Jump to content
Sign in to follow this  
leon_w

Pierwsze piwko - co wybrać?

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie.

Jestem nowym użytkownikiem forum, i dopiero mam zamiar zrobić moją pierwszą warkę. Poczytałem trochę, ale i tak mam za mało informacji i nie wiem jak się do tego zabrać. Warkę chce zrobić z tzw. brew-kita, podobnież najwłaściwszy wybór na pierwsze piwo. Mam podstawowy sprzęt do produkcji wina, który zamierzam wykorzystać (balon, winomierz, wężyk). Co jeszcze będę musiał dokupić i gdzie najlepiej kupować?. Z tego co czytałem to będę musiał kupić ekstrakt, drożdże, pirosiarczan do odkażania, kapslownice i kapsle. Prosił bym o podpowiedź, co jeszcze będę potrzebował i gdzie to najlepiej kupić(najlepiej wszystko w jednym miejscu).

Czytałem też, ze zamiast cukru lepiej jest użyć ekstraktu słodowego. Czy na pierwsze piwko wystarczy cukier, czy lepiej jednak jest kupić ekstrakt?

Edited by leon_w

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja jako jedne z pierwszych piw robiłem z ekstraktów jasne i bursztynowe z nienachmielonych ekstraktów z Homebrewing: http://www.homebrewing.pl/zestawy-surowcow-na-bazie-ekstraktow-c-45_46.html - zestawy w sam raz dla poczatkujących.

Oprócz wymieninych przez ciebie akcesoriów kup jeszcze fermentator z kranikiem i termometrem - poręczniejszy od balonów do wina.

Share this post


Link to post
Share on other sites

witaj ja jak ty zaczynałem od brew kita jak coś to kupuj wszystko w jednym sklepie jak masz kasę to kup sobie jakiś zestaw bo jak wciągnie cie robienie piwka to nie będziesz kombinował

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jeszcze mam pytanie co do słodu zamiast cukru. Słody płynne dość sporawo kosztują, suche są tańsze. Czym się kierować przy wyborze słodu? i który bardziej się opłaca (może płynny jest bardziej wydajny). Wg mnie sypkie łatwiej dozować do butelek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

daj suchy ekstrakt słodowy i nie syp go do butelek! zapaczkasz sie dodaj do fermentatora wtedy masz po ruwno w każdej butelce potem rozlej do butelek zakapsluj poczekaj te 3 tygodnie ja nie dałem rady tyle czekać i pij z smakiem :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zamiast cukru to daj i nawet suchy różnica i tak będzie ogromna

Suchy ekstrakt jest sporo drożdży od płynnego ekstraktu, a kolega napisał:

Słody płynne dość sporawo kosztują, suche są tańsze.

Czy przypadkiem nie pomyliłeś ekstraktu słodowego (płynnego) ze słodem (ziarno)! :o

Share this post


Link to post
Share on other sites

No faktycznie. Spojrzałem tylko i puszka płynnego jest droższa niż sypkiego, ale nie dopatrzyłem że sypkiego jest np 0,4kg a płynnego 1,5 kg.

To w takim razie rodzi się następne pytanie. Czy słód dobierać wg ekstraktu (tj, ciemny ekstrakt, ciemny słód)? ile płynnego słodu należy dodać do np 23 l nastawu i jak najlepiej go rozmieszać żeby nie napowietrzyć nastawu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to już zależy co lubisz. Jeden miesza jasny z ciemnym, inny ciemny z bursztynowym, feel free jednym słowem. A co do ilości to na 23 litry dobrym rozwiązaniem jest 2x 1,7kg z WES'a na przykład, albo jeśli już masz puchę chmielonego ekstraktu, to po prostu zamiast kilograma cukru dodajesz jedną 1,7kg puchę i jest gitara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A przy rozlewie piwa do butelek, można dać cukier, czy lepiej suchy ekstrakt czy jeszcze coś innego? I czy suchego ekstraktu daje się tyle samo co cokru (tj 4g na 0,5L)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najlepiej dodaj glukozę w ilości 8g na litr co daje około 160g na warkę 20 l. Kilka gram w jedną lub drugą stronę sprawi, że piwo będzie bardziej lub mniej nagazowane.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A przy rozlewie piwa do butelek, można dać cukier, czy lepiej suchy ekstrakt czy jeszcze coś innego? I czy suchego ekstraktu daje się tyle samo co cokru (tj 4g na 0,5L)?

Ale czemu dodawać surowiec do refermentacji na przysłowiową pałę? :) Jest kalkulator, który podpowie co do grama:

http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html

 

Taką funkcję ma też np. BeerSmith.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak więc zamówiłem sobie zestaw pro z homebrewing, Coopers Oryginal - Stout 1.7kg Ekstrakt słodowy Coopers ciemny 1.5kg Ekstrakt słodowy w proszku WES bursztynowy 0.4kg

Co do kalkulatora to niestety nie mam pojęcia jak się nim posługiwać (nie znam angielskiego).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tak więc zamówiłem sobie zestaw pro z homebrewing, Coopers Oryginal - Stout 1.7kg Ekstrakt słodowy Coopers ciemny 1.5kg Ekstrakt słodowy w proszku WES bursztynowy 0.4kg

Co do kalkulatora to niestety nie mam pojęcia jak się nim posługiwać (nie znam angielskiego).

Wpisz po kolei 2.0, 20L, 15C i naciśnij "calculate"

 

2.0 to wartość z rozwijalnej listy stylów, dolny i górny zakres zawartości CO2.

Standardowo zaznaczone jest przechowywanie w butelkach i cukier kukurydziany (odpowiednik naszego buraczanego)

 

Podstawowe określenia angielskie w piwowarstwie domowym na 100% będziesz musiał sobie przyswoić, nie ma tego dużo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, przeliczyłem i wyszło mi 178g suszonego ekstraktu słodowego (już zamówiony). Dałem 19C (średnia tem. w mieszkaniu) W takim razie doszedł kolejny wydatek - waga kuchenna. Jak wyczytałem najlepiej jest rozmieszać ekstrakt (czy też glukoze) w ok 200ml wody i zagotować, przelać do pustego fermentatora i do tego przelać piwo i butelkować.

Share this post


Link to post
Share on other sites
OK, przeliczyłem i wyszło mi 178g suszonego ekstraktu słodowego (już zamówiony). Dałem 19C (średnia tem. w mieszkaniu) W takim razie doszedł kolejny wydatek - waga kuchenna. Jak wyczytałem najlepiej jest rozmieszać ekstrakt (czy też glukoze) w ok 200ml wody i zagotować, przelać do pustego fermentatora i do tego przelać piwo i butelkować.

Jeśli mógłbym coś doradzić to zostaw sobie suchy ekstrakt na startery, a do refermentacji daj po prostu cukier, nie będzie różnicy.

 

Licz dla temperatury "piwnicowej", tak gdzie będzie trzymał zabutelkowane piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Licz dla temperatury "piwnicowej", tak gdzie będzie trzymał zabutelkowane piwo.

A to nie jest przypadkiem dla temperatury w jakiej piwo jest podczas butelkowania? Ja to rozumiem tak, że podaje się temperature piwa podczas butelkowania aby było wiadomo ile CO2 "jest" juz w piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie czytałem i mam podobne odczucia. Przytoczę cytat z wiki:

Ilość dodawanego surowca zależy od:

temperatury w której przeprowadzamy rozlew - im cieplej tym więcej rozpuszczonego w piwie CO2 ucieka, w 13°C w piwie pozostaje 1.1 vol, w 21°C tylko 0.8 vol. Dlatego do lagerów dodajemy nieco mniej surowca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.