Skocz do zawartości

NoToMasz browar domowy


Rekomendowane odpowiedzi

Witam Swoją przygodę piwowarską rozpocząłem w lutym 2015. Zacieram od samego początku. W kolejnych postach postaram się opisać moje piwowarskie zmagania.

Pochodzę z Bukowiny (pow.Biłgorajski, Lubelskie)
Liczę na to, że w mojej okolicy również egzystują piwowarzy domowi.

Sprzęt
Garnek emaliowany Olkusz 50l
Fermentor z kranikiem przezroczysty
3 zwykłe przezroczyste fermentory
Filtrator z oplotu
Kapslownica Grifo (zwykła)
Kuchenka gazowa starsza ode mnie
Mały ballingometr

Refraktometr

2 cyfrowe termometry TMP-10

Mieszadło magnetyczne

Warki:
#1 Grodziskie
#2 AIPA
#3 Weizen/Dunkelweizen
#4 Heffeweizen

#5 Heffeweizen

#6 APA

#7 RIS

#8 Milk Stout

#9 Low Alcohol Ale

#10 American Wheat

# 11 Stout

#12 Witbier z kwiatem bzu, imbirem  i suszoną jagodą kamczacką

#13 Witbier z kwiatem bzu, imbirem i kolendrą 

#14 American Golden Ale

#15 American Golden Ale

#16 Porter

#17 American Robust Porter

#18 RIS

#19 Polskie Ale

#20 Polskie Ale

#21 Brown Ale

#22 IPA

#23 Ale

Edytowane przez NoToMasz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#3 Weizen (barwa pomiędzy Heffe a Dunkel)

 

09.08.2015- warzenie

19.08.2015- rozlew

 

Słody:

2,1 kg pszeniczny

2 kg pilneński

0,2 kg karmelowy 200-400 EBC

 

Chmiele:

32g Hallertau 4.5% aa

 

Drożdże:

FM41 gwoździe i banany

 

Zacieranie przebiegało mniej więcej tak:

48-44° 35'

62-65° 30'

72° 30'

78° 5'

 

Chmielenie

60' 32g hallertau 4.5% aa

 

Dzień przed rozlewem schłodziłem brzeczkę do ok 12°C.

 

Wyszło 22.5l 13 BLG

Odfermentowało do 3.5-4 BLG

Zabutelkowane z użyciem 132g cukru

Wyszło 36x0.5l oraz 9x0.33

Edytowane przez NoToMasz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#4 Heffeweizen

 

Warzenie 31.08.2015

Rozlew 10.09.2015

 

Słody:

Pszeniczny 1.5kg (Strzegom)

Pilzneński 1.5kg (Strzegom)

Karmelowy 300EBC 0.03kg (Strzegom)

 

Chmiele:

Hallertau 4.5% aa

 

Drożdże:

FM41 gwoździe i banany (gęstwa)

 

Zacieranie:

44° 30'

44-62° 18'

62° 30'

62-72° 13'

72° 30'

72-78° 10'

 

Chmielenie:

16g Hallertau 60'

 

OG 13°BLG

FG 3.5°BLG

 

Zabutelkowane 17.5l z 102g cukru

25x0.5l

10x0.33l

1x0.4l

Edytowane przez NoToMasz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#5 Heffeweizen

 

Warzenie 12.09.2015

Rozlew 26.09.2015

 

Słody:

Pszeniczny 1.5kg (Strzegom)

Pilzneński 1.5kg (Strzegom)

Karmelowy 300EBC 0.03kg (Strzegom)

 

Chmiele:

18g Hallertau 4.5% aa

 

Drożdże:

FM41 gwoździe i banany (gęstwa)

 

Zacieranie:

44° 2h

66° 1h

72° 20'

Mashout

 

Chmielenie:

18 g Hallertau 60'

 

OG 11°BLG

 

Zabutelkowane 15l z 100g cukru

25x0.5l

8x0.33l

 

Wydłużenie przerwy ferulikowej nie przyniesie oczekiwanych efektów przy tym szczepie drożdży ;)

Edytowane przez NoToMasz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Browar doposażony w:

Kolejny fermentor

Refraktometr

2 termometry TMP-10

 

#6 APA

 

Warzenie 27.11.2015

Rozlew 13.12.2015

 

Słody:

Pale ale 4kg (Strzegom)

monachijski 0.8kg (Strzegom)

Płatki owsiane błyskawiczne 0.4kg

 

Chmiele:

15g Marynka 10% aa

30g Amarillo 8.9% aa

30g Cascade 6.7% aa

20g Citra 13.5% aa

 

Drożdże:

Danstar Nottingham

 

Inne:

Mech irlandzki 10g

 

Zacieranie:

Słody wsypane do 19l wody

63-61° 40'

63-72° 15'

72° 20'

72-78° 8'

Wysładzanie 17l wody

Przed gotowaniem 28.5l 11.7° BLG

Po gotowaniu 26.5l

Do fermentacji 25l 13.4° BLG

 

Chmielenie:

15g Marynka 60'

10g Mech Irlandzki 60'

10g Cascade 20'

10g Citra 20'

10g Amarillo 20'

10g Citra 0'

20g Cascade 0'

20g Amarillo 0'

 

OG 13.4° BLG

FG 1.5° BLG

 

Zabutelkowane 25l z 164g cukru (2.6Vol)

Wyszło 49x0.5l

 

Napowietrzane Blenderem z końcówką do ubijania.

Drożdże rozsypane na pianę po napowietrzaniu.

Start fermentacji po 40h.

Temperatura na ściance fermentora 18-20.5°C (izolowana sonda)

Podczas fermentacji bardzo niska piana.

Wydajność wg Brewtarget 91%

Edytowane przez NoToMasz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#7 RIS

 

25BLG

9.6% alk.

65 IBU

 

Warzenie 12.12.2015

Rozlew 17.01.2016

 

Słody:

11kg Pale ale (Strzegom)

1.2kg Płatki owsiane

1.2 Monachijski (Strzegom)

1kg Czekoladowy 400(strzegom)

1kg Karmelowy 600 (Strzegom)

0.4kg Coffe (Castle Malting)

0.2kg Pszenica prażona

 

Chmiele:

50g Polaris DE 18.8%aa

26g Hallertau 4.5%aa

5g Marynka 10%aa

 

Drożdże:

Dannstar Nottingham (200ml gluta)

 

Inne:

10g Mech irlandzki

 

Zacieranie:

do 32l wsypanie jasnych i czekoladowego

60-68 22'

68 40'

68-79 25'

Dodanie ciemnych, bo zapomniałem sypnąć przed wygrzewem

Generalnie filtrację spartoliłem... Zawracanie do gara podgrzewanie i takie tam :roll:

Wyszło 24.5l 23.6 BLG

Po gotowaniu rozcieńczyłem z 29 Blg, Do fermentora poszło 22.5l 25BLG

Wydajność wg Brewtarget 54%

 

Chmielenie:

60' Polaris

60' Marynka

60' Hallertau

 

OG 25 BLG

FG 8BLG

 

Bla Bla Bla:

Schładzane w wannie

Napowietrzane blenderem z końcówką do ubijania

Drożdże zadane przy 17C

13.12.2015 17-16C

14.13.2015 15C

15.12.2015 14C

16.12.2015 14.5C

17.12.2015 15.1C

18.12.2015 15.1C

19.12.2015 14.4C

Przeniosłem do 18C

 

Butelkowanie:

78g cukru przy 17°C na 16l (2.2V)

 

 

 

 

#8 Wysłodek

 

Słody:

co wyżej + 500g laktozy

 

Drożdże:

Danstar Nottingham 150ml (glut)

 

Chmiele:

30g Marynka

8g Amarillo 9%aa

6g Citra 13.5%aa

8g Cascade 6%aa

 

Chmielenie:

30g Marynka 60'

 

 

Wysładzałem do 6 BLG

Wyszło 32l 11BLG

Po chmieleniu zostało 28l 15 BLG/13BLG bez laktozy

Fermentował obok Risa

27.12.2015 Przelanie na cichą. Dosypanie po 6-8g Amarillo, Citra, Cascade

Wydajność wg Brewtarget 31%

 

OG 15BLG

FG ***°Blg

 

 

Podsumowanie Pierwszego roku:

Wydane 1200 zł na sprzęt i surowce

Uwarzone 182.5l

Ok 25l win

15l Cydru z jabłek

Brak kwachów :cool:

Edytowane przez NoToMasz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Podczas sprzątania drewnianego domu znalazłem 40l garnek emaliowany w pokrywką.
Ma niewielkie wżery, ale żelaza w brzeczce póki co nie wyczułem.

#9 Low alcohol Ale

9.2 BLG
3.1% alk
16.5 IBU

Warzenie 11.05.2016
Rozlew 16.05.2016

Słody:
0.6kg Karmelowy 30
0.5kg Pilzneński
0.25kg Płatki owsiane
0.2kg Biscuit
0.2kg Wędziny cherry Briess

Chmiele:
8g Marynka

Drożdże:
FM52

Zacieranie:
69-74 180'

Chmielenie:
8g Marynka 60'

Wyszło 11l 9.2 Brix

Wydajność wg BT 90%

Schładzanie w wannie 1.5h do 18C

Fermentacja w 18.5-19.5C

Butelkowanie:
85g cukru na 12l (2.7 Vol)
Wyszło 24x0.5l

@edit 03.06.2016
Ulepkowate mętne mdłe...
 

Edytowane przez NoToMasz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

#10 American Wheat

 

11Blg

5,1% alk

22 IBU

 

Warzenie 16.05.2016

Rozlew 31.05.2016

 

Słody:

Pszeniczny 2kg (Strzegom)

Pilznański 1.5kg (Strzegom)

Karmelowy 0.3kg (Strzegom)

 

Chmiele:

42g Cascade 6% aa

38g Citra   12% aa 

12g Marynka 12%aa 

 

Drożdże:

FM52 Amerykański Sen

 

Zacieranie:

62-59° 30'

60-72° 8'

72°     20'

72-78° 5'

 

Chmielenie:

Marynka 12g 60'

Cascade 10g 10'

Citra        5g  10'

Hop stand w 72°C :

Citra       10g

Cascade 18g

Na zimno :

Cascade 14g 4 dni

Citra       28g 4 dni

 

Wydajność wg BT 86%

 

Wyszło 21l 11Blg

 

Fermentacja w 19°C

 

Butelkowanie:

138g cukru (2.5Vol)

Wyszło 40x0.5l i 2x0.33l

 

Było w porządku  :beer:

 

Warzenie:

Rozlew:

 

Słody:

 

Chmiele:

 

Drożdże:

 

Zacieranie:

 

Chmielenie:

 

Wydajność wg BT

 

Wyszło

 

Fermentacja w

 

Butelkowanie:

 

Wyszło

 

Edytowane przez NoToMasz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#11 Stout

 

9.3 BLG

4% alk

36 IBU

 

Warzenie: 03.06.2016

Rozlew:    15.06.2016

 

Słody:

Pilzneński 1.2kg

Karmelowy 30 EBC 0.2kg

Jęczmień prażony 0.2 kg

płatki owsiane 0.1 kg

 

Chmiele:

14g Marynka 10%

 

Drożdże:

Danstar Nottingham

 

Zacieranie:

64-68°C 60'

Wygrzew

 

Chmielenie:

60' 14g Marynka

 

Wydajność wg BT 82%

 

Fermentacja w 18°C

 

Butelkowanie:

11l z 47g cukru (2.0 vol)

 

Wyszło 16x0.5l i 4x0.33l

Edytowane przez NoToMasz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#12 Witbier z kwiatem bzu


 


10.6 BLG


4.2 alk


12 IBU


 


Warzenie:10.06.2016


Rozlew:    30.06.2016


 


Słody:


Pszenica niesłodowana 2kg


Pilzneński 1.5kg


 


Chmiele:


16g Cascade 5.6%


 


Drożdże:


Danstar Nottingham


 


Dodatki:


2g kolendra


14g imbir


100g świeży kwiat bzu


10szt suszona jagoda kamczacka


 


Zacieranie:


67-60°C 180'


 


Chmielenie:


15g Cascade 60'


Wszystkie dodatki na 0'


 


Wydajność wg BT 85%


 


Wyszło 19.5l


 


Fermentacja w    :eusathink:


 


Butelkowanie:


82g cukru na 12.5l (2.5 Vol)


 


Wyszło 25x0.5l (do reszty dodane przemrożone jesienne maliny)


Edytowane przez NoToMasz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#13 'Witbier' z kwiatem bzu, imbirem i kolendrą 

 
 

Warzenie:18.06.2016

Rozlew:    27.07.2016

 

Słody:

Pszenica niesłodowana 1.4kg

Pilzneński 1.4kg

 

 

Chmiele:

12g Cascade 5.6%

 

Drożdże:

Danstar Nottingham

 

Dodatki:

kwiat bzu 140g

imbir 18g

kolendra 10g

 

Zacieranie:

 67-62°C 120'

 

Chmielenie:

12g Cascade 60'

Wszystkie dodatki na 0'

 

Wydajność wg BT 85%

 

Wyszło 14l 11°BLG

 

Fermentacja w :eusathink:

 

Butelkowanie:

10l z 116 ml syropu z kwiatu zbu (69g cukru)

Reszta poszła w butelki z krachlą 

 

Wyszło 20x0.5l + 3.5l w inne rozmiary

Edytowane przez NoToMasz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#14 American Golden Ale

Piwo zajęło 1 miejsce w ćwierćfinale KBP w Rzeszowie 03.12.2016

 

12 Blg

5%

40 IBU

 

Warzenie: 7.10.2016

Rozlew:    1.11.2016

 

Słody:

Pilzneński Weyermann  1.5kg

Pszeniczny Weyermann 0.5kg

Carmelpils Bestmaltz     0.2kg

 

Chmiele:

26g Citra 

26g Cascade

20g Mosaic

10g Amarillo

2g Chinook

 

Drożdże:

Danstar Nottingham 1 saszetka

 

Woda:

Kranówka przepuszczona przez BRITĘ

 

Zacieranie:

60' 68-65°C

8'   65-73°C

20' 73-71°C

8'   71-79°C

 

Chmielenie:

60' Chinook 2g

10' 16g Citra

10' 16g Cascade

10' 10g Mosaic

Hop stand przy 78°C

10g Cascade

10g Mosaic

10g Amarillo

5g Citra

Na zimno 3 dni:

Citra 10g

Mosaic 10g

 

Wydajność wg BT 82%

 

Wyszło 10l 12Blg

 

Fermentacja w 14-15°C

 

Butelkowanie:

9l 56g cukru Nagazowanie 2.4Vol

 

Wyszło 18x0.5l

Edytowane przez NoToMasz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#15 American Golden Ale


 


10l


12 Blg


4.8 %


40 IBU


 


Warzenie: 8.10.2016


Rozlew:  6.11.2016


 


Słody:


Pilzneński Weyermann  1.5kg


Pszeniczny Weyermann 0.5kg


Carmelpils Bestmaltz 0.2kg


 


Chmiele:


32g Simcoe


23g Citra 


12g Cascade


12g Mosaic


4g Chinook


 


Drożdże:


Danstar Nottingham 1 saszetka


 


Woda:


Kranówka przepuszczona przez BRITĘ


 


Zacieranie:


Zostawiony na minimum najmniejszego palnika


2h 68-66°C


 


Chmielenie:


60' Chinook 4g


10' 11g Citra


10' 6g Cascade


10' 12g Simcoe


10' 6g Mosaic


 


 


Hop stand przy 78°C


6g Cascade


6g Mosaic


12g Citra


Na zimno 3 dni:


Citra 10g


Somcoe 10g


 


Wydajność wg BT 74%


 


Wyszło 10l 11.4Blg


 


Fermentacja w 14-15°C


 


Butelkowanie:


9l 78g cukru Nagazowanie 2.4Vol


 


Wyszło 18x0.5l


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#16 Porter Bałtycki


 


23l


19.8Blg


8.6%


30IBU


 


 


Warzenie: 22.10.2016


Rozlew: 27.11.2016


 


Słody:


pilzneński Strzegom 4.5kg


Pszeniczny Strzegom 3kg


Czekoladowy Strzegom 0.25kg


Karmelowy 300 0.25kg


Karmelowy 600 0.25kg


 


Chmiele:


Chinook 30g


 


Drożdże:


Danstar Nottingham


 


Zacieranie:


68-64°C 45'


67-73°C 12'


73-71°C 20'


71-77°C


 


Chmielenie:


30g Chinook 60'


 


Wydajność wg BT


82%


 


Wyszło 23l 19.8°Blg


 


Fermentacja w 14-15°C


 


Butelkowanie:


116g cukru na 23l 2.2Vol


 


Wyszło 11x0.33 3x0.4 3x0.6 29x0.5l

Edytowane przez NoToMasz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#17 American Porter

 

Piwo zajęło II miejsce w półfinale KBP w Rzeszowie 04.03.2017 (Wersja na Nottinghamach)

 

30.5l

16.6 Blg

FM13-6.5 % /Nottingham-6.9 %

34 IBU

 

Warzenie:27.01.2017

Rozlew:11.02.2017/14.02.2017(Chmielone na zimno)

 

Słody:

Pilzneński Weyermann 5kg

Dark Wheat Weyermann 1kg

Light Munich Weyermann 1kg

Coffe Castle Malting 0.5kg

Caraaroma Weyermann 0.5kg

Carafa II Weyermann 0.25kg

 

Chmiele:

Chinook US 62g

Chinook PL 50g

Cascade PL 50g

Cascade US 30g

Simcoe US 16g

Citra US 8g

 

Drożdże:

2 saszetki Dannstar Nottingham

1 fiolka świeżych FM13

 

Zacieranie:

67-63°C 90'

 

Wysładzanie 16l kranówki z dodatkiem kredy

 

Chmielenie:

60' 38g Chinook US

Hop stand przy 78°C:

Cascade 30g

Chinook 24g

Simcoe 16g

Citra     8g

 

Na zimno (3 doby):

Po 25g Cascade PL i Chinook PL na 11l (FM13)

Po 25g Cascade PL i Chinook PL na 11l (Nottingham)

 

Wydajność wg BT 92%

 

Wyszło 30 .5l 16.6Blg

 

Po schłodzeniu na dworze w -9°C do 15°C i napowietrzeniu:

do 19.5l zadane 2 saszetki Danstar Nottingham i przeniesione do 10°C

do 11l fiolka FM13(świeże) i przeniesione do 18°C

 

Fermentacja w:

Nottinghamy 9-12°C

FM13 18-20°C (jak dla mnie za ciepło fermentowane)

 

Po fermentacji:

Nottingham 6.7°P 6.9% ABV

FM13  7.4°P 6.5% ABV (Objętościowo)

 

Butelkowanie:

7l bez chmielenia na zimno +40g cukru 2.4Vol

 

Chmielone na zimno nagazowanie 2.2Vol

 

Wyszło ok. 55 butelek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#18 Russian Imperial Stout

 

16l

21.1 Blg

8.4%

66 IBU

93 ebc

 

Warzenie:10.02.2017

Rozlew: a(10.03.2017),b(26.03.2017),c( 04.2017)

 

Słody: 6.57kg

Weyermann - Pilsner Malt 2.5kg

Weyermann - Pale Ale Malt 2.5kg

Castle Malting  Coffee  250 EBC 0.5kg

Fawcett Chocolate 500 EBC 0.5kg

Pszeniczny Strzegom 0.5kg

Suchy ekstrakt słodowy jasnt 0.27kg

Carafa III 0.1kg

 

Chmiele:

Iunga 50g

 

 

Drożdże:

Dannstar Nottginham 420g gęstwy

 

Zacieranie:

40' 67-64°C

15' 64-74°C

15' 73°C

10' 73-78°C

 

Chmielenie:

Iunga 50g 60'

 

Wydajność wg BT 81%

 

Wyszło 16l 21.1BLG 

 

Fermentacja w 8.5-11°C

 

Butelkowanie:

10.03.2017 5x0.5l (2.2Vol)

26.03.2017 

 

Wyszło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#19 Polskie Ale

 

Warzenie 10.02.2017

Rozlew    04.03.2017/12.03.2017

 

 

#019 Polish Pale Ale - Blonde Ale (6B)
================================================================================
Wielkość warki         27,000 L            
Objętość do gotowania  30,000 L            
Czas gotowania         1,000 hr            
Wydajność              92%                 
Gęstość początkowa     10,5 P            
Gęstość końcowa        1,5 P            
Alkohol (ABV)          4,4%                
Bitterness             18,7 IBU (Tinseth)  
Barwa                  9,4 ebc (Morey)     
 
Składniki fermentacji
================================================================================
Nazwa                            Typ   Ilość                                       Ekstraktywność  Barwa     
Weyermann - Pale Ale Malt        Słód  3,000 kg                    85%             6,7 ebc   
S�odownia Strzegom - pszeniczny  Słód  500,000 g           83%             3,0 ebc   
Weyermann - Carapils             Słód  400,000 g                     75%             3,0 ebc   
Weyermann - Melanoiden Malt      Słód  250,000 g              81%             53,1 ebc  
Waga słodów: 4,150 kg 
 
Chmiele
================================================================================
Nazwa    Alpha  Ilość     Użycie     Czas      Postać    IBU   
Marynka  8,7%   22,000 g  Gotowanie  1,000 hr  Granulat  18,7  
Sybilla  6,5%   22g  Cicha      
Perle  7%     18g      Cicha
 
Zacieranie na lenia w 15l
 
 
 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#20 Polskie Ale

 

22l

10.8 Blg

32 IBU

7 EBC

 

 

Warzenie:03.03.2017

Rozlew:20.03.2017

 

Słody:

Strzegom - pale ale            Słód  3,000 kg                          5,5 ebc  
 Strzegom - pszeniczny      Słód  500,000 g                        3,0 ebc  
Weyermann - Carapils        Słód  200,000 g                        3,0 ebc  
Waga słodów: 3,700 kg
 

Chmiele:

Marynka 50g

Perle 70g

Sybilla 74g

Iunga 22g

 

Drożdże:

Dannstar Nottingham 2 saszetki

 

 

Zacieranie:

w 10l wody

68-64°C 60'

Wygrzew

 

Wysładzanie na raty

9l PH 5.2

9l PH 6.5

 

Chmielenie:

60' 22g Iunga

 

Hop stand 66°C 20':

20g Perle

20g Sybilla

22g Marynka

 

Na zimno 2.5 doby:

Sybilla 54g

Perle 50g

Marynka 28g

 

Wydajność wg BT: 92%

 

Wyszło 22l 10.8Blg

 

Fermentacja w

14-16°C

Zlanie znad drożdży po 14 dniach

Butelkowanie: 

1 Keg + 2 butelki 0.5l (2.4 Vol)

 

Wyszło 19l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warzenie:29.04.2017


Rozlew:   20.05.2017


 


#021 Brown Ale

================================================================================

Wielkość warki         13,396 L            

Objętość do gotowania  12,396 L            

Czas gotowania         1,000 hr            

Wydajność              87%                 

Gęstość początkowa     11,351 P            

Gęstość końcowa        2,919 P             

Alkohol (ABV)          4,5%                

Bitterness             28,3 IBU (Tinseth)  

Barwa                  23,5 ebc (Morey)        

 

Składniki fermentacji

================================================================================

Nazwa                               Typ   Ilość          

Słodownia Strzegom - pale ale       Słód  2,000 kg      

Brown Malt (British Chocolate)      Słód  250,000 g    

Słodownia Strzegom - karmelowy 150  Słód  250,000 g  

Weyermann - Carapils                Słód  150,000 g         

Waga słodów: 2,650 kg

 

Chmiele

================================================================================

Nazwa  Alpha  Ilość     Użycie     Czas      Postać    IBU   

Iunga  12,5%  12,000 g  Gotowanie  1,000 hr  Granulat  28,3  

 

Drożdze

================================================================================

Nazwa        Typ  Postać  Ilość    Krok                  

Safale S-04  Ale  Suche   11,00 g  Fermentacja burzliwa  

 

Zacieranie:


60' 68-66 (w kocu)


20' wygrzew 


 


 


Fermentacja w 18-20°C


 


Butelkowanie:


 


Nagazowanie 2.0 Vol Syrop cukrowy dodawany strzykawką do każdej butelki


 


Wyszło ok 10.5l


Edytowane przez NoToMasz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.