Jump to content
Sign in to follow this  
vettis

Wysokość piany - Wyeast 2001 Urquell Lager

Recommended Posts

Witam,

 

Mam pytanko do kogoś kto używał już tych drożdży. Jak wysoka może być piana przy tych drożdżach WARKA około 15 °Blg przy temp 9-10 °C Chodzi mi o to by nie "wyskoczyły" z fermentatora.

 

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Używałem właśnie ostatnio na koźlaku (hm, prawie bo wyszedł mi 13.5°Blg). Piana około 7cm, mocna zbita, później z typowymi dużymi bąblami. Fermentacja między 10°C - 14°C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla mnie przy 27-28 litrach brzeczki w fermentorze z BA piana nie wyszła jeszcze ani razu. Temp fermentacji 11-12°C .

Piszę o Urquellach oczywiście.

Edited by Dagome

Share this post


Link to post
Share on other sites

A w czym problem? Jak piana zaczyna wychodzić ściągasz dekiel i robisz fermentacje otwartą. THG zawsze mi wychodzą.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A w czym problem? Jak piana zaczyna wychodzić ściągasz dekiel i robisz fermentacje otwartą. THG zawsze mi wychodzą.

Problem w tym, żeby dekla nie ściągać. Bo np. w moich warunkach nie poważyłbym się fermentować sposobem otwartym. A tak spokojna głowa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.