Jump to content

Drożdże winne w serze


Mojerto
 Share

Recommended Posts

Właśnie się dowiedziałem, że w procesie produkcji jednego z serów długodojrzewających używa się drożdży winiarskich:

 

http://www.spomlek.pl/aktualnosci2.php?news_id=134

http://podniebnewinnice.pl/szafir-ser-warzony-na-drozdzach-winnych

 

Nie mogłem znaleźć żadnego specjalistycznego forum serowarskiego czy mleczarskiego, wiec zapytam was: po co się dodaje tam drożdże i jaką one mogą pełnić funkcję? No i ciekawe co one żrą, skoro jedynym cukrem w mleku jest nieprzyswajalna dla drożdży laktoza, którą i tak w ciągu 1-2 dni bakterie przerabiają na kwas mlekowy.

 

Czy jest ktoś na tyle mocny w teorii lub praktycznej znajomości drożdżaków aby to wyjaśnić?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.