszystkim, bo nie wiem gdzie popełniam błąd. 

 

Fakt też, że gar jest spory więc stoi na kuchence i największy palnik nie jest po środku gara a z boku. To też pewnie ma swoje duże minusy.

Link to comment
Share on other sites

Mieszaj nie tylko "w kółko", ale również, a przede wszystkim tak, aby słód podnosić z dnia, szczególnie z miejsca, gdzie jest palnik. Mieszaj często i gęsto, całą objętością gara. A temperaturę mierz na środku, po takim dokładnym wymieszaniu. Przede wszystkim temperaturę mierz zawsze w tym samym miejscu, zawsze po porządnym zamieszaniu zawartości. 

Aha, no i porządne zamieszanie przed pomiarem temperatury to nie kilka sekund machania mieszadłem, a więcej, tak aby temperatura się w całej objętości wyrównała w miarę możliwości. Położenie palnika to nie jest duży problem, a przykrywkę możesz używać jak Ci w niczym nie przeszkadza, sam przykrywam gdy tylko mogę przy zacieraniu. Przy warzeniu tylko warto mieć w miarę odsłonięty gar.

 

@edit

Na przykład, gdy nie będziesz podczas grzania dobrze mieszał, to może się okazać, że termometr wskaże 80 stopni przy dnie, a 60 na górze.  ;)

Edited by kowdi
Link to comment
Share on other sites

No właśnie, energiczne mieszanie. Trochę z tym u mnie rzeczywiście słabo. 

 

 

 

Na przykład, gdy nie będziesz podczas grzania dobrze mieszał, to może się okazać, że termometr wskaże 80 stopni przy dnie, a 60 na górze.

 

 

I tam mogło być przy moich dwóch poprzednich warkach, że te różnice temperatur mogły być może nie ta znaczące, ale jednak.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.