Skocz do zawartości

Browar domowy Dowlasz


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #145- Coffee Milk Stout - 17,5blg - data warzenia 17.04.2017 


pale ale zero viking- 3kg


monachijski ciemny - 2kg


Special W Weyermann- 0,4 kg


carafa III special -0,4kg


pszeniczny czekoladowy Weyermann - 0,2kg


 


 


21l zacieranie


 


zacieranie 67c >64c- 70 min


100g palony jęczmień wysładzanie


wysładzanie 15l


 


gotowanie: 70 min


chmielenie:


Magnum 13,5AA% -30g - 60'


Laktoza 500g - 15'


 


Drożdze S-04 saszetka w 19c


D2-16c


D3-18c


D4-17c


D5 -18>21c


D8-19c


potem pokojowa


 


Butelkowane 06.05.17 ,  83cukru, 52 butelki różnej objętości ok 22,5 l


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 146 Citra IPA -warzone 22.04.17 13lg, 

słód :

 

pils viking- 5kg

zacieranie 17,5l

 

65 min 668c>64c

 

 

wygrzew do 78 c

17l wysładzanie 

gotowanie: 70 min

 

chmielenie:

Magnum 2016(13,5AA%) - 25 - 60'

Citra2016(14,2AA%)-50g-15'

 

Citra 2016(14,2AA%) -50g- 0'

 

 

Drożdze  US-05 w 21c

Fermentacja od 17c 

D2-15

D3-15

D4-16

D5-D7-17

 

 

05.05 - 100g citra na zimno

butelki 09.05 -95 g cukru - 40 butelek-20l
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 147 Equanot IPA -warzone 23.04.17 13,5blg, 

słód :

 

pils viking- 5kg

zacieranie 17,5l

 

70min 66c>60c

 

 

wygrzew do 78 c

17l wysładzanie 

gotowanie: 70 min

 

chmielenie:

Magnum 2016(13,5AA%) - 25 - 60'

Equanot2016(16,1AA%)-50g-15'

 

Equanot2016(16,1AA%)-50g- 0'

 

 

Drożdze  US-05 w 21c

Fermentacja od 17c 

D2-16

D3-15

D4-15

D5-d6-6

 

 

07.05 - 100g Equanot na zimno

butelki 11.05 -96 g cukru - 40 butelek-20l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Warka 148 Kaffir Brown IPA -warzone 07.05.17 13,5blg, 

słód :

 

pils viking- 5kg

ekstrakt barwićy WES- mała puszka

zacieranie 17,5l

 

70min 66c>60c

 

 

wygrzew do 78 c

17l wysładzanie 

gotowanie: 70 min

 

chmielenie:

Magnum 2016(13,5AA%) - 20g - 60'

Falconers Flight -50g-15'

Falconers Flight-50g- 0'

Liście Kaffir suszone - 5g - 2'

 

 

Drożdze  US-05 gęstwa

Fermentacja od 15c do 19c

 

 

19.05 - 100g Falconers Flight na zimno

butelki 23.05 -100 g cukru + herbatka z 5g Kaffiru- 39 butelek-19,5l
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 149# Hefeweizen -warzone 13.05.16 -12 blg, 

słód :

pszeniczny (Steinbach) - 3kg (60%)

Heidelberg Bestmalz - 2 kg (40%)

zacieranie

150min - 42c-36c - sam pszeniczny + 10,5 l wody

+7 l + pils

105 min 66 c>58 c 

 

wygrzew do 78 c

17l wysładzanie

filtracja 

gotowanie: 70 min

 

chmielenie:

 

Magnum(12,7AA%)21g- 60'

Drożdze FM Gwoździe i Banany  - gęstwa

 

Drożdze zadane w 23 c

chlodzenie 

D216

D3 -4 - 15,5-16c

D5-17

D6-8-18c

D9-10-21c

potem więcej

butelkowane 27.06 - 43 butelek, 145 g cukru

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 151# Hefeweizen -warzone 20.05.16 -12 blg, 

słód :

pszeniczny (Steinbach) - 3kg (60%)

Heidelberg Bestmalz - 2 kg (40%)

zacieranie

75min - 42c-40c - sam pszeniczny + 10,5 l wody

+7 l + pils

110 min 67 c>58 c 

 

wygrzew do 78 c

17l wysładzanie

filtracja 

gotowanie: 70 min

 

chmielenie:

 

Magnum(12,7AA%)20g- 65'

Mauribrew Weiss + Drożdze FM Gwoździe i Banany  - gęstwa

 

Drożdze zadane w 23 c

chlodzenie 

D217

D3 -D6-19

 

potem więcej

butelkowane 04.06 - 43 butelek, 150 g cukru
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 152 Denali IPA -warzone 21.05.17 13,5blg, 

słód :

 

pils viking- 5kg

zacieranie 17,5l

 

105min 66c>56c

 

 

wygrzew do 78 c

17l wysładzanie 

gotowanie: 70 min

 

chmielenie:

Columbus 2016(12,5AA%) - 25 - 60'

Denali2016(14AA%)-50g-15'

 

Denali2016(14AA%)-50g- 0'

 

 

Drożdze  US-05 saszetka w 23c

Fermentacja od 17,5c 

D2-16

D3-17

D4-18

d5-17

d6-19

 

 

04.06 - 100g Denali na zimno

butelki 08.06 -95 g cukru - 40 butelek-20l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 153 Amarillo IPA -warzone 27.05.17 13,5blg, 

słód :

 

pils viking- 5kg

zacieranie 17,5l

 

105min 67c>58c

 

 

wygrzew do 78 c

17l wysładzanie 

gotowanie: 70 min

 

chmielenie:

Columbus 2016(12,5AA%) - 25 - 60'

Amarillo2016(8,8AA%)-50g-15'

 

Amarillo2016(8,8AA%)-50g- 0'

 

 

Drożdze  US-05 saszetka w 19c

Fermentacja od 15,5c 

D2-15,5

D3-18

D4-19

d5-18

d6-18

 

 

12.06 - 100g Amarillo na zimno

butelki 16.06 -96 g cukru - 40 butelek-20l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #154- FES  - 19,5blg - data warzenia 03/06.2017 


pale ale zero viking- 5kg


monachijski ciemny - 1kg


wędzony bukiem BM 1 kg


carahell - 0,5kg


carafa I special -0,5kg


carafa II special -0,5kg


 


 


21l zacieranie


 


zacieranie 66c >64c- 70 min


 


wysładzanie 18l


 


gotowanie: 70 min


chmielenie:


Columbus 13,5AA% -50g - 60'


 


Drożdze S-05 gęstwa 12 łyżek


D2-17c


D3-16c


D4-18c


D5 -18c


potem pokojowa


n 8 DNI dodane płatki po bourbonie


 


Butelkowane 25.06.17 ,  85cukru, 64 butelki różnej objętości ok 0,33 l


Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 156 IPA -warzone 17.06.17 

słód :

 

pils viking- 5kg

zacieranie 17,5l

 

46min 65,5c>62c

15 min 72 c

 

 

wygrzew do 78 c

17l wysładzanie 

gotowanie: 70 min

 

chmielenie:

Columbus 2016(12,5AA%) - 25 - 60'

Citra2016(13,5AA%)-25g-15'

Mosaic 2016 (12,5AA%)-15'


Citra2016(13,5AA%)-25g-0'

Mosaic 2016 (12,5AA%)-0'


 

Drożdze  US-05 9 łyżek 0 dniowej gęstwy w 23,5 c

D2-16

D3-18

D4-22

d5-21

 

 

28.06 - po 50g Mosaic i Citra na zimno

butelki 02.07 -100 g cukru - 41 butelek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Warka 157 American Saison -warzone 24.06.17 

słód :

 

pils viking- 5kg

zacieranie 17,5l

 

90min 66c>61c

 

 

wygrzew do 78 c

17l wysładzanie 

gotowanie: 70 min

 

chmielenie:

Marynka 2016(8,8AA%) -38g - 60'

 

 

Drożdze  Danstar Belle Saison saszetka w 23c

Fermentacja od 19c 

D2-19

D3-19

D4-24

 

 

05.07- 100g Citra

butelkowanie 09.07

105 g cukru - 40 butelek-20l odfermentowanie do 0 blg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 158 IPA -warzone 02.07.17 

słód :

 

pils viking- 5kg

zacieranie 17,5l

 

60min 67c>64c

 

 

wygrzew do 78 c

17l wysładzanie 

gotowanie: 70 min

 

chmielenie:

Columbus 2016(12,5AA%) - 25 - 60'

Cascade2016(7,1AA%)-25g-15'

Simcoe 2016 (13,1AA%)-25g-15'



Cascade2016(7,1AA%)-25g-15'

Simcoe 2016 (13,1AA%)-25g-15'



 

Drożdze  US-05  gęstwa w 23,5 c

D2-16-18,5

D3-18,5-19

D4-19

d5-19-22

 

 

16.07 - po 50g Cascade i Simcoe na zimno

butelki 16.07 -103 g cukru - 39 butelek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #159- Smoked FES  - 18 blg - data warzenia 01.07.2017 


wedzony bukiem Steinbach- 5kg


monachijski ciemny Viking- 1kg


carahell - 0,25kg


carafa I special -0,5kg


carafa II special -0,5kg


 


 


22l zacieranie


 


zacieranie 66c >63c- 60 min


 


wysładzanie 15,5l


 


gotowanie: 70 min


chmielenie:


Columbus 12,5AA% -20g - 60'


Marynka -30g - 60'


 


Drożdze US-05 gęstwa w 23c


D2-17.5c


D3-17-19


D4-18,5


D5 -18-19


D6-21


potem pokojowa


 


Butelkowane 19.07.17 ,  83cukru, 22l


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #161-  FES  - 18 blg - data warzenia 15.07.2017 


pale ale Viking- 5kg


monachijski ciemny Viking- 2kg


caramel pils Bestmalz - 0,25kg


carafa I special -0,4kg


carafa II special -0,4kg


pszeniczny czekoladowy -0,2kg


 


 


22l zacieranie


 


zacieranie 66c >64c- 60 min


 


wysładzanie 17l


 


gotowanie: 70 min


chmielenie:


Magnum12,7AA% -50g - 60'


 


 


Drożdze US-05 gęstwa w 12 łyzek 23c


D2-16c


D3-17,5-19


D4-21-22c


D5 -22


potem pokojowa


 


Butelkowane 11.08.17 ,  81cukru, 21,66l


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 162 American Saison -warzone 08.07.17 12blg

słód :

 

pils viking- 5kg

zacieranie 17,5l

 

90min 66c>60c

 

 

wygrzew do 78 c

17l wysładzanie 

gotowanie: 70 min

 

chmielenie:

Columbus2016(12,5AA%) -30g - 60'

 

 

Drożdze  Danstar Belle Saison 10 łyżek 3 dniowej gęstwy w 23c

Fermentacja od 19c 

D2-18

D3-19

później pokojowa

 

 

07.08- 100g Cascade

butelkowanie 12.08

126 g cukru - 40 butelek-20l odfermentowanie do 0 blg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Warka 163 IPA -warzone 12.08.17 

słód :

 

pils viking- 5kg

zacieranie 17,5l

 

90min 66c>58c

 

 

wygrzew do 78 c

17,5l wysladzanie

gotowanie: 70 min

 

chmielenie:

Columbus 2016(16,8%) - 25 - 60'

Citra (14,2AA%)25g-15'

Mosaic 11,8AA%-25g-15'

Citra (14,2AA%)25g-0

Mosaic 11,8AA%-25g-0'

 

Drożdze  US-05  saszetka 25,5c

D2-15

D3-18-19

D4-21

d5-22

d6-21

d7-22

 

23.08-po 50g Citra i Mosaic na zimno

butelki 27.08 100cukru - 40butelek

Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 164 IPA -warzone 13.08.17 

słód :

 

pils viking- 5kg

zacieranie 17,5l

 

120min 66c>58c

 

 

wygrzew do 78 c

17,5l wysladzanie

gotowanie: 70 min

 

chmielenie:

Columbus 2016(16,8%) - 25 - 60'

Centennial (9,7AA%)25g-15'

Cascade 6,8 AA%-25g-15'

Centennial (9,7AA%)25g-0

Cascade 6,8 AA%-25g-0'

 

Drożdze  US-05  saszetka25,5c

D2-19

D3-19

D4-23

d5-23

d6-22

 

23.08-po 50g Cascade i Centennial na zimno

butelki 28.08 100cukru - 39butelek

Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Warka 165 IPA -warzone 19.08.17 

słód :

 

pils viking- 5kg

zacieranie 17,5l

 

63min 66c>63c

 

 

wygrzew do 78 c

17,5l wysladzanie

gotowanie: 70 min

 

chmielenie:

Columbus 2016(16,8%) - 25 - 60'

Galaxy 2017 15,8aa% 50g-15'

Galaxy 2017 15,8aa% 50g--0'

 

Drożdze  US-05  saszetka

D2-15

D3-16

D4-18

d5-18

d6-18

d7-19

 

02.09- 100g Galaxy na zimno

butelki 06.09 100cukru - 38butelek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Warka 166 IPA -warzone 02.09.17 

 

słód :
pils viking- 5kg
zacieranie 17,5l
63min 66c>63c
wygrzew do 78 c
17,5l wysladzanie
gotowanie: 70 min

 

chmielenie:

 

Columbus 2016(16,8%) - 25 - 60'

 

Cashmire   50g-15'

 

Cashmire  50g--0'

 

Drożdze  US-05  gęstwa 9 łyżek

 

D2-17,5

 

20.09- 100g Cashmire  na zimno

 

butelki 20.09 100cukru - 41butelek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Warka 167 IPA -warzone 23.09.17 

 

słód :
pils viking- 5kg
zacieranie 17,5l
120min 66c>58c
wygrzew do 78 c
17,5l wysladzanie
gotowanie: 70 min

 

chmielenie:

 

Columbus 2016(16,8%) - 25 - 60'

Idaho (12,3AA%)   50g-15'

Idaho  50g--0'

Drożdze  US-05 saszetka

 

D2-16
D3-D4-16,5
D5-D60-18,5
D7-19

 

08.10- 100g Idaho  na zimno

 

butelki 08.10 100cukru - 40butelek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 168 IPA -warzone 24.09.17 

 

słód :
pils viking- 5kg
zacieranie 17,5l
180min 68c>58c
wygrzew do 78 c
17,5l wysladzanie
gotowanie: 70 min

 

chmielenie:

 

Columbus 2016(16,8%) - 25 - 60'

Cascade PL(5,5AA%)   50g-15'

Drożdze  US-05 saszetka

 

D2-17
D3-15
D4-D5 16-17
D6-18
D7-18

 

07.10- 100g Cascade PL  na zimno

 

butelki 11.10 100cukru - 40butelek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 169 IPA -warzone 30.09.17 

 

słód :
pils viking- 5kg
zacieranie 17,5l
70min 67c>59c
wygrzew do 78 c
17,5l wysladzanie
gotowanie: 70 min

 

chmielenie:

 

Columbus 2016(16,8%) - 25 - 60'

Citra(14,2AA%)   50g-15'

Citra(14,2AA%)   50g-0'

Drożdze  US-05 gęstwa

 

D2-15
D3-15-16,5
D4-D6-17
D7-18
D8-19

 

11.10- 100g Citra  na zimno
100g cukru, 40x0,5 l butelkowane 15.10
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.