Nostradamus Posted July 1, 2015 Share Posted July 1, 2015 Witam wszystkich piwoszy,przygotowuję się do uwarzenia mojej pierwszej warki z ekstraktu (od homebrewing). Od ponad tygodnia zbieram informacje i o ile jakoś bym nawarzył sobie piwa to nigdzie nie mogę znaleźć temperatur w jakich piwo powinno przebywać. Marzy mi się pilsner albo piwo pszeniczne. Czy temperatura na zewnątrz może jakoś ograniczyć pule stylów, które mogę sporządzić? Myślę, że maksymalnie uda mi się zejść do 15C, w garażu, w dole do montowania przy podwoziu jednak jest tam dość wilgotno i nie wiem czy nie zepsułbym sobie piwa na cichej jakąś infekcją. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Łyżwa Posted July 1, 2015 Share Posted July 1, 2015 W większości zestawów browamatora masz podane zakresy temperatur dla danych stylów. Koło 20 stopni można zrobić np. grodziskie, stout, ipa, witbier, pale ale. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ozzi Posted July 1, 2015 Share Posted July 1, 2015 (edited) Pilsa odradzam ze względu na problem z utrzymaniem temperatury [ 6 a 12 ° C] teraz gdy jest tak ciepło. Co do pszenicznego to lepiej wybrać ją na drugą/ trzecią warkę gdy już obeznasz się z całym procesem warzenia. Na pierwszą warkę polecam wybrać piwo górnej fermentacji [15 a 25 ° C] typu apa, Kölsch Edited July 1, 2015 by Ozzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nostradamus Posted July 1, 2015 Author Share Posted July 1, 2015 Wygląda na to, że tak zrobię. Moi faworyci z dolnej fermentacji odpadają. A można prosić o polecenie czegoś z tej listy http://www.homebrewing.pl/zestawy-surowcow-na-bazie-ekstraktow-c-45_46.htmlcoś co by zasmakowało amatorowi jasnych piwek i by leżakować nie musiało długo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ozzi Posted July 1, 2015 Share Posted July 1, 2015 Najlepiej poszukać w swoim mieście sklepu gdzie sprzedają piwa craftowe i popróbować różnych styli . Może odkryjesz piwo które tak ci zasmakuje że postanowisz je uwarzyć jako pierwszą warkę,a przynajmniej poznasz różne style Ps. Jakiego stylu byś nie wybrał i tak średnio miesiąc trwa fermentacja piwa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrickll Posted July 1, 2015 Share Posted July 1, 2015 15°C to dobra temp dla ale. Jak chcesz pszeniczne z homebrewing to możesz spokojnie brać, możesz też spróbować american wheat, jest to pszeniczne z amerykańskim chmielem dającym cytrusowy aromat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Veteran5 Posted July 1, 2015 Share Posted July 1, 2015 (edited) Ps. Jakiego stylu byś nie wybrał i tak średnio miesiąc trwa fermentacja piwa Miesiąc? No popatrz, a ja moje ale butelkowałem po ok. tygodniu, gdyż fermentacja się definitywnie skończyła i piwo się wyklarowało. Dużo zależy od drożdży, ale jeśli chodzi o w miarę lekkie (do 13-14% ekstr.) górniaki, to najprawdopodobniej cała fermentacja nie potrwa dłużej niż 2 tygodnie przy normalnych temperaturach (czyt. nie za zimno). Edited July 1, 2015 by Veteran5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Kasztan Posted July 1, 2015 Share Posted July 1, 2015 Veteran, ale po zabutelkowaniu i tak musi refermentować. Myślę, że kolega Ozzi użył skrótu myślowego Ja tam z ekstraktów nigdy nie warzyłem, ale to wygląda ok jak dla mnie: http://www.homebrewing.pl/piwo-american-pale-ale-12st-blg-zestaw-surowcow-ekstraktow-p-1098.html?osCsid=3c064f4aa910a74f7018ef86e0b6859a Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ozzi Posted July 1, 2015 Share Posted July 1, 2015 (edited) Ja stosuje burzliwą jak i cichą fermentacje dlatego tak długo ćwicze wole Xd Edited July 1, 2015 by Ozzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jurand Posted July 1, 2015 Share Posted July 1, 2015 Zrób sobie klasyczną pszenicę. Tydzień fermentacji i tydzień w butelkach i możesz pić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamsky Posted July 1, 2015 Share Posted July 1, 2015 Miesiąc? No popatrz, a ja moje ale butelkowałem po ok. tygodniuNo... a potem się ludzie zastanawiają czemu piwo przegazowane. Chcesz tak robić - spoko. Ale, proszę, nie dawaj ludziom takich rad na forum. coś co by zasmakowało amatorowi jasnych piwek i by leżakować nie musiało długoLekkie piwa na ogół nie muszą leżakować długo. Style mocno chmielone na aromat wręcz nie powinny. Jeśli się nie orientujesz w stylach, to zdecydowanie dobrym pomysłem jest kupienie 5 czy 8 różnych piw craftowych i wypróbowanie różnych styli. Jak sobie zrobisz 20 litrów piwa w stylu którego nie lubisz, to się możesz zniechęcić do całej tej zabawy. Na początek zazwyczaj wybiera się pale ale lub stouta, a to ma niewiele wspólnego z hefeweizenem czy pilsem. dyers_eve and Ozzi 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WujekStaszek Posted July 1, 2015 Share Posted July 1, 2015 Polecam ten przepis: http://blog.homebrewing.pl/?p=650 Piwo bardzo proste, szybko nadaje się do spożycia, nie wymaga przelewania na cichą, ewentualne wady spowodowane trochę wyższą temperaturą (ale bez przesady!) przykryją chmiele. Do utrzymywania niższej temperatury fermentującego piwa aktualne używam miski z wodą i lodem, można też owinąć mokrym ręcznikiem fermentor. I da się spokojnie utrzymać to 19 stopni przy obecnych temperaturach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonBeer Posted July 2, 2015 Share Posted July 2, 2015 (edited) Wygląda na to, że tak zrobię. Moi faworyci z dolnej fermentacji odpadają. A można prosić o polecenie czegoś z tej listy http://www.homebrewing.pl/zestawy-surowcow-na-bazie-ekstraktow-c-45_46.html coś co by zasmakowało amatorowi jasnych piwek i by leżakować nie musiało długo Jak nie chcesz długo czekać i szybko wypić to tylko piwko pszeniczne, fermentacje przeprowadzisz w jednym fermentorze przelewasz tylko w dzień rozlewu. Właśnie warzyłem w sobotę Sunny Wheat wg receptury scoobiego, mam zamiar po 2 tygodniach fermentacji przelać w butelek, daje tydzień na nagazowanie i do wypicia Edited July 2, 2015 by DonBeer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nostradamus Posted July 3, 2015 Author Share Posted July 3, 2015 Udało mi się dorwać AIPA od Ciechana i już wiem od czego zacząć Dziękuje wszystkim za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Łyżwa Posted July 3, 2015 Share Posted July 3, 2015 Tylko taki smak jak w ciechanie AIPA uzyskuje się z chmielami z aromatami żywicznymi. Większość AIPA w zestawie jest bardziej cytrusowa, ale też jest git Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Veteran5 Posted July 3, 2015 Share Posted July 3, 2015 (edited) No... a potem się ludzie zastanawiają czemu piwo przegazowane.Chcesz tak robić - spoko. Ale, proszę, nie dawaj ludziom takich rad na forum. Czytaj proszę uważnie, gdyż napisałem: gdyż fermentacja się definitywnie skończyła Końcowe Blg na poziomie 1,5 (zaznaczam: w klarownym już piwie), nie zmieniające się w ciągu czterech dni, identyczne z testem FFT nie odfermentuje mocniej i nie będzie przegazowane, chyba, że ktoś przesadzi z ilością surowca do refermentacji, albo będzie miał zakażenie... Update: Gdzie tam tym przykładowym 8 dniom do dwóch tygodni, o których to pisałem jako bardzo prawdopodobnym czasie zakończenia głównej fermentacji (oczywiście nie uwzględniam tu refermentacji). Zwłaszcza jeśli mówimy o jakiejś 11* pszenicy, albo ale. Edited July 3, 2015 by Veteran5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted July 3, 2015 Share Posted July 3, 2015 Klarownosc nie zawsze swiadczy o koncu fermentacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Korba Posted July 3, 2015 Share Posted July 3, 2015 (edited) Ja co prawda z brewkita i to dopiero moja druga warka, ale dziś uwarzyłem Belgian Blonde Ale od Gozdawy. Górna fermentacja. Jeszcze się chłodzi w wannie z zimną wodą, za godzinkę zapodam drożdże, jak temperatura spadnie do chociaż 22- 23 stopni. Ile to ma wspólnego z belgijskim piwem- się okaże. Napisane jest, że górny zakres temperatury 24 stopnie. I tyle mam w chałupie. Za dwa tygodnie wyruszam na wakacje i chciałbym do tego czasu zabutelkować. Na wakacjach czas szybko leci, mniej cierpliwości będzie potrzebne do czasu próbowania Cichej fermentacji nie przewiduję, a burzliwa (sądząc po poprzedniej warce) w tej temperaturze zakończy się w max tydzień. Kupiłem też (przez pomyłkę) Gozdawa Amber Lager, ale poczeka jakiś czas. To jest dolna fermentacja, temp. 14-18. A na taką temperaturę, to muszę poczekać do jesieni. Ciężka sprawa warzyć piwo w mieszkanku w postkomunistycznym wieżowcu... O zacieraniu nawet nie myślę, brak warunków. I tak żona nie jest zachwycona moim browarnictwem. Ale zmieni zdanie jak wypije pierwsze piwko Edited July 3, 2015 by Korba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted July 3, 2015 Share Posted July 3, 2015 Jak masz 24 otoczenia to piwo będzie miało 2-5 stopni więcej, fermentacja wydziela ciepło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamsky Posted July 3, 2015 Share Posted July 3, 2015 No... a potem się ludzie zastanawiają czemu piwo przegazowane.Chcesz tak robić - spoko. Ale, proszę, nie dawaj ludziom takich rad na forum.Czytaj proszę uważnie, gdyż napisałem: gdyż fermentacja się definitywnie skończyła Końcowe Blg na poziomie 1,5 (zaznaczam: w klarownym już piwie), nie zmieniające się w ciągu czterech dni, identyczne z testem FFT nie odfermentuje mocniej i nie będzie przegazowane, chyba, że ktoś przesadzi z ilością surowca do refermentacji, albo będzie miał zakażenie... U mnie to działa dość prosto: jeśli przetrzymam piwo w fermentorze dłużej, to spada ryzyko że po kilku miesiącach okaże się, że piwo wzięło i się przegazowało. Oczywiście przerabiałem ten etap, że chciałem butelkować jak najszybciej, ale już mi przeszło. Niespecjalnie czuję żeby mi się chciało wykłócać na ten temat na forum, więc jeśli masz inne zdanie to jak dla mnie spoko. Z mojego skromnego doświadczenia wynika, że nawet niewielkie zmiany blg potrafią istotnie wpłynąć na wysycenie, a te niewielkie zmiany czasem trudno wychwycić dość topornymi narzędziami którymi dysponujemy. Dlatego osobiście wolę potrzymać piwo tydzień albo dwa tygodnie dłużej niż potem puszczać bańki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz Nowakowski Posted August 3, 2015 Share Posted August 3, 2015 Koledzy... podłożę się tu ignorancją ... ale o ile dobrze rozumiem? : ... nie powinno się robić piwa przy obecnych letnich temperaturach - około 25-28oC w mieszkaniu. Czy dobrze rozumiem, że w standardowych warunkach mieszkania w bloku możemy robić tylko górniaki? O ile wybór jest prosty w przypadku puszkowców z Gozdawy, o tyle w przypadku Coopersa nie wydaje mi się to takie proste... Mogę prosić Was o Pomoc? Jakie Coopersy polecacie do robienia w temp >20oC i ew >24oC [czemu Coopers - dwie warki Gozdawy mi nie wyszły] Na opakowaniach Coopersa Lagera "Zalecana temperatura fermentacji od 18 do 24 °C" Czy to Piwo w obecnych temperaturach w ogóle wyjdzie? Czy podejrzewacie, że to Piwo wyjdzie w ogóle? Które z tych piw w ogóle wyjdzie? http://marxam-enology.pl/pl/c/Koncentraty-do-wyrobu-piwa/50 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted August 3, 2015 Share Posted August 3, 2015 O ile wybór jest prosty w przypadku puszkowców z Gozdawy możesz rozwinąć temat? Gozdawa ma jakiś patent na fermentację w wysokich temperaturach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielczi Posted August 3, 2015 Share Posted August 3, 2015 Ma patent na lagera z drożdżami do górniaków Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz Nowakowski Posted August 3, 2015 Share Posted August 3, 2015 (edited) No dobra... Nie wyraziłem się zbyt fachowo: Na stronie Gozdawy jest ładny podział na dolniaki [niższe temperatury] i górniaki [temp wyższe, ale zapewnie do około 20-22oC max] Pytanie dalej pozostaje czy da radę zrobić sensowne piwo przy letnich temperaturach... No przyznam się bez bicia.. nie będę zacierał, nie mam na to warunków w domu itp.... Zatem padło na puszkowce... Edited August 3, 2015 by Tomasz Nowakowski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted August 3, 2015 Share Posted August 3, 2015 Jak najbardziej można warzyć przy obecnych temperaturach. Pamiętaj że najważniejszą jest fermentacja. Jeśli jesteś w stanie stworzyć drożdżom odpowiednie warunki, możesz nawet robić lagery latem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.