Jump to content

Oatmeal stout - prośba o spwadzenie receptury


Luk Tous
 Share

Recommended Posts

Witam, zbieram się do uwarzenia swojej drugiej warki, którą prawdopodobnie będzie oatmeal stout. W BeerSmith zrobiłem coś takiego:

 

warka 23L

OG: 13,1 blg

FG: 4 blg

IBU: 36

EBC: 78,6

ABV: 5

 

Zasyp:

3,65 kg Pale Ale 5,5-7,5 EBC Wayermann

1 kg płatki owsiane

0,3 kg Caramunich typ III 140-160 EBC Wayermann

0,3 kg Carafa Specjal typ III 1300-1500 EBC Wayermann

0,25 kg Chocolate Rye 500-800 EBC Wayermann

 

Chmielenie:

30g Target - 60 min

 

Drożdże:
Safale S-04

 

Zacieranie - jednotemperaturowe 69oC przez 60min

 

 

I teraz pytanie, czy taki zasyp będzie ok? Może podarować sobie ten czekoladowy żytni i dać w zamian inny czekoladowy, albo coś innego?

Edited by Luk Tous
Link to comment
Share on other sites

Ostatnio też przymierzam się do tego stylu. Przez jakiś czas trochę czytałem i kleciłem recepturę - kierowałem się przy tym proporcjami, które bodajże wrzucał gdzieś kiedyś Scooby. Jeżeli dobrze pamiętam, to wyglądały mniej więcej tak:

jasny karmelowy - 10%

czekoladowy - 10%

płatki owsiane - 10%

jęczmień palony - 2 - 8% (lub 2-10% - nie jestem pewien)

słód bazowy - reszta

 

Na tej podstawie zmontowałem sobie taką recepturkę:

Oatmeal Stout (30 IBU, 15 Blg, 36 SRM)

 

pale ale 67% 3,4 kg
płatki owsiane 10% 0,5 kg
CaraBohemian 8% 0,4 kg
czekoladowy 1200 EBC 6% 0,3 kg
czekoladowy 400 EBC 4% 0,2 kg
jęczmień palony 4% 0,2 kg

 

Efekt, jaki chcę uzyskać, to pełne, jedwabiste piwo, w którym bardziej dominuje czekolada, niż kawa. Nuty palone niezbyt natarczywe.

Zastanawiałem się mocno, czy w miejsce CaraBohemian nie dać właśnie Caramunich'a II lub III, ale nie wiem czy w smaku będzie jakaś różnica - w kolorze odrobinę jest (a jestem pod górną granicą, więc mogę zjechać z czymś w dół). Ale że przy okazji chciałem sprawdzić właśnie ten słód bohemski, bo jeszcze go nie używałem, to wrzuciłem właśnie jego :)

 

Piwa jeszcze nie warzyłem, a recepturkę wrzucam, bo może w miarę potrzeby "zaczerpniesz inspiracji" :) Sam jestem ciekaw co zaproponują inni koledzy.

Link to comment
Share on other sites

Ja też przymierzam się do zrobienia owsianego stouta. Nie rozpisałem jeszcze receptury, ale zamierzam dać więcej owsa niż 10%. Poza tym trochę słodu pszenicznego ciemnego i pszenicznego czekoladowego. Jako bazowy użyję słodu monachijskiego.    

Link to comment
Share on other sites

Witam, zbieram się do uwarzenia swojej drugiej warki, którą prawdopodobnie będzie oatmeal stout. W BeerSmith zrobiłem coś takiego:

 

warka 23L

OG: 13,1 blg

FG: 4 blg

IBU: 36

EBC: 78,6

ABV: 5

 

Zasyp:

3,65 kg Pale Ale 5,5-7,5 EBC Wayermann

1 kg płatki owsiane

0,3 kg Caramunich typ III 140-160 EBC Wayermann

0,3 kg Carafa Specjal typ III 1300-1500 EBC Wayermann

0,25 kg Chocolate Rye 500-800 EBC Wayermann

 

Chmielenie:

30g Target - 60 min

 

Drożdże:

Safale S-04

 

Zacieranie - jednotemperaturowe 69oC przez 60min

 

 

I teraz pytanie, czy taki zasyp będzie ok? Może podarować sobie ten czekoladowy żytni i dać w zamian inny czekoladowy, albo coś innego?

 

Ja wyrzuciłbym ten żytni czekoladowy. W moim owsianym stoucie dał nieprzyjemne i niepasujące ziemiste posmaki, które psuły aksamitny odbiór piwa. Daj inny czekoladowy.

Link to comment
Share on other sites

Ja wzorowałem się między innymi na http://www.piwo.org/topic/16420-stout-owsiany-a-la-czarna-wolga-z-artezana/?p=326438.

Płatków owsianych wychodzi u mnie 18% z hakiem, bo tu u ówdzie pojawiają się głosy typu "ja bym dał więcej"  :)

 

W takim razie czekoladowy żytni zastąpię chyba czekoladowym pszenicznym.

 

Link to comment
Share on other sites

Witam, zbieram się do uwarzenia swojej drugiej warki, którą prawdopodobnie będzie oatmeal stout. W BeerSmith zrobiłem coś takiego:

 

warka 23L

OG: 13,1 blg

FG: 4 blg

IBU: 36

EBC: 78,6

ABV: 5

 

 

Owsiany stout 13 BLG to trochę mało. Rozumiem, że chcesz go zrobić na słodko, stąd zacieranie w 69 stopniach, ale jeżeli ta sztuczka Ci wyjdzie to  zabraknie jeszcze treściwości. Może Ci wyjść słodki wodnisty.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.