Jump to content

NZ RIPA zasyp


lesiux
 Share

Recommended Posts

Witam,

 

Zamierzam popełnić żytnią ipę  14-15blg na nowozelandzkich chmielach. Główny zasyp to pale ale i słód żytni. Mam domu pod ręką jeszcze trochę słodu monachijskiego typ II, który chciałbym zużyć ale zastanawiam się czy będzie on pasował do tego stylu. Zależy mi aby piwo nie było za bardzo karmelowe a wręcz wytrawne.

 

Może ktoś coś doradzić w tym temacie?

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Czy żyto wpływa na mętność piwa? po 1,5 tygodnia burzliwej jest bardzo mętne. Filtrowało się dobrze, brzeczka była klarowna. Zmętniła się podczas chmielenia i na razie się nie che za bardzo klarować. W smaku jest ok, nie kwaśne ani nic z tych rzeczy.

Link to comment
Share on other sites

Żyto dość mocno wpływa na mętność. W zależności od sposobu zacierania, procentu zasypu słodu żytniego, przełomu w trakcie gotowania brzeczki, stopnia nachmielenia, piwo sklaruje się albo dopiero w butelkach albo pozostanie mętne jeszcze przez długi czas. Taki urok piw żytnich - mętność nie świadczy w tym wypadku w żaden sposób o gorszych parametrach sensorycznych piwa.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Czy żyto wpływa na mętność piwa? po 1,5 tygodnia burzliwej jest bardzo mętne. Filtrowało się dobrze, brzeczka była klarowna. Zmętniła się podczas chmielenia i na razie się nie che za bardzo klarować.

 

 

Żyto dość mocno wpływa na mętność. W zależności od sposobu zacierania, procentu zasypu słodu żytniego, przełomu w trakcie gotowania brzeczki, stopnia nachmielenia, piwo sklaruje się albo dopiero w butelkach albo pozostanie mętne jeszcze przez długi czas. Taki urok piw żytnich - mętność nie świadczy w tym wypadku w żaden sposób o gorszych parametrach sensorycznych piwa.

Nie wiem jakim cudem żyto ma mieć tu wpływ na mętność, skoro kolega wyraźnie napisał, że brzeczka była klarowna, a zmętniła się po chmieleniu na zimno. Moim zdaniem to jest 100% skutek chmielenia na zimno granulatem - u mnie też takie zmętnienie zawsze przy chmieleniu na zimno występuje! Jest to jeden z powodów dla którego nie lubię tego typu chmielenia.. to zmętnienie utrzymuje się dosyć długo nawet w butelkach (u mnie zwykle schodzi co najmniej miesiąc od butelkowania, zanim to trochę opadnie na dno).

 

Dlatego też polecam przed butelkowaniem sklarować to piwko żelatyną - jak sypniesz, to 2-3 dni w chłodzie i masz eleganckie piwo.

Link to comment
Share on other sites

Aaa no to bardzo przepraszam - to, co kolega GreenFox pisze jest wtedy jak najbardziej aktualne :) Z chmieleniem na zimno zasugerowałem się tym, że pisałeś o burzliwej - myślałem, że zaraz po niej sypnąłeś coś na zimno ;)

Link to comment
Share on other sites

http://www.piwo.org/topic/2359-klarowanie-piwa-przy-uzyciu-zelatyny-spozywczej/

Miej na uwadze, że piwo z udziałem słodu żytniego i tak będzie mętne. Taki urok żyta. Czy klarowanie pomoże? Jak to ktoś już na forum pisał "na kristal raczej nie licz" ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.