Jump to content

Pale ale + palony jęczmien


 Share

Recommended Posts

Witam panowie.

Sprawa wyglada tak, na rozpoczęcie sezonu chce uwarzyc apa a z poprzedniego sezonu zostało mi z 400g palonego jęczmienia. Czy jest sens dodawać go np. Z 100g pod koniec zacierAnia aby uzyskac trochę ciemniejsze piwo? I czy wtedy palonosc nie bedzie wyczuwalna?

A drugi moj pomysl to aby zrobić powiedzmy czarne ale. Przed przełożeniem zacieru do filtratora na sraczwezyk wysypać palonego i wtedy na to zacier. W tym przypadku chodzi mi aby uzyskać piwo czarne które smakuje jak jasne. Wiecie o co chodzi, zamykam oczy pije piwo , mysle ze jest jasne a tu otwieram i szklanka czarna☺

Z gory dzieki za sugestie pomysly i zjebki

Link to comment
Share on other sites

Palony jęczmień jak dobrze pamiętam ma ok 1000 EBC. Nie lubię używać kalkulatorów do koloru... wierzę w swoje wątpliwe wyczucie (i prawie zawsze mam za ciemne)... i w tym przypadku na kolor dałbym ok 30-50g palonego na sam koniec. Dopiero próbuję się ogarnąć po tym jak mi wszystko szło strasznie ciemne, więc nadmiernie się nie sugeruj, bo mogłem przesadzić w dowolnym kierunku.

Najlepiej użyj jakiegoś kalkulatora, nie brakuje tego (ktoś ma linki?)

Link to comment
Share on other sites

 

 

A ja bym nie dawał palonego bo to nie będzie APA na pewno nie w stylu 

A kto tak powiedział ?

Na kolor jak najbardziej może dać, co za różnica czy użyje 300 g jakiegoś ciemnego karmelu czy 50 g palonego jęczmienia .

Najważniejsze żeby z barwą  zmieścił się w widełkach  pomiędzy 5 - 14 SRM 

Osobiście dodałbym na mashout ale wcześniej należałoby przeliczyć to w jakimś programie .

Link to comment
Share on other sites

A ja bym nie dawał palonego bo to nie będzie APA na pewno nie w stylu

A czemu miałoby nie być w stylu, jeśli dodatek jest dla korekty koloru? Palone słody bywają używane w tym celu przez komercyjne browary.
Link to comment
Share on other sites

 

 

A drugi moj pomysl to aby zrobić powiedzmy czarne ale. Przed przełożeniem zacieru do filtratora na sraczwezyk wysypać palonego i wtedy na to zacier. W tym przypadku chodzi mi aby uzyskać piwo czarne które smakuje jak jasne.

 

Nie dawaj prażonego jęczmienia do wysładzania, bo będzie czuć delikatną paloność nawet przy 50g. Najlepiej weź 150-200g jęczmienia i ekstrahuj go zimną wodą, którą użyjesz później do wysładzania. Oczywiście przed podgrzaniem wody odcedź prażony jęczmień.

Trochę informacji znajdziesz w tym wątku.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.