Skocz do zawartości

Cisnienie zbiornikow fermentacyjnych


Rekomendowane odpowiedzi

Czy orientuje sie ktos moze jakie przyjac bezpieczne cisnienie dla zbiornikow fermentacyjnych (unitank/zbiornik stozkowy). 

Co do zasady powyzej 0,5 bara zbiornik podlega pod UDT.

Producent normalnie produkuje zbiorniki do 3bara, nastepnie wykonuje testy wytrzymalosci zbiornika i uzyskuje krajowy certyfikat (cos jak ichniejszy UDT). 

Zaproponowalem zeby na tabliczce zbiornika zrobic 0,5 bara a zbiornik wykonac w technologii 3 i nie przeprowadzac certyfikacji.

Poinformowano mnie, ze takie rozwiazanie jest mozliwe tylko dla zbiornika o cisnieniu do 1,5 bara (wtedy na tabliczce bedzie 0,5), ale nie beda tez przeprowadzone testy cisnienia i ew. ryzyko lezy po mojej stronie.

 

I teraz pytanie - czy cisnienie 1,5 bara bedzie wystarczajace dla unitanka? Czy moze jednak powinienem kupowac te na 3 bary i nastepnie wymienic tabliczke samodzielnie na 0,5 w Polsce (jesli w ogole to mozliwe)?

Edytowane przez Lodzermensch
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z doświadczenia powiem, że 1,5bara nie wystarczy. A wymiana tabliczki nic nie da, bo potrzebujesz zatwierdzenia typu - jeżeli jest zatwierdzony na 3 bary to tabliczka nic nie zmieni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moj celnik nie wymaga zatwierdzenia typu zbiornika, ktore jak rozumiem jest niezbedne przy legalizacji, wiec to akurat nie jest problem. Jedynym elementem, ktory jest dla mnie istotny w tym momencie to wymagania produkcji. Zatem musze celowac w 3 bary. Dzieki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zależy od technologii jaką stosujesz. Jeżeli masz możliwość schłodzenia piwa do <2°C przed nagazowaniem, to 1.5 bara wystarczą.

 

Możesz też nie zgłaszać tanku do UDT, w sumie ryzyko niewiele większe niż używanie tanków 0.5 bara.

 

Albo po prostu zgłosić, jak producent daje cetryfikat, to połowa problemu z głowy. A przy tym pierdylionie papierków jakie i tak musisz wypełniać jeden więcej nawet nie zauważysz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.