Ernest Posted August 17, 2015 Share Posted August 17, 2015 (edited) Witam. Układam właśnie recepturę na American Wheat, który mam zamiar robić pierwszy w kolejności, za tydzień lub dwa, więc jeszcze nieco czasu na dopracowanie jest. Warka docelowo 21L OG: 1.045 FG: 1.010-011 IBU: 38 alk: ~4.5% Zastanawiam się nad jednym. Gdy wybieram w BrewTarget recepturę American Wheat, w automacie ustawia mi zacieranie w 12L wody + sparge 18L dla warki docelowej 20L. Jako że zwiększyłem warkę o 1L to i ilość wody do zacierania zwiększyłem o 1L, czyli teraz mam 13L wody początkowej i 18L sparge. Czy może lepiej zrobić np. 24L wody początkowej a sparge 7L? Wartości wszystkich parametrów wychodzą te same, ale może jest jakaś różnica, o której ja jeszcze nie wiem... Zasyp: 2,5kg - 2-row Pale, 2kg - Słód pszeniczny 250g - Crystal 45 Gotowanie i Chmielenie: 90min Mosaic + Cascade (jeśli nie będzie któregoś to biorę pod uwagę jeszcze Ahtanum i Citrę). '60 - 7g Mosaic '60 - 25g Cascade '15 - 7g Mosaic '15 - 28g Cascade '0 - 28g Mosaic '0 - 31g Cascade Drożdże: Safale US-05 Fermentacja burzliwa 3tyg, bez przelewania na cichą i chmielenia na zimno. Butelkowanie i leżakowanie min. 2-3tyg. Edited August 18, 2015 by Ernest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Warmiński MISIEK Posted August 18, 2015 Share Posted August 18, 2015 Pszenica do AW? Zawsze myślałem, że powinien być słód pszeniczny, a pszenica ewentualnym dodatkiem. Sama pszenica w witbierze to tak, ale tutaj chyba zamienił bym na słód. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ernest Posted August 18, 2015 Author Share Posted August 18, 2015 Oczywiście chodzi o słód, to był taki skrót myślowy, ale poprawię żeby nie było niedomówień. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ernest Posted August 18, 2015 Author Share Posted August 18, 2015 Nikt nie ma żadnych uwag? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wajcha Posted August 18, 2015 Share Posted August 18, 2015 Ja ostatnio robiłem Amerykańską pszenicę według przepisu Dori z jej bloga. Wszystkim bardzo smakowała bo już jej nie ma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cichus Posted August 18, 2015 Share Posted August 18, 2015 Ja bym skrócił czas gotowania do 60 minut. Resztę bym zostawił jak jest. Jeśli chodzi o ilość wody do zacierania to ogólnie przyjmuje się 3-3,5 l wody na 1 kg słodu. Tutaj jest więcej o tym napisane. IMO lepiej zacierać w 13 l niż w 24 l. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ernest Posted August 19, 2015 Author Share Posted August 19, 2015 Czy skrócenie czasu gotowania da jakiś konkretny efekt? Oraz dzięki za wyjaśnienie kwestii zacierania w mniejszej ilości wody, tak zrobię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cichus Posted August 19, 2015 Share Posted August 19, 2015 Przy dłuższym gotowaniu odparowuje więcej wody, więc można uzyskać mocniejszy ekstrakt. Jeśli celujesz w konkretny ekstrakt to potrzebujesz odpowiednio więcej brzeczki przed gotowaniem. Poza tym piwo staje się ciemniejsze i nabiera bardziej karmelowego smaku na skutek zachodzących w kotle procesów. Tyle teorii. IMO amerykańskiej pszenicy nie ma co gotować 90 minut, bo to piwo powinno być raczej wytrawne i rześkie. Szkoda czasu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ernest Posted August 19, 2015 Author Share Posted August 19, 2015 Brew Target ustawił mi OG i FG takie jak wyżej, przy wpisanym czasie gotowania 90min, więc generalnie ekstrakt chyba jest na właściwym poziomie (mieści się w widełkach). Natomiast chciałbym, by było rześkie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dario Posted August 21, 2015 Share Posted August 21, 2015 Na Twoim miejscu jak chcesz rześkie to bym zmienił chmiele na inne. Mosaic to raczej nie w tą stronę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ernest Posted August 21, 2015 Author Share Posted August 21, 2015 Kolego mylisz się, z całym szacunkiem do Twego dorobku: http://www.beeradvocate.com/beer/profile/29378/158405/ Pijąc to piwo zdecydowałem się zrobić American Wheat. Chmiele jakie użyli to głównie Mosaic (plus Ahtanum). Piwo jest rześkie jak cholera! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted August 21, 2015 Share Posted August 21, 2015 (edited) Warka docelowo 21L OG: 1.045 FG: 1.010-011 IBU: 38 Polecam zmniejszyć IBU. 38 to nawet przy maksymalnym ekstrakcie jest za dużo a co dopiero przy tak lekkiej wersji. Najlepiej trzymać się w okolicy 20IBU. Polecam też zastosować chmielenie na zimno. Edited August 21, 2015 by JacekKocurek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ernest Posted August 21, 2015 Author Share Posted August 21, 2015 W piwie które podlinkowałem posta wyżej, jest 37 IBU, których nie czuć ani trochę A jako że ja lubię goryczkę to pozostanę przy mojej wartości. Zastanawiam się właśnie nad tym chmieleniem na zimno... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
baczek1991 Posted August 23, 2015 Share Posted August 23, 2015 (edited) To nie APA, chmielenie na zimno jest zbyteczne. Nadmierna goryczka też nie jest najlepszym rozwiązaniem, ale jak kto lubi. AW powinno mieć między 15-30 IBU. Edited August 23, 2015 by baczek1991 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dario Posted August 23, 2015 Share Posted August 23, 2015 Nie rozumiem co miałeś na celu zakładając ten temat. GB... and cml 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtekW Posted August 25, 2015 Share Posted August 25, 2015 Podepnę się pod temat. Czy drożdże S-04 przejdą w tym stylu? Kończy się ich termin ważności, a obiecałem żonie właśnie amerykańską pszenicę. Bardzo jej posmakował ten styl.;-) Wracam po przerwie do warzenia i chcę nieco załagodzić sprawę zajętej kuchni na cały dzień. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted August 25, 2015 Share Posted August 25, 2015 Idealne nie są, ale piwo wyjdzie WojtekW 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted August 25, 2015 Share Posted August 25, 2015 Fermentuj najchłodniej jak się da i coś tam wyjdzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtekW Posted August 25, 2015 Share Posted August 25, 2015 Dzięki za cenne rady. Uwarzę AW według przepisu Dori. To wracam do gry... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.