Jump to content

Gęstwa na lustrze piwa po burzliwej


Tonyk
 Share

Recommended Posts

Witam.

Warzyłem dopiero co moją 3 warkę i już napotykałem na problem, na który nie zdażyło mi sie przeczytać na tym forum odpowiedzi.

Jakieś tam 20L IPA, 15BLG, 18-20C, zadane - uwaga, trudne słowo :)zrehydratyzowanymi 20g M44 Mangrove Jacks U.S. West Coast. Drożdże wystartowały po dobie, a po 6 dniach nie było piany. Na lustrze natomiast pozostała gęstwa o grubości 3-5 mm. Czy to faktycznie gęstwa czy może jakaś infekcja wygląda tak samo(kolor, konsystencja)? Co ona tam robiła? Czy powinienem taką gęstwę zebrać, a nie wrzucić w kanał?

Edited by Tonyk
Link to comment
Share on other sites

Niczym się nie martw. Niektóre drożdże rzeczywiście czasem zostają na powierzchni, ale może to być też resztka piany.

Daj im czas pewnie jeszcze opadną, choć słyszałem, że czasem już tak zostaje. U mnie do tej pory zawsze opadało, ale bardziej doświadczeni pisali, że nie jest to regułą. Nie ma potrzeby w tym grzebać.

 

Pewnie zaraz znowu ktoś mnie objedzie, że złe rady daję.

Link to comment
Share on other sites

Na US-05 to norma ;) Tak w 50% warek na nich po fermentacji zostaje mi czapa, wystarczy poruszyć mocniej wiadrem lub obniżyć temperaturę to sama ładnie opadnie. Nie zbierać jej ani nie grzebać przy niej, daj czas to sama opadnie. I to jest pozostałość po pianie, tylko się zbiła i została jak taka czapa.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.