Skocz do zawartości

Domowe początki


Kochan

Rekomendowane odpowiedzi

Tak więc Witam wszystkich !

Moje pierwsze zapiski tak abym później miał do czego się odnieść w przypadku uwarzenia czegoś naprawde dobrego.

 

#1 Altbier 07.08.2015

Zasyp:

- słód monachijski I 3,5 kg

- słód Karmelowy 150 0,25 kg

- słód barwiący 0,05 kg

 

Zacieranie:

15l wody podniesione do temp 72C i wrzucenie zacieru, temp. spadła do ok. 66C

Temperatura utrzymywana przez 40 min, podgrzanie do 70C i 30 min.  Na 5 min przed końcem dodanie barwiącego

 

Filtracja i wysładzanie:

poszło bardzo sprawnie przez wężyk - w ok. 30 min miałem już 24litry brzeczki 13-14blg

 

Chmielenie:

0' - 15g lunga

30 - 20g Tradition

60' - Tradition

Wystudzone do ~24C i dodanie uwodnionych drożdży SABREW S-33 - Fermentis

 

Inne: czekam do soboty/niedziele i sprawdzę jak fermentuje

 

#2 Własny wymysł 08.08.2015

- 4kg pilzneński

- 1kg monachijski

- 0,25 barwiący

 

Zacieranie:

Zalane słodów 17l wody o temperature 72 stopnie - uzyskane 67C i trzymanie w lodówce turystycznej przez 90 min ( temp spadła o 2C)

 

Filtracja:

Tu istna mordęga bo prawie 90 min filtrowania prawdopodobnie przez słody które zmieliłem na mąke w maszynce.

Po wysłodzeniu i filtracji otrzymałem ~22litry (14BLG)

 

Chmielenie:

0' - 25 g Marynki

30' - 25 g marynki

45' - 25 g lubelski  i marynka

 

Wystudzone do 20C i dodane drożdże SABREW S-33 - Fermentis (uwodnione)

Inne: czekam do soboty/niedziele i sprawdzę jak fermentuje

 

Warki stoją w piwnicy o temp otoczenia 18C

 

W kolejce 2 następne warki na weekend ( Pale Ale i Pszeniczne )

Edytowane przez Kochan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 1 - na cichą

warka 2 - na cichą

 

#3 Pale Ale -

Zasyp:

- słód pale ale  4,5kg

- słód Karmelowy 150 0,25 kg

 

Zacieranie:

15l wody podniesione do temp 72C ( w lodówce ) i wrzucenie zacieru, temp. spadła do ok. 66C

Temperatura utrzymywana przez 40 min, podgrzanie do 70C i 30 min.

 

Filtracja i wysładzanie:

Wysładzanie wodą o temp. 80C (10l)

poszło bardzo sprawnie przez wężyk - w ok. 20 min miałem już 22litry brzeczki 13-14blg

 

Chmielenie:

0' - 30g Marynka

40' - 15g Lubelski i Citra

55' - Lubelski

 

Inne: 30g Citry na zimno,

 

#4 warka Pszeniczne

Zasyp:

 Strzegom słód jasny pilzneński - 2 kg 
- Strzegom słód pszeniczny - 2,8 kg 

 

Zacieranie:

10 min - 46 stopnie C

15 min - 53 stopnie C

30 min - 63 stopnie C

10 min - 73 stopnie C

 

Filtracja i wysładzanie:

Wysładzanie wodą o temp. 80C.  Łacznie 19l

 

Chmielenie:

45'- Spalt i Fantasia- po 10g

55' Spalt i Fantasia - po 10g 

 

Inne: Dodać na zimno po 10 g spalt i fantasia ??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy zlewaniu na cichą zlałem do 3 butelek piweczko , dziś otworzyłem :) Odczucia- da się pić i pić, przyjemna goryczka i lekkie nagazowanie. Dla mnie z pewnością piwko do powtórzenia, ale zobaczymy jak postoi dłużej.

9e332a509fbf.jpg

Edytowane przez Kochan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #4 zlana do butelek z dodatkiem 130g glukozy

Warka #2 zlana do butelek

Warka #1 - 5 litrów z 20l miałem w oddzielnym pojemniku i w innej temperaturze ( aby sprawdzić różnice w smaku ) - zlana ta piątka, ale chyba zapomniałem o glukozie bo bardzo mało nagazowanie w testowej butelce. A jeżeli dałem to było to ~40g na 5l. Kurcze, nie pamiętam :)

 

#5 Mleczny Stout na święta plan na 28.08.2015

- 500g laktozy

- 2kg pilzneńskiego

- 2kg monachijskiego

- 0,3kg karmelowy 600

- 0,4kg jęczmień prażony

- 0,1kg czekoladowy ciemny

- 0,3kg czekoladowy jasny

- 0,5kg płatki owsiane

 

Cel 22l- 15blg bez laktozy

 

Chmiel: (chmielenie 60 min)

- 30g na 0' Marynki

- 20g Perle 50'

 

Dodatki:

Skórka z pomarańczy, cynamon, goździk, kardamon, cukier, imbir

Na gęstwie z Gozdawy PAY7 po Pale Ale #3

 

#6 Powtórka #1

To samo co pierwsza warka z zamianą chmieli - wrzucam zamiast lubelskiego jakieś resztki niemieckich z pszenicznego i trochę perle.

Ferment na Gęstwie Gozdawa PAY7

 

Czy gęstwa po Pale Ale da radę z tymi piwkami ?

 

Po 3 dniach Pszeniczne- wyraźne goździki, banan jakoś mniej. Bardzo fajnie się pije i jest ochota na kolejne, niestety szkoda że tak późno zacząłem warzyć bo na początku lipca takie piwko idealne :)

40d9ec940afe0.jpg

Edytowane przez Kochan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Pale Ale jak na razie najlepsze piwko jakie zrobiłem - muszę powtórzyć. 

#5 Mleczny Stout na święta z 28.08.2015

Chyba przesadziłem z ilością jęczmieniu wyszedł kwaskowaty ( próbowałem 1 listopada) - sprawdzę go jeszcze 5 listopada 
Kolejne warki dopiero po nowym roku, zrobiło mi się zapasów na ok. 6 skrzynek :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.