Jump to content
Sign in to follow this  
Belzebub

CZy zna ktoś przepis na kriek ?

Recommended Posts

W moim wątku znajdziesz przepis i relację z robienia krieka. Za jakieś pół roku powinien być gotowy.

 

http://www.piwo.org/forum/p24237-26-08-2009-11-04-49.html#p24237

Dzięki Coder !

poczytałem i mam pytanie.

zrobiłeś dwa balony, w jednym lambic, później odebrałeś część o dodałeś wiśni. Nie planujesz miaszać później obu piw prawda ?

Tak się zastanawiam, żeby nastawić labic i na cichą dodać "kompot" wiśniowy albo rmożone wiśnie.

Co do drożdży to chyba wymocze nogi w piwie i powinno być dobrze :beer: a tak na poważne to w BA są lambic blend, ale tak sie zastanawiałem, żeby dodać jeszcze lactobacillus zawsze wniosą jeszcze trochę kwasu. Co myślisz ?

A tak abstrahując to kiedyś coś na ten temat czytałem i proponowano wiśnie wstępnie przefermentować drożdżami winnymi, ze niby miały jakieś dodatkowe smaki dawać. A i co do pestek, to bez ich udziału nie wydobędzie sie chyba migdałowego posmaku ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

To mój pierwszy lambic i nie wiem jeszcze prawie nic. Teoria mówi, że z wisniami miesza sie gotowego lambika; wiśnie z pestkami; na jakies pół roku. A w praktyce bywa różnie, są różne patenty, za parę lat nabędę niezbędnego doświadczenia mam nadzieję.

Na pierwszy raz - rób jak Ci intuicja dyktuje, potem się poprawi, można mieszać roczniki, dosładzać, dodać więcej wiśni itp.

Share this post


Link to post
Share on other sites
To mój pierwszy lambic i nie wiem jeszcze prawie nic. Teoria mówi, że z wisniami miesza sie gotowego lambika; wiśnie z pestkami; na jakies pół roku. A w praktyce bywa różnie, są różne patenty, za parę lat nabędę niezbędnego doświadczenia mam nadzieję.

Na pierwszy raz - rób jak Ci intuicja dyktuje, potem się poprawi, można mieszać roczniki, dosładzać, dodać więcej wiśni itp.

To chnyba jedyne wyjście.

A z tym kupażowaniem lambick-ów to sprawa nie jest taka prosta jak mi się wydaje, trzeba niezłego kipera, żeby uzyskać zadowalające efekty.

Zrobię równolegle dwa lambic - ki, pierwszy tradycyjnie, drugi albo z przefermentowanymi wiśniami, albo skupażuję to z winem wiśniowym, które w tym roku wyszło mi całkiem niezłe, tylko nie wiem czy drożdże nie padną. MOcne jest.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.