Skocz do zawartości

Browar domowy Dowlasz


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #188- Altbier  -  - data warzenia 13.01.2018

monachijski ciemny Steinbach- 3,4kg

karmelowy ciemny Steinbach -0,3kg

karmelowy pszeniczny Steinbach- 0,2 kg

 

 

16lzacieranie/17,5l

zacieranie 56c - 5 min

62c-10 min

72c -40 min

gotowanie: 70 min

chmielenie:

 

Hallertau Mittelfruh 4AA% -50g - 60'

Spalter Select 4,2AA% -20g -30'

Spalter Select 4,2AA% -30g -1'

DrożdzeK-97 saszetka

 

fermentacja od 16 do 17 c

Butelkowane01.02.18 110cukru, 21 l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 189 Polish IPA -warzone 20.01.18

słód :

pils viking- 5kg
woda 18l/17l
 
zacieranie 66c>52c 2:50h
chmielenie:

 

Magnum 2017 - 30g.-12AA%- 60'

Cascade PL 5,5AA% 50g-15'

Cascade PL 5,5AA% 50g-0'

Drożdze  US-05 saszetka

fermentacja od 15 do 18

100g Cascade PL na zimno na 4 dni

102g cukru, 39x0,5 l butelkowane 04.02.18
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #190- Altbier  -  - data warzenia 21.01.2018

pils Viking - 4kg

monachijski ciemny Viking- 0,5kg

Biscuit- 0,2 kg

17lzacieranie/17l

66>62c-115 min

gotowanie: 70 min

chmielenie:

Saaz  4,1AA% -50g - 60'

Saaz  4,1AA% -50g - 60'

DrożdzeK-97 gęstwa

 

fermentacja od 16 do 18,5 c

Butelkowane05.02.18 110cukru, 20,5 l

 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 191 Session IPA -warzone 27.01.18

 

słód :
pils viking- 3kg
 
1h 66c>60c
 
chmielenie:

 

Magnum 2017(12AA%) -20g - 60'

Citra(14,5AA%)   25g-15'

Citra  25g-0'

Drożdze  US-05 saszetka

 

fermentacja od 15 do 18 c

 

07.02- 100g Nelson na zimno
100g cukru, 40x0,5 l butelkowane 11.02.18
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Warka 192 Session IPA -warzone 28.01.18

 

słód :
pils viking- 3kg
 
1h 66c>59c
 
chmielenie:

 

Magnum 2017(12AA%) -20g - 60'

Citra(14,5AA%)   25g-15'

Citra  25g-0'

Drożdze  US-05 saszetka

 

fermentacja od 16 do 18 c

 

11.02- po 50g Citra i Simcoe na zimno
95g cukru, 38x0,5 l butelkowane 17.02.18
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 193  IPA -warzone 03.02.18

 

słód :
pils viking-5kg
 
1h 67c>62c
 
chmielenie:

 

Magnum 2017(12AA%) -30g - 70'

Citra(14,5AA%)/Mosaic po 25g-15'

 

Drożdze  US-05 saszetka

 

fermentacja od 14 do 16,5 c

 

14.02- po 50g Galaxy i Mosaic na zimno
100g cukru, 40x0,5 l butelkowane 18.02.18
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 194 Vermont  IPA -warzone 18.02.18

 

słód :
pils viking-5kg
 
2h 66c>52c
 
chmielenie:

 

Columbus 2016(16,7AA%) -10g - 60'

Citra(14,5AA%)/Galaxy po 25g-15'

Citra(14,5AA%)/Galaxy po 25g-0'

Drożdze  S-04 saszetka

 

fermentacja od 16 do 19c - D3

 

05.03- po 50g Galaxy i Mosaic i 25g Citra na zimno
100g cukru, 39x0,5 l butelkowane 10.03.18
Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Warka 195 Vermont  IPA -warzone 19.02.18

 

słód :
pils viking-5kg
 
chmielenie:

 

Columbus 2016(16,7AA%) -10g - 60'

Citra(14,5AA%)/Mosaic po 25g-15'

Citra(14,5AA%)/Mosaic po 25g-0'

Drożdze  S-33 saszetka

 

 

05.06- po 50g Galaxy i Citrai 25g Mosaic na zimno
100g cukru, 40x0,5 l butelkowane 11.03.18
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #197- FES  -  - data warzenia 11.02.2018

pale ale zero viking- 5kg

monachijski ciemny - 1kg

wędzony bukiem Steinbach 1 kg

carahell - 0,4kg

carafa I special -0,2kg

carafa II special -0,2kg

carafa III special -0,2kg

pszeniczny czekoladowy -0,2 kg

21l zacieranie

zacieranie 66c >64c- 60 min

wysładzanie 18l

gotowanie: 70 min

chmielenie:

 

Columbus 16,8AA% -50g - 80'

Drożdze US-05 gęstwa 16 łyżek 6 dniowej

 

fermentacja od 16 do 17c

Butelkowane 14.03.18  80cukru, 22,3 l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

arka 197  IPA -warzone 10.03.18

 

słód :
pils viking-5kg
 
1h 67c>62c
 
chmielenie:

 

Columbus 2016(16,8AA%) -25g - 70'

Chinook 2017 (12AA%)-50g-15'

 

Drożdze  US-05 saszetka

 

fermentacja od 17 do 18,5 c

 

24/03 po 100g Mosaic 2017 na zimno
91g cukru, 40x0,5 l butelkowane 28.03.2018
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 198  IPA -warzone 17.03.18

 

słód :
pils viking- 4kg
 
2h 66c>56c
 
chmielenie:

 

Columbus 2016(16,8AA%) -25g - 70'

Chinook 2017 (12AA%)-50g-15'

 

Drożdze  US-05 saszetka

 

fermentacja od 16 do 17 c

 

31.03 po 100g Cascade US 2017 na zimno
95g cukru, 20,8l butelkowane04.04.2018
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 199  IPA -warzone 24.03.18

 

słód :
pils viking- 4kg
 
80min 66c>60c
 
chmielenie:

 

Columbus 2017(17,2AA%) -25g - 60'

Chinook 2017 (12AA%)-50g-15'

 

Drożdze  US-05 saszetka

 

fermentacja od 16 do 17 c

 

03.04 100g Citra 2017 na zimno
95g cukru, 20,8l butelkowane08.04.2018
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cytuj

 

warka 200  IPA -warzone 31.03.18

 

słód :
pils viking- 4,5kg
 
200min 67c>50c
 
chmielenie:

 

Columbus 2017(17,2AA%) -20g - 60'

Chinook 2017 (12AA%)-50g-15'

 

Drożdze  US-05 saszetka

 

fermentacja od 16 do 17 c

 

12.04 100g Amarillo 2017 na zimno
95g cukru, 20l butelkowane16.04.2018
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 201  IPA -warzone 01.04.18

 

słód :
pils viking- 4,5kg
 
200min 67c>51c
 
chmielenie:

 

Columbus 2017(17,2AA%) -20g - 60'

Chinook 2017 (12AA%)-50g-15'

 

Drożdze  US-05 saszetka

 

fermentacja od 18c

 

15.04 100g Simcoe na zimno
97g cukru, 19,5l butelkowane 20.04.2018
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 202  IPA -warzone 07.04.18

 

słód :
pils viking- 4,5kg
 
80min 66c>59c
 
chmielenie:

 

Columbus 2017(17,2AA%) -20g - 60'

Chinook 2017 (12AA%)-50g-15'

Centennial szyska 2017 20g 0'

Drożdze  US-05 saszetka

 

fermentacja od 17c do 19c

 

18.04 100g Centennial na zimno
100g cukru, 19,5l butelkowane 23.04.2018
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #203- FES  -  - data warzenia 22.04.2018

pale ale zero viking- 5kg

monachijski ciemny - 1kg

wędzony bukiem Steinbach 1 kg

carahell - 0,35kg

carafa I special -0,2kg

carafa II special -0,2kg

carafa III special -0,2kg

pszeniczny czekoladowy -0,2 kg

21l zacieranie

wysładzanie 18l

gotowanie: 70 min

chmielenie:

 

Columbus 16,8AA% -50g - 80'

Drożdze US-05 gęstwa 

 

Butelkowane 10.05.18  80cukru, 21 l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

warka 204  IPA -warzone 21.04.18

 

słód :
pils viking- 4,5kg
 
110min 66c>56c
 
chmielenie:

 

Columbus 2017(17,2AA%) -20g - 60'

Chinook 2017 (12AA%)-50g-15'

Drożdze  US-05 

 

fermentacja od 17c do 19c

 

08.05 g 100 g Equanot na zimno
100g cukru, 19,5l butelkowane 12.05.2018
Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 205  IPA -warzone14.04.18

 

słód :
pils viking- 4,5kg
 
110min 66c>56c
 
chmielenie:

 

Columbus 2017(17,2AA%) -20g - 60'

Chinook 2017 (12AA%)-50g-15'

Drożdze  US-05 

 

fermentacja od 17c do 19c

 

09.05 g 100 g Cashmere na zimno
100g cukru,  butelkowane 13.05.2018
Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Dnia 31.05.2018 o 15:27, Fenris napisał:

z ciekawości czemu tak długo zacierasz ??

Żeby nie tracić zbyt weekendowego dnia na warzenie :) Zostawiam w rano garnku i ide na przykład pojeździć na rowerze albo spać 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 207  IPA -warzone13.04.18

 

słód :
pils viking- 4,5kg
 
3,5h 67c>52c
 
chmielenie:

 

Columbus 2017(17,2AA%) -20g - 60'

Chinook 2017 (12AA%)-50g-15'

Drożdze  US-05 

 

fermentacja od 17c do 19c

 

26.05 g 100 g Azacca na zimno
100g cukru,  butelkowane 31.05.2018
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

208 American Wheat - 20.05.2018

 

3kg pils

3kg pszeniczny

chmielenie"

Mosaic/Citra - 50g - 15'

Mosaic/CitrA- 50G - 0'

dodane 6 l wody z Lidla

 

Zadane saszetką US05 bez uwadniania

Na 5 dni 100 g Mosaic, 50 g Citra

butelki 03.06 - 130 g cukru, 24,5 l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

209 Witbier - 27.05.2018

 

2kg pils

diastatyczny -04, kg

pszenica -2 kg

płatki owsiane -0,4kg

 

kleikowanie pszenicy 20 min w 80 c

10l + 7,5 l

zacieranie 2:50 min od 66c do 50c

 

chmielenie"

Columbus - 15g -60'

Curacao - 20g -2'

kolendra- 10g -2'

skórka pomarańczy świeżej - 2'

 

butelkowane - 09.06 -106 g cukru, 21 littrów

 

Zadane saszetką US05 bez uwadniania

Na 5 dni 100 g Mosaic, 50 g Citra

butelki 03.06 - 130 g cukru, 24,5 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.