Jump to content
Sign in to follow this  
Thasat

W ktorym momencie nalezy obawiac sie granatow

Recommended Posts

Witam

 

Dzisiaj butelkowałem pierwszy raz piwo. Oczywiście nie obyło się bez głupich pomyłek. W fermentorze po 5 dniach fermentacji burzliwej w 18°C i 14 dniach cichej w 16°C było 21l zielonego piwa o 2°Blg . Wydedukowałem sobie, że zapewne 1l odejdzie mi na dekantacje i uszykowałem roztwór zawierający 160g cukru do refermentacji. Niestety ta moja dedukcja okazała sie zgoła błędna ... zbyt krótki wężyk spowodował, że przed końcem dekantacji zabrakło mi wężyka skutkiem czego jego koniec "wyszedł" ponad lustro, to co w nim bylo cofnęło się do fermentora podnosząc osad z dna. Efekt był taki, że udało mi się przelać 17.5 litra. Dopiero podczas rozlewania do butelek pojawił się zonk bo zdałem sobie sprawę, że tego cukru to jednak może być troche za dużo. Wyszło ostatecznie 4,13g na butelkę. Wg tej strony: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?11782796#tag

będę miał 3.25 objętości CO2 w każdej butelce.

Teraz panikuje że mi zaczna butelki wybuchać. Jak narazie trzymam je w szafie w pokoju (20°C ). Butelkowałem w standardowe zwrotne butelki używane przez Kompanie Piwowarską (brązowe).

Przy jakim nagazowaniu istnieje ryzyko pojawienia sie granatów? Po przeczytaniu wątków na temat refermentacji widze, że właściwie nikt nie stosuje więcej niz 4g na butelke przy czym niektórzy piszą ze to właściwie wartość maksymalna. Na serio nie chciałbym latającego szkła po pokoju (przepraszam za tą panikę).

 

Pytanie dodatkowe, jak z góry oszacować ile piwa można zdekantować po fermentacji cichej aby przygotować roztwór do refermentacji?

 

Mam nadzieje ze mnie poratujecie i będę mogł spać spokojnie :o

Edited by Thasat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :D

 

Nie będziesz miał żadnych granatów. Jak możesz przenieś za jakiś czas piwo w chłodniejsze miejsce - będzie mu bardziej służyło :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Granaty mogą być. Ja miałem przy takiej ilości surowca do refermentacji. Pierwszy chyba po około miesiącu. Ale to chyba była wina nierównomiernego rozprowadzenia cukru w roztworze. Musisz sprawdzać stopień nagazowania co jakiś czas. Bielok ma rację, przenieś piwo w możliwie najchłodniejsze miejsce.

Edited by Maryush

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki bardzo :D W takim razie jutro przeniosę butelki do piwnicy. Jest tam okolo 15-16°C i myslałem ze taka temperatura to troche mało dla drożdzy górnej fermentacji stąd pomysł trzymania ich kilka dni w temperaturze pokojowej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Granatów najbardziej należy obawiać się w czasie wojny, nieco mniej w trakcie spacerów po nieczynnym poligonie.

 

A tak poważnie. Dawałem chyba kiedyś 150 g glukozy przy 4 Blg. Nic nie wybuchło.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A tak poważnie. Dawałem chyba kiedyś 150 g glukozy przy 4 Blg. Nic nie wybuchło.

W tym momencie to i mnie ciut uspokoiłeś przy okazji :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy 160g na 20 litrów dwa razy urwało mi denko od butelki, żaden tam duży granat :)

 

Przypomniało mi się, jeszcze jedna butelka podarowana wikaremu wybuchła mu w kuchni w szafce :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najlepiej to sobie zostaw jedną, czy dwie butelki w domu i sprawdzaj co jakiś czas, uchylając delikatnie kapsel, jak bardzo piwo chce się wydostać na zewnątrz. Ja niektóre piwa musiałem odgazowywać kilkukrotnie. Jak uchylałem kapsel, dawałem pianie "dojść" do końca szyjki i zostawiałem na parę dni. Po kilku takich próbach piana już nie chciała wylatywać a ja już przestałem kapsle uchylać. Piwo było dobrze nagazowane a granatów nie było... :D Nie ma obawy, jak to zrobisz umiejętnie (delikatnie) kapsle cały czas będą dobrze trzymały gaz...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi rozerwało jedną butelkę, pomimo, że pozostałe są lekkośrednio nagazowane. Refermentacja w wiadrze, więc tyle samo ekstraktu. Granaty w takim wypadku bardziej zależna od butelek.

 

Bart

Share this post


Link to post
Share on other sites

3.2 vol wytrzyma każda butelka, dopiero powyżej 4 pojawiają się problemy.

 

U mnie granaty pojawiają się tylko przy niedofermentowanym piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3.2 vol wytrzyma każda butelka

O ile nie ma na sobie żadnej skazy. Mi trafiły się kiedyś dwie , jednaz bąblem powietrznym w ściance a druga z głęboką rysą. Na szczęście w porę się zorientowałem i jako pierwsze otworzyłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tym wątku przestrzegam przed sterylizacją butelek w piekarniku, trzeba uważac na temperaturę, żeby nie przedobrzyć. Szkło może się rozhartować

Oczywiście wcześniej przed prażeniem należy bezwzględnie wysuszyć butelki, jeśli nie, gwarantowane, że walnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W tym wątku przestrzegam przed sterylizacją butelek w piekarniku, trzeba uważac na temperaturę, żeby nie przedobrzyć. Szkło może się rozhartować

Oczywiście wcześniej przed prażeniem należy bezwzględnie wysuszyć butelki, jeśli nie, gwarantowane, że walnie.

No to teraz mnie dobiłeś Belzebub bo ja je właśnie w piecu prażylem (200°C ) no i dodatkowo niektóre nie były do końca wyschnięte. Masz na mysli ze butelki pękną jeszcze w piecu lub podczas chłodzenia, czy juz z piwem w środku?

Share this post


Link to post
Share on other sites
W tym wątku przestrzegam przed sterylizacją butelek w piekarniku' date=' trzeba uważac na temperaturę, żeby nie przedobrzyć. Szkło może się rozhartować

Oczywiście wcześniej przed prażeniem należy bezwzględnie wysuszyć butelki, jeśli nie, gwarantowane, że walnie.[/quote']

No to teraz mnie dobiłeś Belzebub bo ja je właśnie w piecu prażylem (200°C ) no i dodatkowo niektóre nie były do końca wyschnięte. Masz na mysli ze butelki pękną jeszcze w piecu lub podczas chłodzenia, czy juz z piwem w środku?

he he, no 200 to niezła temperatura.

Nie mui być koniecznie tak jak pisałem. Pytanie jest takie jak ja ułożyłeś w piecu, na leżąco czy stojąco, i drugie to czy zostawiłeś do ostygnięcia czy gorące wyjąłeś? Jesli zostawiłeś do wystygnięcia to najprawdopodobniej naprężenia powierzchniowe na skle nie były tak duże i być może nic sie nie stanie.

Proponował bym za niedługo przenieść butelki w jakies chłodniejsze miejsce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

u mnie

1. były mokre

2. wyjęte z pieca

3. zalewane jak miały ca 40°C

 

i eksplodowała 1 szt / 80 Skrzynki obowiązkowe.

 

Bart

 

nie wyobrażam sobie butelek ze skupu bez piekarnika ...

Share this post


Link to post
Share on other sites
he he, no 200 to niezła temperatura.

Nie mui być koniecznie tak jak pisałem. Pytanie jest takie jak ja ułożyłeś w piecu, na leżąco czy stojąco, i drugie to czy zostawiłeś do ostygnięcia czy gorące wyjąłeś? Jesli zostawiłeś do wystygnięcia to najprawdopodobniej naprężenia powierzchniowe na skle nie były tak duże i być może nic sie nie stanie.

Proponował bym za niedługo przenieść butelki w jakies chłodniejsze miejsce.

No więc tak. 200°C ustawiłem na piecu, dokładnie tyle nie uzyskał bo grzanie się nie wyłączyło zanim wyjelem butelki więc było pewnie troche mniej. Butelki leżaly, jednak włączyłem śmigło ("termoobieg") wiec mozna z grubsza przyjąc ze były nagrzane równomiernie. Po grzaniu były wyjęte z pieca.

Teraz tak sie zastanawiam... wydaje mi się, że butelki od piwa nie są hartowane. Przynajmniej nie mają właściwości hartowanego szkła (tzn nie rozbijają sie na drobne kawałki jak na przykład szyby samochodowe, czy szyby w niektórych drzwiach: markety, budki telefoniczne itp). Zdaje mi się ze butelki te są poddawane jedynie procesowi wyżarzania w celu zmniejszenia naprężeń powstałych podczas ich formowania. Jesli się nie mylę to takie odpuszczanie dla szkła mniej więcej kształtuje się do temperatury 500°C, poniżej jej i tak już żadne naprężenia wewnętrzne się nie rozłoża.

Jeśli się myle to mnie poprawcie :)

 

Tak czy inaczej piwo jest juz w piwnicy :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
u mnie

1. były mokre

2. wyjęte z pieca

3. zalewane jak miały ca 40°C

 

i eksplodowała 1 szt / 80 Skrzynki obowiązkowe.

 

Bart

 

nie wyobrażam sobie butelek ze skupu bez piekarnika ...

treść postu miała przestrzegać przed konsekwencjami złego działania. Nie zamierzałem nikomu odradzac tej metody, sam tak robię.

Co do butelek, być może miałeś szczęście, a być moze nie stosowałeś zbyt wysokiej temperatury. W sytuacji gdy wyciągasz gorącą butelkę, w której znajduje sie woda i ona poprzez twoje działanie zetknie się ze ściankami butelki, zmniejsza znacznie jej temperaturę, co powoduje w tym miejscu szybsze stygniecie i tym samym powoduje naprężenia powiezchniwe szkła i mikropęknięcia. póxniej to skutkuje mniejszą odpornościa na ciśnienie. Widziasz sam piszesz, że jedna strzeliła, a w pozostałych piwo nie było mocno nagazowane. Pomyśl co by mogło się stać, gdyby ciśnienie było większe.

Co do opisanego przez Ciebie wcześniej działania refermentacji piwa we wiadrze ? nie bardzo rozumiem ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
u mnie

1. były mokre

2. wyjęte z pieca

3. zalewane jak miały ca 40°C

 

i eksplodowała 1 szt / 80 Skrzynki obowiązkowe.

 

nie wyobrażam sobie butelek ze skupu bez piekarnika ...

No właśnie Bart ja też miałem butelki ze sklepu i ich wyprażenie wydawało mi się koniecznością.

Akurat skrzynkę narazie mam tylko jedną więc część butelek będzie musiała stać po prostu luzem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
nie wyobrażam sobie butelek ze skupu bez piekarnika ...

Nigdy nie prażyłem butelek w piekarniku (a niektóre przed myciem były bardzo brudne)

zawsze tylko myję do czysta i sterylizacja Hemipro OXI. Na ponad 1500 szt. miałem 1 piwo zepsute.

 

Granaty owszem miałem, ale przyczyną było zbyt niskie odfermentowanie.

Poradziłem sobie z tym upuszczając 4 razy gaz z każdej butelki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
he he' date=' no 200 to niezła temperatura.

Nie mui być koniecznie tak jak pisałem. Pytanie jest takie jak ja ułożyłeś w piecu, na leżąco czy stojąco, i drugie to czy zostawiłeś do ostygnięcia czy gorące wyjąłeś? Jesli zostawiłeś do wystygnięcia to najprawdopodobniej naprężenia powierzchniowe na skle nie były tak duże i być może nic sie nie stanie.

Proponował bym za niedługo przenieść butelki w jakies chłodniejsze miejsce.[/quote']

No więc tak. 200°C ustawiłem na piecu, dokładnie tyle nie uzyskał bo grzanie się nie wyłączyło zanim wyjelem butelki więc było pewnie troche mniej. Butelki leżaly, jednak włączyłem śmigło ("termoobieg") wiec mozna z grubsza przyjąc ze były nagrzane równomiernie. Po grzaniu były wyjęte z pieca.

Teraz tak sie zastanawiam... wydaje mi się, że butelki od piwa nie są hartowane. Przynajmniej nie mają właściwości hartowanego szkła (tzn nie rozbijają sie na drobne kawałki jak na przykład szyby samochodowe, czy szyby w niektórych drzwiach: markety, budki telefoniczne itp). Zdaje mi się ze butelki te są poddawane jedynie procesowi wyżarzania w celu zmniejszenia naprężeń powstałych podczas ich formowania. Jesli się nie mylę to takie odpuszczanie dla szkła mniej więcej kształtuje się do temperatury 500°C, poniżej jej i tak już żadne naprężenia wewnętrzne się nie rozłoża.

Jeśli się myle to mnie poprawcie :)

 

Tak czy inaczej piwo jest juz w piwnicy :)

Wiesz co nie znam dokładnie procesu produkcji piwa, ale wiem (bo wypratkykowałem), że jesli przesadzisz z temperaturą a później nieodpowiednio postępujesz z butelką, czyli na przykład po takim prażeniu otworzysz drzwiczki piekarnika i dopuściasz do kontaktu z zimnym powietrzem, lub jesli była w nich woda i ruszysz je, to istnieje ryzyko powierzchniowych pęknięć. Mogą być to uszkodzenia niewidoczne dla oka, które później mają tragiczne skutki. Pisząc o hartowaniu oczywiście nie chodziło mi o powszechnie używane znaczenie tego słowa, być może zastąpiłem nim jakies inne, którego mi brakowało :D A chodziało mi o działanie jakiemu poddane są one podczas produkcji. Butelki oczywiście nie posiadają własciwości szkła hartowanego.

Share this post


Link to post
Share on other sites
jesli była w nich woda i ruszysz je, to istnieje ryzyko powierzchniowych pęknięć.

Jak w piekarniku było 180 - 200°C to w butelkach nie ma wody - za to mamy sterylizację parą wodną.

Gdzieś polecano nawet wstawienie do piekarnika spodka z wodą. Szok od powietrza widać może być wystarczający ...

 

Bart

Share this post


Link to post
Share on other sites
jesli była w nich woda i ruszysz je' date=' to istnieje ryzyko powierzchniowych pęknięć.[/quote']

Jak w piekarniku było 180 - 200°C to w butelkach nie ma wody - za to mamy sterylizację parą wodną.

Gdzieś polecano nawet wstawienie do piekarnika spodka z wodą. Szok od powietrza widać może być wystarczający ...

 

Bart

Zależy jak długo trzymasz w takiej temperaturze i jak butelka jest ułożona.

Co do spodka to faktycznie to może być patent, ale chyba przy starych piekarnikach, w tych nowych jak chyba coś na zasadzie jakiegoś parownika, bo para ucieka górą

Edited by Belzebub

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ogolnie dziękuję wszystkim za rady. Zobacze na kilku butelkach jak to pojdzie z upuszczaniem gazu. Część wydaje mi się że zostanie tak jak jest. W razie gdyby okazało się, że jednak wybuchają to napiszę żeby kogoś na przyszłość ostrzec :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. W którym momencie należy obawiać się granatów? Chyba w każdym. Dzisiaj w nocy w mojej piwniczce doszło do zamachu terorystycznego zorganizowanego przez grupę bojowników o wolność dla uwięzionych piw w butelkach pod nazwą "Lipcowy Grodzisz". Śmierć na miejscu poniósł tylko jeden zamachowiec, choć ze względu na wielkie stłoczenie zamachowców, ofiar mogło być o wiele więcej.

A tak na serio , to wystrzeliło piwo o bardzo małym nasyceniue CO2, refermentowane 25l. w 180g glukozy. Wszystkie wypite Grodzisze zachowywały się narmalnie. Zostało mi ich jeszcze kilka. W weekend się z nimi rozliczę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.