Skocz do zawartości

Sos słodko-kwaśny na kiszonych pomidorach


rubezahl

Rekomendowane odpowiedzi

Sos doskonały do mięs, makaronu, ryżu.
Mając w zapasie słoiczek, można w kilka chwil mieć pyszny posiłek.
- np. podsmażamy w woku filet z kurczaka (pocięty na paski), dodajemy sos, do tego porcja ryżu.

Teraz dobry moment na pomidory!
Kisimy podobnie jak ogórki. Warto nakłuć skórki widelcem.

Do sosu:
litrowy słoik kiszonych pomidorów
puszka ananasów
puszka kukurydzy
słoiczek koncentratu pomidorowego
3 śr. marchewki
duża cebula
papryka zielona (lub inna)
ostra papryczka
3 ząbki czosnku


Cebulę (piórka) podsmażamy na oliwie, dodajemy paprykę (kostka), marchew (wiórki/zapałki).
Podlewamy sokiem z ananasów i chwilę dusimy.
Wrzucamy rozdrobnione kiszone pomidory (bez skórek), ananasy (plastry krojone na 8), kukurydzę z zalewą, koncentrat, papryczkę (drobno), czosnek (drobno).
Przyprawiamy do smaku, u mnie (około):
łyżka - cukru, sosu sojowego, soli
łyżeczka - pieprzu, curry, słodkiej papryki

(ewentualnie sok z 1 cytryny jak lubimy kwaśne)

Zagotowujemy, przekładamy do słoików, pasteryzujemy (~30 min).

Proporcje podane na partię "próbną". U mnie za jednym podejściem idą wielokrotności podanych ilości - jedna zabawa a i tak przygotowane zapasy szybko stopnieją.
Oczywiście składniki możemy dodawać i inne np. pędy bambusa, sok z pomarańcza, limonki...

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

jakie składniki użyłeś do ukiszenia pomidorów ?

Na litrowy słoik: baldach dojrzałego kopru z łodygą, 3-4 ząbki czosnku, kawałek (~2cm grubości kciuka) korzenia chrzanu, średni liść chrzanu, woda zagotowana z solą (1 łyżka na 1 litr) i lekko przestudzona przed zalaniem.

 

Pomidory - najlepiej lima.

Takie wodnisto-pestkowe też da się ukisić, ale przy dłuższym przetrzymywaniu robią się bardzo miękkie (co do sosu w niczym nie przeszkadza!).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.