Mojerto Posted August 15, 2015 Share Posted August 15, 2015 Właśnie się dowiedziałem, że w procesie produkcji jednego z serów długodojrzewających używa się drożdży winiarskich: http://www.spomlek.pl/aktualnosci2.php?news_id=134 http://podniebnewinnice.pl/szafir-ser-warzony-na-drozdzach-winnych Nie mogłem znaleźć żadnego specjalistycznego forum serowarskiego czy mleczarskiego, wiec zapytam was: po co się dodaje tam drożdże i jaką one mogą pełnić funkcję? No i ciekawe co one żrą, skoro jedynym cukrem w mleku jest nieprzyswajalna dla drożdży laktoza, którą i tak w ciągu 1-2 dni bakterie przerabiają na kwas mlekowy. Czy jest ktoś na tyle mocny w teorii lub praktycznej znajomości drożdżaków aby to wyjaśnić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted August 16, 2015 Share Posted August 16, 2015 http://podniebnewinnice.pl/szafir-ser-warzony-na-drozdzach-winnych/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.