Jump to content

Zapytanie o przepis na wino z jagód.


Kunter
 Share

Recommended Posts

Witam.

 

Mam taki pomysł, żeby zrobić żonie wytrawne wino jagodowe - słodkiego/półsłodkiego nie lubi.

 

Postanowiłem aby zrobić je bez dodatku cukru - po prostu z samych jagód i wody. Czy jest to w ogóle wykonalne?

 

Proszę o rady

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Rada- wpisz "wino jagodowe" w google.pl i poczytaj wyniki z wino.org.pl

Sprawdziłem kilkanaście przepisów nie tylko na wino.org.pl - wszędzie jest cukier. Dlatego pytam. To wino to będzie pojedynczy epizod więc nie chcę zakładać konta na forum winiarskim.

Link to comment
Share on other sites

Znalazłem coś takiego:
http://www.brsquared.org/wine/CalcInfo/FruitDat.htm
Jeśli dobrze rozumiem, to sok, który uzyskuje się z jagód ma średnio SG = 1.0507, czyli ok 12,6°Blg. Sam się zastanów, czy taki wynik Cię zadowala i jak ewentualnie chcesz to poprawić.

 

Sądząc po info znalezionym tu: http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=273603to raczej jest wynik SG = 1.04, czyli 10°Blg.

 

Nie wiem którym źródłom bardziej ufać i czy uzyskasz coś podobnego.

 

I żeby nie było: kompletnie się nie znam na robieniu wina, poszukałem informacji, która wydawała mi się najbardziej istotna i nie wiem jak się przygotowuje sok pod wino.

Link to comment
Share on other sites

Wg Cieślaka czarne jagody mają 5 blg.

Nawet gdyby miały 10 to byłoby to wino bardzo mało %, do tego dość kwaśne, ale do przeżycia.

Jagody jak dobrze pamiętam mają kwas benzoesowy który jest konserwantów i trochę utrudnia prace drożdży, do tego sok ma niskie pH. Takie wino ciężko i powoli fermentuje.

Wino z samego soku może być zbyt ekstraktywne. Jeśli chcesz to próbuj - będziesz miał jakieś doswiadczenie, najwyżej w razie czego dolejesz wody i dodasz cukru na standardowy przepis.

Możesz dodać weglanu wapnia wg dawki z opakowania-podniesie trochę pH i zabije troszkę kwasowość.

Jak chcesz uzyskać sok? Jeśli nie sokownikem to polecam zasiarkować go 0.5g pirosiarczynu potasu /10l soku. Inaczej takie lekkie wino może Ci się łatwiej zepsuć.

Czemu nie chcesz dodawać cukru? Wody to bym jeszcze zrozumiał (robiłem aroniowe i gronowe bez wody) ale cukru? :)

Edited by bart3q
Link to comment
Share on other sites

Wg Cieślaka czarne jagody mają 5 blg.

Nawet gdyby miały 10 to byłoby to wino bardzo mało %, do tego dość kwaśne, ale do przeżycia.

Jagody jak dobrze pamiętam mają kwas benzoesowy który jest konserwantów i trochę utrudnia prace drożdży, do tego sok ma niskie pH. Takie wino ciężko i powoli fermentuje.

Wino z samego soku może być zbyt ekstraktywne. Jeśli chcesz to próbuj - będziesz miał jakieś doswiadczenie, najwyżej w razie czego dolejesz wody i dodasz cukru na standardowy przepis.

Możesz dodać weglanu wapnia wg dawki z opakowania-podniesie trochę pH i zabije troszkę kwasowość.

Jak chcesz uzyskać sok? Jeśli nie sokownikem to polecam zasiarkować go 0.5g pirosiarczynu potasu /10l soku. Inaczej takie lekkie wino może Ci się łatwiej zepsuć.

Czemu nie chcesz dodawać cukru? Wody to bym jeszcze zrozumiał (robiłem aroniowe i gronowe bez wody) ale cukru? :)

W piwie daje bimbrowe posmaki obawiam się podobnego efektu w winie :) chyba, że jednak nie...

Link to comment
Share on other sites

Znalazłem coś takiego:

http://www.brsquared.org/wine/CalcInfo/FruitDat.htm

Jeśli dobrze rozumiem, to sok, który uzyskuje się z jagód ma średnio SG = 1.0507, czyli ok 12,6°Blg. Sam się zastanów, czy taki wynik Cię zadowala i jak ewentualnie chcesz to poprawić.

 

Sądząc po info znalezionym tu: http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=273603to raczej jest wynik SG = 1.04, czyli 10°Blg.

 

Nie wiem którym źródłom bardziej ufać i czy uzyskasz coś podobnego.

 

I żeby nie było: kompletnie się nie znam na robieniu wina, poszukałem informacji, która wydawała mi się najbardziej istotna i nie wiem jak się przygotowuje sok pod wino.

Też się nie znam na tym - liczyłem na to, że ktoś życzliwy już podobny temat przerabiał i będę mógł liczyć na jego doświadczenie. Jak pisałem to wino ma być jednorazowym epizodem więc nie zgłębiam tematu za wszelką cenę. 5 litrów tego wina,które zamierzam zrobić starczy żonie pewnie na 2 lata a może na dłużej.

Inaczej było z piwem - zanim zacząłem je warzyć przeczytałem "tony" postów i publikacji ale piwo warzę regularnie i mam z pewnością ponad 100 warek na koncie :)

 

Ps. Dziękuję Wam Panowie za odpowiedzi i pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.