Jump to content

Domowe początki


Kochan
 Share

Recommended Posts

Tak więc Witam wszystkich !

Moje pierwsze zapiski tak abym później miał do czego się odnieść w przypadku uwarzenia czegoś naprawde dobrego.

 

#1 Altbier 07.08.2015

Zasyp:

- słód monachijski I 3,5 kg

- słód Karmelowy 150 0,25 kg

- słód barwiący 0,05 kg

 

Zacieranie:

15l wody podniesione do temp 72C i wrzucenie zacieru, temp. spadła do ok. 66C

Temperatura utrzymywana przez 40 min, podgrzanie do 70C i 30 min.  Na 5 min przed końcem dodanie barwiącego

 

Filtracja i wysładzanie:

poszło bardzo sprawnie przez wężyk - w ok. 30 min miałem już 24litry brzeczki 13-14blg

 

Chmielenie:

0' - 15g lunga

30 - 20g Tradition

60' - Tradition

Wystudzone do ~24C i dodanie uwodnionych drożdży SABREW S-33 - Fermentis

 

Inne: czekam do soboty/niedziele i sprawdzę jak fermentuje

 

#2 Własny wymysł 08.08.2015

- 4kg pilzneński

- 1kg monachijski

- 0,25 barwiący

 

Zacieranie:

Zalane słodów 17l wody o temperature 72 stopnie - uzyskane 67C i trzymanie w lodówce turystycznej przez 90 min ( temp spadła o 2C)

 

Filtracja:

Tu istna mordęga bo prawie 90 min filtrowania prawdopodobnie przez słody które zmieliłem na mąke w maszynce.

Po wysłodzeniu i filtracji otrzymałem ~22litry (14BLG)

 

Chmielenie:

0' - 25 g Marynki

30' - 25 g marynki

45' - 25 g lubelski  i marynka

 

Wystudzone do 20C i dodane drożdże SABREW S-33 - Fermentis (uwodnione)

Inne: czekam do soboty/niedziele i sprawdzę jak fermentuje

 

Warki stoją w piwnicy o temp otoczenia 18C

 

W kolejce 2 następne warki na weekend ( Pale Ale i Pszeniczne )

Edited by Kochan
Link to comment
Share on other sites

warka 1 - na cichą

warka 2 - na cichą

 

#3 Pale Ale -

Zasyp:

- słód pale ale  4,5kg

- słód Karmelowy 150 0,25 kg

 

Zacieranie:

15l wody podniesione do temp 72C ( w lodówce ) i wrzucenie zacieru, temp. spadła do ok. 66C

Temperatura utrzymywana przez 40 min, podgrzanie do 70C i 30 min.

 

Filtracja i wysładzanie:

Wysładzanie wodą o temp. 80C (10l)

poszło bardzo sprawnie przez wężyk - w ok. 20 min miałem już 22litry brzeczki 13-14blg

 

Chmielenie:

0' - 30g Marynka

40' - 15g Lubelski i Citra

55' - Lubelski

 

Inne: 30g Citry na zimno,

 

#4 warka Pszeniczne

Zasyp:

 Strzegom słód jasny pilzneński - 2 kg 
- Strzegom słód pszeniczny - 2,8 kg 

 

Zacieranie:

10 min - 46 stopnie C

15 min - 53 stopnie C

30 min - 63 stopnie C

10 min - 73 stopnie C

 

Filtracja i wysładzanie:

Wysładzanie wodą o temp. 80C.  Łacznie 19l

 

Chmielenie:

45'- Spalt i Fantasia- po 10g

55' Spalt i Fantasia - po 10g 

 

Inne: Dodać na zimno po 10 g spalt i fantasia ??

Link to comment
Share on other sites

Przy zlewaniu na cichą zlałem do 3 butelek piweczko , dziś otworzyłem :) Odczucia- da się pić i pić, przyjemna goryczka i lekkie nagazowanie. Dla mnie z pewnością piwko do powtórzenia, ale zobaczymy jak postoi dłużej.

9e332a509fbf.jpg

Edited by Kochan
Link to comment
Share on other sites

Warka #4 zlana do butelek z dodatkiem 130g glukozy

Warka #2 zlana do butelek

Warka #1 - 5 litrów z 20l miałem w oddzielnym pojemniku i w innej temperaturze ( aby sprawdzić różnice w smaku ) - zlana ta piątka, ale chyba zapomniałem o glukozie bo bardzo mało nagazowanie w testowej butelce. A jeżeli dałem to było to ~40g na 5l. Kurcze, nie pamiętam :)

 

#5 Mleczny Stout na święta plan na 28.08.2015

- 500g laktozy

- 2kg pilzneńskiego

- 2kg monachijskiego

- 0,3kg karmelowy 600

- 0,4kg jęczmień prażony

- 0,1kg czekoladowy ciemny

- 0,3kg czekoladowy jasny

- 0,5kg płatki owsiane

 

Cel 22l- 15blg bez laktozy

 

Chmiel: (chmielenie 60 min)

- 30g na 0' Marynki

- 20g Perle 50'

 

Dodatki:

Skórka z pomarańczy, cynamon, goździk, kardamon, cukier, imbir

Na gęstwie z Gozdawy PAY7 po Pale Ale #3

 

#6 Powtórka #1

To samo co pierwsza warka z zamianą chmieli - wrzucam zamiast lubelskiego jakieś resztki niemieckich z pszenicznego i trochę perle.

Ferment na Gęstwie Gozdawa PAY7

 

Czy gęstwa po Pale Ale da radę z tymi piwkami ?

 

Po 3 dniach Pszeniczne- wyraźne goździki, banan jakoś mniej. Bardzo fajnie się pije i jest ochota na kolejne, niestety szkoda że tak późno zacząłem warzyć bo na początku lipca takie piwko idealne :)

40d9ec940afe0.jpg

Edited by Kochan
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Pale Ale jak na razie najlepsze piwko jakie zrobiłem - muszę powtórzyć. 

#5 Mleczny Stout na święta z 28.08.2015

Chyba przesadziłem z ilością jęczmieniu wyszedł kwaskowaty ( próbowałem 1 listopada) - sprawdzę go jeszcze 5 listopada 
Kolejne warki dopiero po nowym roku, zrobiło mi się zapasów na ok. 6 skrzynek :)
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.