Jump to content

Cisnienie zbiornikow fermentacyjnych


Recommended Posts

Czy orientuje sie ktos moze jakie przyjac bezpieczne cisnienie dla zbiornikow fermentacyjnych (unitank/zbiornik stozkowy). 

Co do zasady powyzej 0,5 bara zbiornik podlega pod UDT.

Producent normalnie produkuje zbiorniki do 3bara, nastepnie wykonuje testy wytrzymalosci zbiornika i uzyskuje krajowy certyfikat (cos jak ichniejszy UDT). 

Zaproponowalem zeby na tabliczce zbiornika zrobic 0,5 bara a zbiornik wykonac w technologii 3 i nie przeprowadzac certyfikacji.

Poinformowano mnie, ze takie rozwiazanie jest mozliwe tylko dla zbiornika o cisnieniu do 1,5 bara (wtedy na tabliczce bedzie 0,5), ale nie beda tez przeprowadzone testy cisnienia i ew. ryzyko lezy po mojej stronie.

 

I teraz pytanie - czy cisnienie 1,5 bara bedzie wystarczajace dla unitanka? Czy moze jednak powinienem kupowac te na 3 bary i nastepnie wymienic tabliczke samodzielnie na 0,5 w Polsce (jesli w ogole to mozliwe)?

Edited by Lodzermensch
Link to comment
Share on other sites

Moj celnik nie wymaga zatwierdzenia typu zbiornika, ktore jak rozumiem jest niezbedne przy legalizacji, wiec to akurat nie jest problem. Jedynym elementem, ktory jest dla mnie istotny w tym momencie to wymagania produkcji. Zatem musze celowac w 3 bary. Dzieki.

Link to comment
Share on other sites

Zależy od technologii jaką stosujesz. Jeżeli masz możliwość schłodzenia piwa do <2°C przed nagazowaniem, to 1.5 bara wystarczą.

 

Możesz też nie zgłaszać tanku do UDT, w sumie ryzyko niewiele większe niż używanie tanków 0.5 bara.

 

Albo po prostu zgłosić, jak producent daje cetryfikat, to połowa problemu z głowy. A przy tym pierdylionie papierków jakie i tak musisz wypełniać jeden więcej nawet nie zauważysz.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.