Jump to content

Familienbrauerei Schnura


Recommended Posts

32# SMSH Pale Ale & Mosaic  16 BLG

Warzone 2015-08-14

15KG Pale Ale Strzegom /Trochę za grubo ześrutowany/

62 C wsyp

63-65 – 90 min

Podgrzane do 75 C

Wysładzanie Woda 78 C 25l

Gotowanie 60min

45’ 1 Kg Cukru

30’ 50g Mosaic

0’ 50g Mosaic

Chlodzenie do 26 C, Napowietrzanie wiertarka

Wyszlo ok 55l 16 BLG

Podzielone na 2 Fermentory

Warka A  Starter 1 Dniowy FM52 Amerykański Sen + Chmieliny

Warka B Starter 2 Dniowy Mauribrew ALE 514 bez Chmielin

Fermentacja 22C

Na cichej 150g Warka A & 50g Mosaic Warka B

 

https://www.facebook.com/familienbrauereischnura

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka A FM52 Amerykański Sen 

 

23-08-2015 zlana na cicha 2,5 BLG

28-08-2015 150g Mosaic US 2014 

 

Warka B  Mauribrew ALE 514 

 

23-08-2015 zlana na cicha 4 BLG

 

28-08-2015 100g Cascade US 2014 

 

Planowane Butelkowanie za tydzien

Link to comment
Share on other sites

34# Belgian Golden Strong Ale (18 D)

21-08-2015

 

Zasyp

7,00 kg Abbey Malt (45,0 EBC) Słód 1 40,0 %

5,00 kg Pale ale (5,9 EBC) Słód 2 28,6 %

3,00 kg Carapils (4,0 EBC) Słód 3 17,1 %

1,00 kg Carabelge (32,0 EBC) Słód 4 5,7 %

1,00 kg Karmelowy jasny (120,0 EBC) Słód 5 5,7 %

0,50 kg Caragold (120,0 EBC) Słód 6 2,9 %

 

Zacieranie
 
wsyp 42C
40,0 C 0 min 
52,0 C 10 min 
62,0 C 50 min 
72,0 C 30 min 
 

 

Chmiele

Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU

50,00 g Opal [6,70 %] - Gotowanie 50,0 min Chmiel 7 13,2 IBUs

50,00 g Bramling Cross [5,30 %] - Gotowanie 30,0 min Chmiel 8 8,5 IBUs

50,00 g Bramling Cross [5,30 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 9 4,0 IBUs

 

Inne

 1Kg cukier w 30 Min 0.5 kg
 Rodzynki w 20 min 150G
 Miod w 40 min gotowania 

 

 

Wyszlo 50l 11,5 BLG troche slabo ;/ zakladane bylo ok 17!! cos poszlo nie tak :/

 

 

Fermentor A 25l Starter Fermentum Mobile - FM25 Klasztorna medytacja

Fermentor B 25l Mauribrew ALE 514 Gestwa po # 33

 

Fermentor C

Drugie piwo z wyslodzin 25l 

Gotowane 40 Min
Chmiel Perle 50g gotowany 30 min 

drozdze Ale 514 Gestwa po # 33

Wyszlo 5BLG

 

Chlodzone do do 22C; 

Temp Fermentacji 22-23C

Edited by Familienbrauerei Schnura
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Warka B  Mauribrew ALE 514

 

2015-09-16

Pierwsze probowanie

Piana Ok troche metne od chmielenia na zimno

w aromacie czuc wyraznie farbe / rozpoczuszczalnik ;(

 

Warka A FM52 Amerykański Sen

 

2015-09-16

Pierwsze probowanie

Piana fajna oblepia szklo

kolor burzsztynowy

nieprzezroczyste ale nie widac drobinek chmielu

w aromacie Mandarynki na 1 planie

potem w tle lekki rozpuszczalnik

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.