Jump to content

[Ernest] American Wheat


Ernest
 Share

Recommended Posts

Witam.

 

Układam właśnie recepturę na American Wheat, który mam zamiar robić pierwszy w kolejności, za tydzień lub dwa, więc jeszcze nieco czasu na dopracowanie jest.

 

Warka docelowo 21L

OG: 1.045

FG: 1.010-011

IBU: 38

alk: ~4.5%

 

Zastanawiam się nad jednym. Gdy wybieram w BrewTarget recepturę American Wheat, w automacie ustawia mi zacieranie w 12L wody + sparge 18L dla warki docelowej 20L. Jako że zwiększyłem warkę o 1L to i ilość wody do zacierania zwiększyłem o 1L, czyli teraz mam 13L wody początkowej i 18L sparge. Czy może lepiej zrobić np. 24L wody początkowej a sparge 7L? Wartości wszystkich parametrów wychodzą te same, ale może jest jakaś różnica, o której ja jeszcze nie wiem...

 

Zasyp:

2,5kg - 2-row Pale,

2kg - Słód pszeniczny

250g - Crystal 45

 

Gotowanie i Chmielenie:

90min

Mosaic + Cascade

(jeśli nie będzie któregoś to biorę pod uwagę jeszcze Ahtanum i Citrę).

 

'60 - 7g Mosaic

'60 - 25g Cascade

'15 - 7g Mosaic

'15 - 28g Cascade

'0 - 28g Mosaic

'0 - 31g Cascade

 

Drożdże:

Safale US-05

 

Fermentacja burzliwa 3tyg, bez przelewania na cichą i chmielenia na zimno.

Butelkowanie i leżakowanie min. 2-3tyg.

Edited by Ernest
Link to comment
Share on other sites

Ja bym skrócił czas gotowania do 60 minut. Resztę bym zostawił jak jest.

 

Jeśli chodzi o ilość wody do zacierania to ogólnie przyjmuje się 3-3,5 l wody na 1 kg słodu. Tutaj jest więcej o tym napisane. IMO lepiej zacierać w 13 l niż w 24 l.

Link to comment
Share on other sites

Przy dłuższym gotowaniu odparowuje więcej wody, więc można uzyskać mocniejszy ekstrakt. Jeśli celujesz w konkretny ekstrakt to potrzebujesz odpowiednio więcej brzeczki przed gotowaniem. Poza tym piwo staje się ciemniejsze i nabiera bardziej karmelowego smaku na skutek zachodzących w kotle procesów. Tyle teorii.

 

IMO amerykańskiej pszenicy nie ma co gotować 90 minut, bo to piwo powinno być raczej wytrawne i rześkie. Szkoda czasu.

Link to comment
Share on other sites

Brew Target ustawił mi OG i FG takie jak wyżej, przy wpisanym czasie gotowania 90min, więc generalnie ekstrakt chyba jest na właściwym poziomie (mieści się w widełkach). Natomiast chciałbym, by było rześkie :)

Link to comment
Share on other sites

Warka docelowo 21L OG: 1.045 FG: 1.010-011 IBU: 38

Polecam zmniejszyć IBU. 38 to nawet przy maksymalnym ekstrakcie jest za dużo a co dopiero przy tak lekkiej wersji. Najlepiej trzymać się w okolicy 20IBU. Polecam też zastosować chmielenie na zimno.

Edited by JacekKocurek
Link to comment
Share on other sites

W piwie które podlinkowałem posta wyżej, jest 37 IBU, których nie czuć ani trochę ;) A jako że ja lubię goryczkę to pozostanę przy mojej wartości.

Zastanawiam się właśnie nad tym chmieleniem na zimno...

Link to comment
Share on other sites

Podepnę się pod temat. Czy drożdże S-04 przejdą w tym stylu? Kończy się ich termin ważności, a obiecałem żonie właśnie amerykańską pszenicę. Bardzo jej posmakował ten styl.;-) Wracam po przerwie do warzenia i chcę nieco załagodzić sprawę zajętej kuchni na cały dzień.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.