baczek1991 Posted August 11, 2015 Share Posted August 11, 2015 (edited) Witam, zamierzam uwarzyć AIPA. Celuję w 16 blg, objętość 25l, IBU 55-60. Mam takie surowce i się zastanawiam czy wystarczy mi chmielu na zimno. Zasyp: 7,3 kg Pale Ale Weyermann 0,5 kg Pszenniczny Jasny Weyermann 0,25 kg Karmelowy Jasny Weyermann Chmiele: 50g Citra 50g Cascade 100g Centennial Wstępnie chmielenie rozpisałem tak: 35g Centennial - 60 minut 15g Citra - 60 minut 10g Cascade - 30 minut 10g Centennial 30 minut 15g Citra - 0 minut 10g Cascade - 0 minut 15 Centennial - 0 minut Na zimno 20 g Citra 30g Cascade 40g Centennial Drożdże US-05 Suche, mam też gęstwę US-05 z APA W sumie na zimno idzie 90g, nie jest to za mało? Nie uprościć chmielenia? Lepiej wrzucać na danym etapie tylko jeden gatunek chmielu, czy kilka. Edited August 11, 2015 by baczek1991 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemas.IE Posted August 11, 2015 Share Posted August 11, 2015 Popracuj nad wydajnością . Z takiej ilości słodów powinieneś uzyskać więcej piwa lub większe Blg . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
baczek1991 Posted August 11, 2015 Author Share Posted August 11, 2015 Popracuj nad wydajnością . Z takiej ilości słodów powinieneś uzyskać więcej piwa lub większe Blg . Przy poprzednim wyszło mi 70% także to muszę zmienić, a startowałem od 50% także powoli rośnie. Wolałem zaniżyć trochę efektywność w programie, bo poprzednio ledwo się zmieściłem do gara przy gotowaniu. Powyżej tych 70% chyba będzie ciężko wejść, zacieram teraz ok 90-100 minut z wygrzewem, filtracja w oplocie, woda do wysładzania ok 80C bez talerzyka. Filtracja ok 30 minut. Poprzednie APA wyszło mi z 7kg słodu 28l 13blg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemas.IE Posted August 11, 2015 Share Posted August 11, 2015 Poprzednie APA wyszło mi z 7kg słodu 28l 13blg. Bardzo słabo. Za szybko filtrujesz / wysładzasz . Postaraj się wolniej i zobaczysz efekty . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panoramix_ Posted August 11, 2015 Share Posted August 11, 2015 ... Wolałem zaniżyć trochę efektywność w programie, bo poprzednio ledwo się zmieściłem do gara przy gotowaniu.... Jezeli wyjdzie Ci wyzsza efektywnosc od zalozonej (ktora zanizyles) to wyjdzie Ci wiecej litrow/BLG. Zdaje sie, ze osiagniesz efekt odwrotny od zamierzonego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
baczek1991 Posted August 11, 2015 Author Share Posted August 11, 2015 (edited) ... Wolałem zaniżyć trochę efektywność w programie, bo poprzednio ledwo się zmieściłem do gara przy gotowaniu.... Jezeli wyjdzie Ci wyzsza efektywnosc od zalozonej (ktora zanizyles) to wyjdzie Ci wiecej litrow/BLG. Zdaje sie, ze osiagniesz efekt odwrotny od zamierzonego. Jasne, bezsensu było to co napisałem. Bardziej mi chodziło o to, że w przypadku AIPA nie zależy mi super na osiągnięciu tych 16blg, jeśli wyjdzie więcej nic się nie stanie. W przypadku APA zależało mi na lekkim piwie i wzrost efektywności mnie zaskoczył: zakładałem 25l 12 blg wyszło 28l 13blg Wracając do tematu. Jak oceniacie chmielenie, bo głównie po to ten temat zakładałem. Na efektywnością się będę starał pracować. Edited August 11, 2015 by baczek1991 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elopl Posted August 12, 2015 Share Posted August 12, 2015 Dałbym: 20 g Centennial na FWH, dobrze się zutylizuje, a niektórzy mówią że i aromat zostanie. Citra mocno goryczkowa, ale aromat z niej lepszy niż goryczka, przesunąłbym na później Zamiast dodawać na 30 min, dałbym 20 g Centennial na 10 min 20 g Cascade na 10 min 10 g Cascade na 0 min z whirlpoolem 20 g Centennial na 0 min z whirlpoolem 20 g Citra na 15 minutowy whirlpool, gdy brzeczka będzie miała ok 65 stC Na zimno: 40 g Centennial 30 g Citra 20 g Cascade Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nofx1 Posted September 17, 2015 Share Posted September 17, 2015 Dałbym: 20 g Centennial na FWH, dobrze się zutylizuje, a niektórzy mówią że i aromat zostanie. Citra mocno goryczkowa, ale aromat z niej lepszy niż goryczka, przesunąłbym na później Zamiast dodawać na 30 min, dałbym 20 g Centennial na 10 min 20 g Cascade na 10 min 10 g Cascade na 0 min z whirlpoolem 20 g Centennial na 0 min z whirlpoolem 20 g Citra na 15 minutowy whirlpool, gdy brzeczka będzie miała ok 65 stC Na zimno: 40 g Centennial 30 g Citra 20 g Cascade Jestem przed warzeniem pierwszej warki z zacieraniem, do tej pory testowałem brew-kity. Szukam dobrego schematu chmielenia dla AIPY. Ten wydał mi się ciekawy, ale po wklepaniu tego do BS wyszło mi IBU na poziomie 31. Czy ktoś mógłby ten przepis zmodyfikować ewentualnie podać inny sprawdzony? Jeszcze nie zakupiłem chmieli więc wybór dowolny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted September 17, 2015 Share Posted September 17, 2015 (edited) Ogólny schemat chmielenia dla AIPA: - wybierasz jakiś chmiel dający przyjemną goryczkę z wysoką zawartością alfa-kwasów i ustawiasz nim sobie pożądane IBU gotując go 60 minut - przechodzisz do chłodzenia i robisz hopstand poniżej 70 stopni (przestają odparowywać olejki eteryczne), 50-100 gram, 1-3 odmiany chmielu - po zakończonej burzliwej fermentacji na zimno 50-100 gram, ta sama kombinacja chmielu co hopstand Reszta zależy od ciebie i musisz dojść do swojego optimum warząc kolejne piwa. Edited September 17, 2015 by Jasiu nofx1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
baczek1991 Posted September 19, 2015 Author Share Posted September 19, 2015 Temat do zamknięcia już, bo piwko już zabutelkowane, zrobiłem sh Galaxy. Dzięki za rady. Odnoście poprzedniego posta. Czesław Dziełak na wykładzie proponował odwrotne podejście do planowania chmielenia. Planowanie powinno się zaczynać od chmielenia na zimno, potem aromatyczny, na smak i na końcu dobranie odpowiedniej dawki na 60 minut tak aby osiągnąć dane IBU. Takie rozwiązanie wydaje się być łatwiejsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk.B Posted September 19, 2015 Share Posted September 19, 2015 (edited) Witam, zamierzam uwarzyć AIPA. Celuję w 16 blg, objętość 25l, IBU 55-60. Mam takie surowce i się zastanawiam czy wystarczy mi chmielu na zimno. 17blg to ja miałem z 6kg słodu i 22l piwa (słody strzegom), więc ty z tego to ze 18-19BLG będziesz miał. Na oko strzelam że możesz spokojnie ok 1kg pale ale wyrzucić a najlepiej to policz. Co do chmielenia, ja dałbym więcej na goryczkę a nieco mniej na aromat bo na goryczkę wygląda mi sporo za mało. Ale to tylko moje zdanie. Edited September 19, 2015 by Patryk.B Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
baczek1991 Posted September 20, 2015 Author Share Posted September 20, 2015 Popracuj nad wydajnością . Z takiej ilości słodów powinieneś uzyskać więcej piwa lub większe Blg . Problem z wydajnością był spowodowany zbyt grubym śrutowaniem słodu przez Browamatora. Warzyłem w tym samym dniu dwa piwa, o identycznych zasypach(nie licząc palonych): IPA na słodach Weyarmanna śrutowane przez BA - wydajność 63% wg BS2, z 8kg 22,5 litrów 17 blg Black IPA na słodach Strzegom śrutowanych w słodowni - wydajność 76% wg BS2, z 7,75kg(bez palonych) 26 litrów 17 blg Wysładzanie przedłużyłem do ok godziny, ale jak widać raczej nie to było problemem. Słód śrutowany w Strzegomiu był dużo drobniejszy i miał dużo więcej mączki. Problemów z filtracją brak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.