Jump to content
Sign in to follow this  
Infam

Dominus Tecum - #95 Cali Ale

Recommended Posts

#95 Piwo amerykańskie w stylu American Amber Ale

Cali Ale

15,8 Blg

6%alk.

13.10.2009r.

 

Piana drobno / średniopęcherzykowa, średnio trwała, dywanik pozostaje do końca.

Nasycenie dość spore ale pozostaje pod kontrolą. Całość zmieściła się do szklanki (0,5 l, żeby nie było wątpliwości).

Klarowność dobra, lekko opalizujące, co podkreśla bardzo ładny, ciemno bursztynowy kolor.

Zapach karmelowy, bogaty, nieco słodowo palony, owocowy. Nieznaczne zielone jabłuszko może zdradzać pewne obawy przed dłuższym przechowywaniem.

Smak: lekko palony, karmelowy, słodowy, nieco kwaskowy z wyraźnym zakończeniem goryczkowym.

Goryczka dobrze wyczuwalna, początkowo od słodów palonych, później przykryta porządną goryczką chmielową. Wydaje się jednak bardzo przyjemna. Może to efekt zrównoważenia z posmakami karmelowymi. Zastanawia mnie przede wszystkim to, że z pewnością nie dałbym takiego IBU jakie mamy zapowiedziane w recepturze tego oryginalnego piwka... W końcowym, nieco przydługim goryczkowym etapie pozostaje ona jednak jako nieco cierpka.

Bardzo dobre, oryginalne piwko. Dzięki za przybliżenie stylu.

Edited by Infam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za opis, piwo może nie jest konkursowej jakości, ale chodziło o eksperyment i ten się powiódł. Zaskoczyło mnie, że piwo o goryczce 66 IBU może być tak przyjemne i pijalne. To mi otwiera drogę do eksperymentu z American IPA. Nie wiem tylko jak daleko od stylu odchodzę uzywając polskiego chmielu. Pewnym wyzwaniem jest też mocne a przyjemne nagoryczkowanie piwa - Marynka chyba nie jest dobrym chmielem do tego, goryczka wyszła trochę mydlana i przedłużona.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zaskoczyło mnie, że piwo o goryczce 66 IBU może być tak przyjemne i pijalne.

Mnie nie tyle zaskoczyło, poprostu do końca nie wierzyłem w to zakładane IBU. W dodatku te 6,5 a-k marynki z 2008r... Ja ostatnio szacowałem ok. 8 a-k.

Co do cierpkości to wydaje mi się, że winowajcą są raczej garbniki niż chmiel.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Co do cierpkości to wydaje mi się, że winowajcą są raczej garbniki niż chmiel.

Tak, możliwe, następnym razem zastosuję jakąś bardziej goryczkową odmianę, żeby było mniej zielska w garze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i j właśnie zdegustowałem to piwo.

Piana drobno-pęcherzykowa, opadająca, brązowa.

U mnie prawie klarowne, ciemnobursztynowy kolor.

Zapach karmelowy.

W smaku dominuje goryczka, słodowość, występuje karmel. Piwo jest słodkie i czuć moc piwa.

Mi bardzo smakowało i dziękuję za możliwość spróbowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.