Jump to content

prośba o sprawdzenie receptury vanilla milk stouta


biedron123
 Share

Recommended Posts

Witam, proszę o sprawdzenie receptury mojego lekko podkreconego milk stouta, mam także pytanie, jak zacierać te ciemne słody? Wrzucić je od początku? Jeżeli nie to kiedy i które.
Ekstrakt początkowy 14,7*P, końcowy 5.1*P IBU 36.5 planowane 25 litrów

SŁODY
3.5kg pale ale
0.6kg słód czekoladowy ciemny
0.5kg CaraAroma
0.4kg słód karmelowy crystal 120ebc
0.4kg jęczmień palony
0.4kg słód pszeniczny
do tego 0.5kg laktozy

CHMIEL
60g granulat kent goldings na 60 minut

INNE
mech irlandzki 10g na 15min
laska wanilli sztuk 2 na 50min i 2 sztuki na 15 min

DROŻDZE
safale S-04 - jedna torebka

Z góry dziekuje
 

Link to comment
Share on other sites

Mech w stoucie jak najbardziej zbyteczny. Zapobiega on zmętnieniu na zimno co jest widoczne w jasnych piwach. W stoucie nie ma takiej potrzeby .

Wanilia raczej na cichą ale mogę się mylić tutaj się nie sugeruj .

Dużo karmelu i laktoza to dość słodkie będzie.Na słodko raczej nie zacieraj , no chyba że lubisz słodkości :)

Edited by Przemas.IE
Link to comment
Share on other sites

Możesz dodać od początku wtedy będzie większa paloność , jeżeli nie przepadasz możesz dodać na ostatnie 15 minut lub po negatywnej próbie jodowej jak wolisz . 

Ja zacierałbym w 64 stopniach 60 minut wystarczy,Masz dużo karmelii laktozę  więc i tak będzie dość słodkie i pełniejsze w smaku . 

Link to comment
Share on other sites

Slody palone dodałem po negatywnej próbie jodowej.Z palonosci byłem zadowolony. 2 laski wanilii na cichą ~ 20l nie dały u mnie żadnych efektów. Może wanilia wyjdzie później.

Link to comment
Share on other sites

Według moich eksperymentów - jedna laska wanilii na 4 litry piwa na cichą daje przyzwoite efekty. Jak chcesz mieć nega wanilie to daj dwa razy więcej (przy stoucie nawet wskazane.)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.