Pinhead Posted July 28, 2015 Share Posted July 28, 2015 Czy są na forum osoby, które zajmują się domowym wyrobem sera? Miałbym kilka pytań, bo przymierzam się do wejścia w temat i potrzebowałbym trochę pomocy, a z forami na ten temat to chyba u nas słabo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted July 28, 2015 Share Posted July 28, 2015 A ten wątek by Ci nie pomógł? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MichalW Posted July 28, 2015 Share Posted July 28, 2015 Biotit był, ale czy jest?http://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7646-biotit-sery-i-inne-wyroby-z-mleka/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kazior Posted July 28, 2015 Share Posted July 28, 2015 http://wedlinydomowe.pl/tam znajdziesz pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted July 28, 2015 Share Posted July 28, 2015 Kilka serów zrobiłem, może akurat będę mógł pomóc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pinhead Posted July 28, 2015 Author Share Posted July 28, 2015 Dzięki za linki. @karczmarz, jak uzbieram wszystkie pytania to odezwę się do Ciebie na PW. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted July 28, 2015 Share Posted July 28, 2015 wal pytania tutaj(czy w innym serowym wątku), temat ciekawy i godny prowadzenie publicznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted July 28, 2015 Share Posted July 28, 2015 Popieram, też robię sery, więc albo pomogę, albo sam się czegoś nauczę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pinhead Posted July 28, 2015 Author Share Posted July 28, 2015 Ok. Co prawda już faktycznie jest temat ale już trudno... Pyt.1. Czy jest jakaś alternatywa dla tych drogich form: http://sklep.serowar.pl/pl/c/Formy-serowarskie/1 Są też formy do serów miękkich np: http://allegro.pl/250g-forma-serowarska-do-serow-10x5-5cm-411310-i5544948294.html Jest napisane, że można używać ich do pras. Czy faktycznie wytrzymają nacisk dajmy na to 10kg? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted July 28, 2015 Share Posted July 28, 2015 my mamy takie, sam robiłem;-) koszt ok 3-4 zł sztuka. nie są idealne ale dają rady jak narazie. w chwili obecnej trwają prace nad prasą. do weekendu powinna być gotowa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted July 28, 2015 Share Posted July 28, 2015 Camilos, również takie zrobiłem jak zaczynałem, ale w dobre formy warto zainwestować, bo będą nam służyć na prawdę bardzo długo. Mam 2 szt takie gouda 0,5kg, idealnie się sprawdzają jak przerabiam 10l mleka ale odkładam powoli sobie na taką 2kg na parmezan. W moich nie byłem do końca zadowolony z ich odciskania. Form do serów miękkich nigdy nie używałem, więc tutaj nie pomogę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted July 28, 2015 Share Posted July 28, 2015 W formy może i warto zainwestować, ale dopiero jak się przekonamy, że to zabawa na dłużej. Na początek samoróbki wystarczą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pinhead Posted July 28, 2015 Author Share Posted July 28, 2015 (edited) Czy jest różnica w używaniu form 1kg od 0,5kg? Czy większy ser będzie musiał leżakować znacznie dłużej od mniejszego? Jak się uda to będę robił sery z 20L mleka, co da mi ~4x0,5kg a chodzi mi też o oszczędność miejsca bo jak wiadomo sery będą sobie musiały podojrzewać. 2x1kg będzie zajmować mniej miejsca niż 4x05kg. Edited July 29, 2015 by Pinhead Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted July 28, 2015 Share Posted July 28, 2015 A na jakie sery w ogóle się zamierzasz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted July 29, 2015 Share Posted July 29, 2015 A i te foremki to dwie lewe nawiercane ta z prawej, prototyp - wypalane otwory rozgrzaną szpilką czy gwoździem. Polecam wiertło, ja je napędziłem nibydremelem o niewielkiej mocy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pinhead Posted July 29, 2015 Author Share Posted July 29, 2015 A na jakie sery w ogóle się zamierzasz? Głównie sery twarde, dojrzewające. @camilos Dlaczego Twoje formy nie mają dna? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted July 29, 2015 Share Posted July 29, 2015 W zasadzie to nie moje formy, tylko Marty ( http://www.piwo.org/user/9793-tofka/ ) ja je tylko wykonałem łatwiej wyjąć ser do obrócenia, a skrzep wkładany jest w gazie/tetrze (chyba dlatego). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tofka Posted July 29, 2015 Share Posted July 29, 2015 Dna nie mają dlatego, że przy prasowaniu nie wyciągam w ogóle sera z formy. Obracam całość z formą, by zmienić stronę nacisku na ser. Zauważyłam, że nie narusza to struktury sera i jest zdecydowanie wygodniejsze. To taki upgrade, który wyszedł w praniu, bo prototyp początkowo był z dnem I fakt wkładam sery zawinięte w tetrę - przynajmniej tuż po odcieku przy pierwszym niewielkim nacisku (do 1-2 kilogramów). Kiedy zwiększam nacisk do kilku kilogramów ser często już prasuję bez tetry. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted July 29, 2015 Share Posted July 29, 2015 Co ważniejsze? - stabilna temperatura przechowywania sera czy wilgotność podczas jego przechowywania? Kiedyś chciałem parmezan robić ale się zniechęciłem tą stabilnością w tak długim czasie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quhcik Posted July 29, 2015 Share Posted July 29, 2015 Czekałem jak tylko Tofka się odezwie. Szkoda że nie będzie mnie z wami w Kłodzku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tofka Posted July 31, 2015 Share Posted July 31, 2015 (edited) Niestety i jedno i drugie jest istotne. Dlatego zazdroszczę wszystkim, którzy dysponują takimi piwnicami... Choć lodówka póki co też się sprawdza, ale ja póki co walczyłam głównie z serami pleśniowymi typu bree i z przerostem niebieskiej pleśni, półtwardy na koncie jeden, więc w tym zakresie doświadczenie mam marne. ps. Quhcik nadrobimy w Rzeczce - głowa do góry Może nawet prócz już wymyślonych specjałów i jakiś ser z nami przyjedzie Edited July 31, 2015 by tofka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted February 23, 2016 Share Posted February 23, 2016 Na prośbę wrzucam przepis na oscypka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest_1 Posted March 17, 2016 Share Posted March 17, 2016 A jak wyglada sparawa sterylnosci. Wyglada to tak samo jak w przypadku piwa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted March 17, 2016 Share Posted March 17, 2016 Ja to tu tylko zostawię, jeśli by kogoś interesowało - organizują co jakiś czas warsztaty, na najbliższą edycję tofka się wybiera. https://www.facebook.com/events/1953137824911923/ wśród pytań do zadania fachowcom jest również to o sterylność procesu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tofka Posted April 23, 2016 Share Posted April 23, 2016 Higiena bardzo ważna. Wcześniej aż tak o to nie dalam i jak się okazało większość moich serów była zakażona drożdżami ... Jakimiś dzikusami z piwa, sera lub brudu Teraz dbam mniej więcej jak Camilos, bo aż tak dokładna nie jestem. A co z tego wyjdzie się okaże za minimum jakieś 3 tygodnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts