Jump to content

Receptura oatmeal stout - pytania


Luqas van Dred
 Share

Recommended Posts

Witam. Jako kolejną już 8 warkę planuję oatmeal stout. Chciałbym żeby był gładki, aksamitny, treściwy i bardziej czekoladowy niż palony. Z dobrą podbudową słodową. Chciałbym użyć też po raz pierwszy drożdży płynnych FM: Irlandzkie ciemności.

 

 

Oatmeal stout

 

Obj. 20l

BLG: 13,5

IBU: 34

EBC: 73

ABV: 5,7%

 

Zasyp:

- Pale Ale Strzegom - 3kg

- Monachijski typ II Strzegom - 0,5kg

- Płatki owsiane - 1kg 

- Karmelowy 150 EBC - 0,3kg

- Czekoladowy 1200EBC - 0,3kg

- Jęczmień prażony - 0,2kg

- mech irlandzki

 

- drożdże FM 13 Irlandzkie Ciemności

 

Chmielenie:

- Iunga - 15g - 60min

- EKG - 25g - 15min

- EKG - 25g - 5min

 

Zacieranie:

Jednotemperaturowe 67-65st C przez 90 min.

 

Uwagi:

Płatki owsiane podpieczone w piekarniku w temp 150st C, wystudzone i wrzucone na tydzień do woreczka papierowego do ułożenia się smaku. Mają wnieść smak i aromat ciasteczkowy. 

 

 

Czy z zasypem jest ok? Czy dla lepszego efektu czekolady zwiększyć słód czekoladowy? Jeśli chodzi o chmielenie to przesadziłem z EKG? Wiem, że chmiel nie odgrywa wielkiej roli w tym stylu piwa. Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki :)

Link to comment
Share on other sites

carafa special jest w zamyśle bez łusek (tj ok 40% łusek zostaje)

 

 

CARAFA® Special Question Why does CARAFA® Special (de-husked) Chocolate Malt have a smoother flavor than does regular CARAFA®? Could you provide some detail on the Carafa® dehusked malts--methodology, how and why the dehusked barley is smoother in flavor. It is definitely evident while tasting the malt. Answer Roasting germinated barley tends to scorch the grain's husks and give the finished malt a slightly, or even severely, burnt flavor. Some dark beers, however, taste much better -- at least according to some brewers and consumers -- without the bitterness that comes from scorched husks. We at Weyermann have found a way, therefore, to remove most -- though not all -- of the husks before sending the barley through the malting plant and into the roasting drum. The de-husking process is similar to commercial rice polishing. It is desirable, howver, to leave about 40% of the husk material intact, because the husks also protect the kernel from damage. The de-husked finished malt is our CARAFA® Special. Like our regular CARAFA® (the roasted malt with all the husks), we make CARAFA® Special available in three color variations: Type I with a color rating of approximately 300 - 340 °L, Type II with a color rating of approximately 375 - 450 °L, and Type III with a color rating of approximately 490 - 560 °L.

 

nr III na pewno doda więcej palonki niż nr I

Link to comment
Share on other sites

Również bym przesunął Chmielnie na 60 min. Ostatnio w Dry Stoucie użyłem 30g. Challangera. Z efektów byłem zadawolony, aczkolwiek goryczka mogłaby być wyższa. Ja na twoim miejscu zrezygnowalbym z Iungi. Ale to tylko moje niedoswiadczone zdanie ;)

Link to comment
Share on other sites

wrzucaj od poczatku

jak będzie za bardzo palone to następnym razem wrzucisz pod koniec - spokojnie, to nie ostatnia warka oatmeal stout w Twoim życiu

Edited by cml
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.