konrados78 Posted July 30, 2015 Share Posted July 30, 2015 Witam,jestem nowy na forum.Jestem poczatkujacym piwowarem domowym. Mam na swoim koncie 3 warki. Były to piwa raczej bezstylowe, posilkowalem sie recepturami z internetu. Wyszły nawet udane. Licze ze z czasem nabiore wprawy i piwa beda wychodziły lepsze. Warze piwa ze słodów. Nidy nie warzyłem z ekstraktów.Mam w planch uwarzyć Witbiera i prosze doswiadczonych piwowarów o skorygowanie receptury. Recepture ulozylem sam na podstawie przepisow z internatu (staralem sie wyciagnac "średnią"). Słody:Pilzneński - 2,5 Kgpszeniczny - 1,0 Kgpłatki pszenne błyskawiczne - 0,8 KgPlatki owsiane błyskawiczne - 0,5 Kg Myśle czy nie zwiekszyc ilości słodów: pilzneński -3,5 Kg, Pszeniczny - 2 Kg aby otrzymać wiecej piwa, płatki bez zmian (czy taka modyfikacja ma sens?)Dodatki: kolendra - 10 gramcuracao - 20 gramskórka z dwóch swiezych pomaranczyChmiele:Cascade (7,1 % alfa) + Challenger (8,3 % alfa) - takie mam aktualnie w domuZacieranie:50 stopni - 30 minut65 stopni - 80 minut72 stopnie - 15 minut75 stopni - 5 minutGotowanie:Cascade 10 gram - 60 minutChallenger 10 gram - 60 minutCascade 20 gram - 10 minutKolendra 5 gram - 10 minutCuracao 10 gram - 10 minutskórka z 1 pomaranczy - 10 minutKolendra 5 gram - 5 minutCuracao 10 gram - 5 minutskórka z 1 pomaranczy - 5 minutDrożdze S-33Woda źródlana z TescoTak wygląda stworzona przezemnie receptura. Prosze o komentarze czy mozna cos zmienić / ulepszyć.Teraz mam kilka pytan:1. Ponieważ bede uzywał płatków błyskawicznych, nie musze ich kleikować. Moge je od razu wsypać ze słodami?2. Ile użyć wody do zacierania, ile do wysładzania (celuje w 12 BLG)? Słyszalem, ze platki bardzo chłoną wode. Mam zasyp 4,8 Kg (ewentualnie 6,8 Kg), w tym 1,3 Kg płatków.3. Czy mam zacierac w temperaturze 50 stopni? Co to daje? Czy poprostu zaczynac zacieranie w 65 stopniach, potem 72 do próby jodowej? 4. Czy dodatki na ostatnie 10 lub 5 minut (kolendra, skórki pomaranczy, chmiel) dawać w woreczku do chmielenia czy wsypywać prosto do brzeczki. Studzenie piwa w kadzi warzelnej zajmuje kilkadziesiąt minut. Ile te przyprawy moga być w brzeczce?Z góry dziekuje za wszystkie uwagi i komentarze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted July 30, 2015 Share Posted July 30, 2015 1. Zasyp jak zasyp (usunąłbym płatki owsiane), zacieranie jak zacieranie (zmniejszyłbym białkową na 10-15 minut oraz usunął te 5 minut w 75C - dojedź do 78C i filtracja). 2. Cascade nie ma sensu dawać na goryczkę. 3. To, co na 10 i 5 minut dałbym na 3-5 minut. 4. Drożdże jak drożdże - lepsze byłyby płynne do witbiera. Z sucharów słyszałem, że z Gozdawy do witbiera robią robotę. 5. Woda z Tesco - zbyt wodorowęglanowa jak na witbiera. Osobiście bym jej nie użył. ad.1. Nie jest tego na tyle dużo żeby trzeba było kleikować, ale możesz zawsze wrzucić płatki w stosunku 1:5 z wodą i skleikować te 20-30 minut w 58-64C, potem dolać resztę wody i wsypać słody celując w białkową. ad.2. Czytałeś trochę forum? To podstawowa wiedza: standardowo słód/woda - 1:3-3,5 ad.3. Ponowie pytanie aczkolwiek znam odpowiedź: czytałeś trochę forum? Przeczytaj w wiki o przerwie białkowej. ad.4. Syp bezpośrednio - nic się nie stanie. Pamiętaj żeby kolendrę nie mielić na pył tylko rozgnieść np. w moździerzu. Mam wrażenie, że jesteś kolejną osobą, która chce mieć wszystko podane na tacy, a nawet nie poświęciła trochę czasu żeby przyswoić podstawową wiedzę - wnioskuję to m.in. z pytań w punktach 2 i 3. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted July 30, 2015 Share Posted July 30, 2015 ad.1. nie jest tego na tyle dużo żeby trzeba było kleikować, ale możesz zawsze wrzucić płatki w stosunku 1:5 z wodą i skleikować te 20-30 minut w 58-64C, potem dolać resztę wody i wsypać słody celując w białkową. A co ma do tego ilość? Płatki są błyskawiczne, więc nie trzeba ich kleikować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted July 30, 2015 Share Posted July 30, 2015 A co ma do tego ilość? Płatki są błyskawiczne, więc nie trzeba ich kleikować. Niby nie trzeba, ale jakbym miał zasyp powiedzmy 50% płatków to wolałbym je skleikować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrados78 Posted July 30, 2015 Author Share Posted July 30, 2015 Mam wrażenie, że jesteś kolejną osobą, która chce mieć wszystko podane na tacy, a nawet nie poświęciła trochę czasu żeby przyswoić podstawową wiedzę - wnioskuję to m.in. z pytań w punktach 2 i 3. Czytam i ogladam wiele na temat warzenia. Pytanie odnosnie wody dotyczylo konkretnie tego ze slyszalem iz platki bardzo chłoną wode i czy trzeba dac wiecej wody niz standardowo jak w przypadku zasupu z samych słodów 3:1. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted July 30, 2015 Share Posted July 30, 2015 A co ma do tego ilość? Płatki są błyskawiczne, więc nie trzeba ich kleikować. Niby nie trzeba, ale jakbym miał zasyp powiedzmy 50% płatków to wolałbym je skleikować. Nigdy nie kleikowałem, a w mojej standardowej recepturze na witbiera jest prawie 50% płatków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted July 30, 2015 Share Posted July 30, 2015 Nigdy nie kleikowałem, a w mojej standardowej recepturze na witbiera jest prawie 50% płatków. Każdy robi jak uważa dlatego napisałem: Nie jest tego na tyle dużo żeby trzeba było kleikować aczkolwiek żeby uściślić moją myśl to mógłbym napisać tak: "Nie jest tego na tyle dużo oraz generalnie nie jest to konieczne żeby trzeba było kleikować płatki błyskawiczne" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malinowy Posted July 30, 2015 Share Posted July 30, 2015 Słody: Pilzneński - 2,5 Kg pszeniczny - 1,0 Kg płatki pszenne błyskawiczne - 0,8 Kg Platki owsiane błyskawiczne - 0,5 Kg Myśle czy nie zwiekszyc ilości słodów: pilzneński -3,5 Kg, Pszeniczny 2 Kg aby otrzymać wiecej piwa, płatki bez zmian (czy taka modyfikacja ma sens?) ja bym dał 3,5kg pilzneńskiego, 1kg pszenicznego, 2kg płatków pszennych i to wszystko z tego powinno wyjść 30L 12blg przy wydajności początkującego. Chmiele sobie zostaw a dokup coś typowo na goryczkę, Iungę, Magnum, Marynkę... cokolwiek goryczkowego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrados78 Posted July 30, 2015 Author Share Posted July 30, 2015 Słody: Pilzneński - 2,5 Kg pszeniczny - 1,0 Kg płatki pszenne błyskawiczne - 0,8 Kg Platki owsiane błyskawiczne - 0,5 Kg Myśle czy nie zwiekszyc ilości słodów: pilzneński -3,5 Kg, Pszeniczny 2 Kg aby otrzymać wiecej piwa, płatki bez zmian (czy taka modyfikacja ma sens?) ja bym dał 3,5kg pilzneńskiego, 1kg pszenicznego, 2kg płatków pszennych i to wszystko z tego powinno wyjść 30L 12blg przy wydajności początkującego. Chmiele sobie zostaw a dokup coś typowo na goryczkę, Iungę, Magnum, Marynkę... cokolwiek goryczkowego Troche sie obawiam filtrowanie przy takiej ilości płatków (mam wężyk z oplotu). Jakie macie doswiaczenia w wysladzaniu takiego złoża z dużą ilością płatków? Płatki owiasne ponoć odpowiadają za to, że piwo jest aksamitne i bardzie gładkie. Juz kupiłem 500 gr. paczke wiec ją dodam. Nie chce przesadzić z goryczka. 20 gram Marynki wystarczy? Słyszalem, że curasao tez daje goryczkowe posmaki. Rozumiem, ze witbiera nie ma sensu chmielić na aromat ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted July 30, 2015 Share Posted July 30, 2015 Rozumiem, ze witbiera nie ma sensu chmielić na aromat ? Jak dasz trochę Cascade to nic się nie stanie - dostaniesz trochę cytrusów co akurat w witbierze będzie ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malinowy Posted July 30, 2015 Share Posted July 30, 2015 Troche sie obawiam filtrowanie przy takiej ilości płatków (mam wężyk z oplotu). Jakie macie doswiaczenia w wysladzaniu takiego złoża z dużą ilością płatków? Płatki owiasne ponoć odpowiadają za to, że piwo jest aksamitne i bardzie gładkie. Juz kupiłem 500 gr. paczke wiec ją dodam. Nie chce przesadzić z goryczka. 20 gram Marynki wystarczy? Słyszalem, że curasao tez daje goryczkowe posmaki. Rozumiem, ze witbiera nie ma sensu chmielić na aromat ? http://screenshot.sh/mGTxen2TSq8Y1 U mnie coś takiego przeszło bez najmniejszego problemu. Co do płatków owsianych ja bym je jednak wrzucił do innego piwa. Co do tej marynki to dalej nie wiadomo ile masz mieć tego piwa. Przy 30L będzie OK ale nie wiem jaki masz sprzęt i czy dasz radę te 30L zrobić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted July 30, 2015 Share Posted July 30, 2015 Rozumiem, ze witbiera nie ma sensu chmielić na aromat ? Jak dasz trochę Cascade to nic się nie stanie - dostaniesz trochę cytrusów co akurat w witbierze będzie ok. Co kto lubi. Cytrusy z chmielu to nie są identyczne cytrusy jak te z faktycznych cytrusów. Ja za amerykanami w wicie nie przepadam. Płatki owsiane jak chce niech wrzuci, bo czemu by nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted July 30, 2015 Share Posted July 30, 2015 Pszenicy mało i drożdże jakieś takie byle jakie... Lepsze już Brewferm Blanche Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amorph Posted July 30, 2015 Share Posted July 30, 2015 Akurat Cascade dawalem na cichej do chmielenia na zimno witka i wyszlo spoko. Byle nie za duzo. Jest w moich zapiskach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrados78 Posted July 31, 2015 Author Share Posted July 31, 2015 Pszenicy mało i drożdże jakieś takie byle jakie... Lepsze już Brewferm Blanche Dlaczego drożdż "byle jakie"? S-33 są dedykowane do Witów. Co w nich jest nie tak? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted July 31, 2015 Share Posted July 31, 2015 S-33 są dedykowane do Witów z tym "dedykowaniem" to bym nie przesadzał. Mogą być ot i tyle ale po co gdy są lepsze suchary do tego typu piw (nie wspominając o płynnych). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrados78 Posted July 31, 2015 Author Share Posted July 31, 2015 S-33 są dedykowane do Witów z tym "dedykowaniem" to bym nie przesadzał. Mogą być ot i tyle ale po co gdy są lepsze suchary do tego typu piw (nie wspominając o płynnych). Mógłbys polecic jakies konkretne? Suche i płynne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted July 31, 2015 Share Posted July 31, 2015 https://www.wyeastlab.com/hb_styledetails.cfm?ID=174 3463 - Forbidden Fruit™ 3944 - Belgian Witbier™ 1214 - Belgian Abbey™ 3942 - Belgian Wheat™ http://www.whitelabs.com/yeast/wlp400-belgian-wit-ale-yeast http://www.whitelabs.com/yeast/wlp410-belgian-wit-ii-ale-yeast i do poczytania http://www.piwo.org/topic/6995-drozdze-do-witbiera-s-33-vs-brewferm-blanche/ http://www.piwo.org/topic/7845-witbier-i-blond-jedne-drozdze/ i porównanie drożdży http://www.piwo.org/topic/1714-jozek-warzy-offline/page-100?do=findComment&comment=219320 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted July 31, 2015 Share Posted July 31, 2015 .. i FM20 Białe Walonki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted July 31, 2015 Share Posted July 31, 2015 Racja, zapomniałem... Ponoć super drożdże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted July 31, 2015 Share Posted July 31, 2015 (edited) Ponoć super drożdże. Bardzo przypominają charakter Wyeast 3944 Belgian Witbier, może i nawet to ten sam szczep. Jak dla mnie nr 1 Edited July 31, 2015 by WiHuRa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrados78 Posted August 7, 2015 Author Share Posted August 7, 2015 Witam, zdecydowałem sie troche zmodyfikować moj przepis: Zasyp: Słód pilzneński - 2,5 Kg Słód pszeniczny - 1,5 Kg Płatki pszenne błyskawiczne - 0,8 Kg Płatki orkiszowe błyskawiczne - 0,4 Kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,5 Kg Dodatki: Kolendra -10 - 15 Gram. (kupiłem kilka dostepnych w roznych sklepach i o dziwo najlepszy aromat cytrusowy ma kolendra z Logo "Tesco" i tej użyje) Curacao - 20 gram Skórka z dwóch swieżych pomarańczy Chmiele: Hallertau ok 30 gram tylko na goryczke (celuje w ok. 15 IBU) Drożdze - zostaje przy S-33. Woda: źródlana z Tesco Postanowiłem zwiększyć ilość słodu pszenicznego i dodałem 400 gr. płatków orkiszkowych. Planuję odebrać ok 25 - 28 litrów ok 12-13 BLG. Na razie przy mojej słabej wydajności nie spodziewam sie wiecej. Obawiam sie tylko o filtracje czy przy takiej ilości płatków przebiegnie bez problemów. Mialem warzyć w ten weekend, ale temperatura dochodzi do 40 stopni wiec odpusciłem. Może w przyszły weekend. Mam nadzieje ze ta zmiana wpłynie pozytywnie na smak i aromat mojego Witbiera. prosze o komentarze i sugestie pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted August 7, 2015 Share Posted August 7, 2015 IMHO, Skórka z dwóch swieżych pomarańczy to trochę za mało Drożdze - zostaje przy S-33 zlituj się nad tym piwem i daj choć suchary od Gozdawy do wita (skądinąd niezłe) zwiększyć ilość słodu pszenicznegoi dodałem 400 gr. płatków orkiszkowych. słusznie zwiększyć, ale orkiszu szkoda bo go nie poczujesz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrados78 Posted September 14, 2015 Author Share Posted September 14, 2015 09.09.2015 uwarzyłem 22 litry Wibiera na drożdżach Gozdawa do Wita. BLG po gotowaniu wynosiło 13 stopni, troche za dużo ale ostatecznie tragedii nie ma. Nie che zlewać na cichą i w związku z tym mam pytanie: Jak długo moge trzymac na burzliwej? Czy wyznacznikiem ma byc tylko BLG? Fermentacja po 12 godzinach była dosc intensywna (fermentor stoi w temp. 19 - 21 stopni). Po 3 - 4 dniach rurka fermentacyna sie uspokoiła. Myslalem zeby potrzymac piwo w fermentorze ok 15 dni i butelkować (jesli BLG bedzie odpowiednie). Czy taki termin jest ok czy butelkować wczesniej jesli poziom BLG spadnie do 1-2 stopni? pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshko Posted September 14, 2015 Share Posted September 14, 2015 Butelkujesz jak przez kolejne dwa dni blg się nie zmieni +1 dzień dla świętego spokoju. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.