Jump to content

Recommended Posts

Chciałem się przywitać, gdyż pierwszy raz pisze na forum.

 

Oczywiście pisze z powodu problemów :(

Moim problemem jest armat, a w zasadzie jego brak.

Póki co, warzę z ekstraktów z własnym chmieleniem. I dla przykładu zestaw ostatni:

- Ekstrakt słodowy niechmielony 1,7 kg 2x

- ekstrakt suchy 1,0 kg

- Ekstrakt płynny pszeniczny 0,25 kg

 

Gotowanie w 5 l. wody, chmielenie:

- Zeus 50 g - 60 min

- cascade 30 g - 10 min

- citra (na zimno) 30 g - na cichej

 

Całość po gotowaniu dopełniam wodą zimną (mineralna z baniaków) do 23l aby uzyskać temperaturę ok 20-25 stopni.

 

Zadanie drożdży us05 - 2 saszetki

 

BLG początkowe 15, po burzliwej, która szybko się rozpoczęła jak i szybko skończyła ( 5dni) BLG zeszło do 5.

 

Podczas fermentacji, cały pokój wypełnia śliczny zapach właśnie zeusa i cascade, jednak już przy zlewaniu na cichą zapachu brak, bądź jest bardzo słaby, w smaku w piwie czuć tylko gorycz. 

 

Powyżej podałem tylko przykład mojego składu, ale w różnych kombinacjach warzenia zawsze mam ten sam problem. Wg mnie nie daję mało chmielu, aromat gdzieś ucieka. Ostatnio mam tez problem z kiepską fermentacją, tj. zatrzymuje się na 5 bądź 4 BLG (7-10 dni burzliwej w temp. 22-24 stopnie), na cichej, już niestety nic nie schodzi.

 

Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, proszę o radę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Również jestem początkujący i podobnie jak ty do tej pory warzę z ekstraktów z własnym chmieleniem. Piwa wychodzą mi coraz lepsze jednak do tej pory gotowałem w 10 l garnku czyli czyste HGB, prawdopodobnie powodowało to, że odczucia "chmielowe" były słabe. Ty gotujesz w 5 l garnku czyli masz brzeczkę jeszcze bardziej stężoną. Teraz kupuje gar zacierny 30 l, będę warzył ostatni raz z ekstraktów i zabieram się za zacieranie. Uważam, że HGB w warunkach domowych powodują moje problemy z niskim odfermentowaniem piw oraz niewłaściwymi aromatami chmielowymi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do rzucania chmielu na cichą, to próbowałem w różnych konfiguracjach, słabe wyniki, mam wrażenie, że cały aromat "ucieka" na burzliwej przez rurkę.

Co klarowności, hmmm, może lekko mętne.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio robiłem Apę. Najpierw na cichą dodałem z 50 gram, było słabo. To sypnąłem 100g Amarillo i jest cacy :D Po za tym, 2 saszetki US-05 na 23 litry to przypadkiem nie za dużo? 15 blg, to nie jest aż taka gęstość,żeby  dwie saszetki dawać. Jako pierwszą warkę popełniłem AIPA 17 blg. Jedna saszetka z 17 zeszła do 3 bodajże. Dodanie dwóch saszetek, według mnie, to błąd. Ważne jest dodanie odpowiedniej ilości drożdzy. W tym wypadku, wydaj mi się za dużo co też może być skutkiem braku aromatu. Drożdże przykryły Ci pewnie te 30 gram z cichej. Jeżeli jestem w błędzie, niech bardziej doświadczeni mnie poprawią ; )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do rzucania chmielu na cichą, to próbowałem w różnych konfiguracjach, słabe wyniki, mam wrażenie, że cały aromat "ucieka" na burzliwej przez rurkę.

Co klarowności, hmmm, może lekko mętne.  

Wrzucasz na cichą i aromat ucieka podczas burzliwej? Chmiel dodajesz do piwa kiedy fermentacja jest już zakończona...

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Co do rzucania chmielu na cichą, to próbowałem w różnych konfiguracjach, słabe wyniki, mam wrażenie, że cały aromat "ucieka" na burzliwej przez rurkę.

Co klarowności, hmmm, może lekko mętne.  

Wrzucasz na cichą i aromat ucieka podczas burzliwej? Chmiel dodajesz do piwa kiedy fermentacja jest już zakończona...

 

Nie, podczas burzliwej "ucieka" aromat (pokój za to pachnie cudnie) i podczas przelewania na cichą już aromat słaby.

Czy Wam podczas burzliwej też pokój wypełnia się aromatem chmielu ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gotowanie w 5 l. wody, chmielenie: - Zeus 50 g - 60 min - cascade 30 g - 10 min - citra (na zimno) 30 g - na cichej

Nie robiłem piw z ekstraktów, ale może te 5l to za mało, żeby chmiel oddał pożądane cechy. Z kolei chmieli (110 g) jest za mało, z czego połowa poszła na goryczkę. Wyraźny aromat uzyskiwałem przy 150 g chmielu.

 

 

 

zatrzymuje się na 5 bądź 4 BLG

Pwio nie jest przegazowane? Warząc z ekstraktów, to producent określa stosunek cukrów fermentowalnych do resztkowych. Może zmień producenta.

 

 

 

Podczas fermentacji

Nie oceniaj piwa podczas fermentacji, bo piwo zmienia się w czasie.

 

 

 

7-10 dni burzliwej w temp. 22-24 stopnie

Może obniż temperaturę przynajmniej do 19-20 °C.

Edited by MichalW

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedna saszetka z 17 zeszła do 3 bodajże. Dodanie dwóch saszetek, według mnie, to błąd. Ważne jest dodanie odpowiedniej ilości drożdzy. W tym wypadku, wydaj mi się za dużo co też może być skutkiem braku aromatu. Drożdże przykryły Ci pewnie te 30 gram z cichej.

 

Jesteś w błędzie. Drożdże i tak się mnożą do ustalonej liczby komórek na mililitr, w momencie wsypywania chmielu na zimno nie ma już znaczenia czy dodałeś był jedną czy dwie saszetki. Po prostu przy dwóch saszetkach drożdże mają łatwiejszy start.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Gotowanie w 5 l. wody, chmielenie: - Zeus 50 g - 60 min - cascade 30 g - 10 min - citra (na zimno) 30 g - na cichej

Nie robiłem piw z ekstraktów, ale może te 5l to za mało, żeby chmiel oddał pożądane cechy. Z kolei chmieli (80 g) jest za mało, z czego połowa poszła na goryczkę. Wyraźny aromat uzyskiwałem przy 150 g chmielu.

 

 

 

zatrzymuje się na 5 bądź 4 BLG
Pwio nie jest przegazowane? Warząc z ekstraktów, to producent określa stosunek cukrów refermentowalnych do resztkowych. Może zmień producenta.

 

 

 

Podczas fermentacji

Nie oceniaj piwa podczas fermentacji, bo piwo zmienia się w czasie.

 

 

 

7-10 dni burzliwej w temp. 22-24 stopnie
Może obniż temperaturę przynajmniej do 19-20 °C.

 

5 L wody do tego ekstrakty, wiec w sumie jest ok 10 l.

 

Dziękuje bardzo za odpowiedzi, w piątek warzę z zacieraniem, mam nadzieję ze to rozwiąże wszystkie moje powyższe problemy. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak warzyłem wita, to owszem pachniało mi w komorze fermentacyjnej cytrusami ale ostatecznie ten aromat w piwie był niewyczuwalny.

Edited by przemek18

Share this post


Link to post
Share on other sites

anteks,nie obierałeś nigdy grapefruita :D

 

cascade 30 g - 10 min takie ni w ząb ni w oko ten czas 

na cichą dawaj na 3 dni przed rozlewem 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...