Jump to content

Zwykła lodówka przerobiona na lodówkę do dolnej fermentacji.


lorak
 Share

Recommended Posts

Witam

Czy ktoś z forumowiczów używa zwykłej lodówki (takiej z zamrażalnikiem) do przetrzymywania fermentatorów z brzeczką?

Ja wrzuciłem do mojej lodówki sterownik, podpięty jak trzeba i jaką temperaturę zadam, taką będę miał.

Czujka temperatury jest zamknięta w słoiczku pełnym wody.

 

Ale co z zamrażalnikiem? Czy on w niczym nie przeszkadza?

Przez cały zamrażalnik leci pełno "nitek chłodzących" (nie wiem jak to nazwać), natomiast przez resztę lodówki lecą tylko dwie takie nitki.

 

W zamrażalniku mam aż -35°C ale w lodówce utrzymuję się tyle ile zadałem (9°C).

W lodówce leży 1. fermentator 20L (10°C) na cichej i właśnie wrzuciłem fermentator 20L (26°C).

Normalne, że teraz agregat będzie chodził NON-STOP ale jak już brzeczką osiągnie swoją temperaturę to się wyłączy.

 

Tylko cały czas martwi mnie ten zamrażalnik.

 

Czy ktoś używa zwykłej lodówki z zamrażalnikiem do dolnej fermentacji?

Link to comment
Share on other sites

dokładnie @PawelH

Ja nie chcę regulować temperatury w zamrażalniku. Jakieś tam podstawy czaje.

Tylko czy jest to "opłacalne"? Zamrażalnik, który mrozi aż do -35°C to strata energii, ale z drugiej strony jest mały i zawsze zamknięty.

 

Naprawdę nikt z forum nie używa normalnej lodówki do lagerów?

 

@19Mateusz87 Zazdroszczę możliwości. Ja szukałem lodówki 2 miesiące. Musiała być w miarę mała i do zabudowy ponieważ trzymam ją w pokoju. Po zabudowaniu będzie wyglądała jak zwykły mebel. Niestety nie znalazłem bez zamrażalnika i teraz się martwię.

Edited by lorak
Link to comment
Share on other sites

dokładnie @PawelH

Ja nie chcę regulować temperatury w zamrażalniku. Jakieś tam podstawy czaje.

Tylko czy jest to "opłacalne"? Zamrażalnik, który mrozi aż do -35°C to strata energii, ale z drugiej strony jest mały i zawsze zamknięty.

Nie przejmuj się tym... Zamrazalnik wykorzystasz na magazyn chmielu :-)

Link to comment
Share on other sites

@19Mateusz87 Zazdroszczę możliwości. Ja szukałem lodówki 2 miesiące. Musiała być w miarę mała i do zabudowy ponieważ trzymam ją w pokoju. Po zabudowaniu będzie wyglądała jak zwykły mebel. Niestety nie znalazłem bez zamrażalnika i teraz się martwię.

Możliwości nie są imponujące. Zamrażarka jest w piwnicy, gdzie strop nie jest zbyt wysoki. Dlatego postawiłem na ten rodzaj chłodzenia. Dodatkowe zalety wykorzystuję na potęgę. Lodówkę do kegeratora szukałem kilka miesięcy, znalazłem chłodziarkę odpowiednią do pomieszczenia 2 kegów pepsi i małej butli CO2. Teraz używam jednego kega, a gdy się kończy chłodzę i gazuję drugi. Postaram się za chwilkę odszukać sprzedawcę i podesłać linka. Z facetem można się dogadać bez problemu, powiesz czego potrzebujesz to sam określi czy to ma lub czy może załatwić w przyszłości. Nie wszystko czym dysponuje jest na aukcjach. Sam wszystko naprawia także 100% sprawny sprzęcik.

Link to comment
Share on other sites

http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=5139688. Bez problemu zmierzył mi chłodziarkę od wewnątrz, także byłem pewny że wszystko się zmieści. Moja chłodziarka to jakiś Siemens do zabudowy. Może komuś się przyda.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki @19Mateusz87

Wysłałem wiadomość Panu z linku. może coś mi znajdzie :) Na razie jadę na tej lodówce którą mam.

 

Ale na prawdę nikt z forum nie używa zwykłej lodówki do trzymania brzeczki?

Link to comment
Share on other sites

Ja uzywam od lat, za grosze kupiłem zwykłą lodówkę z zepsutą zamrażarką. Sterowanie jedynie z pokrętła, trzyma temperature dośc stabilnie - plus minus dwa stopnie. A w zamrażarce - chmiel, worek 25 kg tez wszedł;-). Wchodzi wiadro i kupa butelek, albo 60 butelek do lagerowania plus bieżąca konsumpcja.

 

pzdr

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli czujnik temp. masz w lodówce to taka temp. reguluje ci regulator w niej a nie w zamrazalniku. dziwi mnie trochę te -35 w zamrażalniku. Wyłanczasz termostat w lodówce a w jego miejsce podłanczasz  termostat i wszystko działa jak należy.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Jeżeli czujnik temp. masz w lodówce to taka temp. reguluje ci regulator w niej a nie w zamrazalniku. dziwi mnie trochę te -35 w zamrażalniku. Wyłanczasz termostat w lodówce a w jego miejsce podłanczasztermostat i wszystko działa jak należy.

 

-35°C to w zamrażalniku na pewno nie ma... Aż tak nisko z pewnością nie zejdzie...

 

 

 

Wyłanczasz

 

 

podłanczasz

 

Ech ta nowomowa :lol:

Link to comment
Share on other sites

 

 

-35°C to w zamrażalniku na pewno nie ma... Aż tak nisko z pewnością nie zejdzie...

 

uwierz mi zejdzie... Dobra stara zamrażarka i udzwignie. :D
Ja w mojej starej lodówce mam -5 do -7C jak ustawię na maxa. :) 

Link to comment
Share on other sites

Próbował ktoś podłączyć lodówkę do programatora czasowego aby pominąć zabawę ze sterownikiem? Mowa o czymś takim:

http://allegro.pl/wylacznik-wlacznik-programator-czasowy-analogowy-i5293854650.html

Pali mi się tyłek bo znajomy telefonicznie zapewnił mnie że u siebie w piwnicy ma 20C a jak przyjechałem z fermentatorem to się okazało że jest 24C.

Link to comment
Share on other sites

Może źle sprecyzowałem pytanie, bo jakby to co piszesz jest oczywiste, bardziej chodziło mi o to czy ktoś się w to bawił i czy owoce tej zabawy były zgodne z oczekiwaniami.

Link to comment
Share on other sites

System włączania i wyłączania lodówki na czas to głupota wg mnie (jeśli chodzi o burzliwą).

Nigdy nie wiesz ile ciepła odda brzeczka, za każdym razem będzie to inna wartość.

Tak ciężko podłączyć sterownik?

 

A wracając do mojego tematu.

Mam termometr również w zamrażalniku.

Lodówka jest nówka i ma cały czas -37°C.

Nie mogę pominąć pracy zamrażalnika bo wszystko jest na jednym układzie.

 

Od kiedy brzeczka osiągnęła temperaturą z przedziału pracy lodówki, agregat rzadko się włącza.

Nawet rzadziej niż moja zwykła lodówka w której trzymam jedzenie (pewnie dlatego, że ta z piwem prawie w ogóle nie jest otwierana).

 

PS. Jak już wprowadzę się do siebie to na pewno zainwestuję w zamrażalkę skrzyniową. Po pierwsze brzeczkę ostudzi w miarę szybko i spokojnie wejdą dwa fermentatory obok siebie, a nie jak teraz stawiam jeden na drugim.

Link to comment
Share on other sites

Lodówka jest nówka i ma cały czas -37°C.

 

No to pozostaje mi się wycofać z moich słów, że poniżej -35°C zamrażalnik nie zejdzie.

 

Nie mogę pominąć pracy zamrażalnika bo wszystko jest na jednym układzie.

 

Tym kompletnie się nie przejmuj...

 

Jak już wprowadzę się do siebie to na pewno zainwestuję w zamrażalkę skrzyniową. Po pierwsze brzeczkę ostudzi w miarę szybko i spokojnie wejdą dwa fermentatory obok siebie, a nie jak teraz stawiam jeden na drugim.

 

A nawet cztery jak ją lekko rozbudujesz :) Odsyłam do mojej galerii:

 

Cel został osiągniety - cztery fermentory w środku

Edited by PawelH
Link to comment
Share on other sites

To ja podepne się tutaj z innym pytaniem. Jak zmontować lodówke pod fermentację ale'i? Przeniosłem swój browar w inne miejsce, nie mam już piwnicy, w której miałem dobre i stałe temp i muszę to teraz ogarnąć na nowo. Najbliższe dni to fala upałów, teoretycznie mogę się bawić w skrzynie ze styropianu itp, ale wolałbym zrobić to już konkretnie. Czy w takim przypadku oprócz zwykłego sterownika powiedzmy rt co potrzebny będzie np kabel grzewczy? (nie wiem czy dobrze kombinuje...).

Link to comment
Share on other sites

To ja podepne się tutaj z innym pytaniem. Jak zmontować lodówke pod fermentację ale'i? Przeniosłem swój browar w inne miejsce, nie mam już piwnicy, w której miałem dobre i stałe temp i muszę to teraz ogarnąć na nowo. Najbliższe dni to fala upałów, teoretycznie mogę się bawić w skrzynie ze styropianu itp, ale wolałbym zrobić to już konkretnie. Czy w takim przypadku oprócz zwykłego sterownika powiedzmy rt co potrzebny będzie np kabel grzewczy? (nie wiem czy dobrze kombinuje...).

 

Rozumiem, że zamierzasz chłodzić a nie grzać :) W takiej sytuacji zmieniasz tylko nastawę na regulatorze na odpowiednią dla górnej fermentacji. I nic więcej...

Link to comment
Share on other sites

Czy to na bank zadziała dla tych 16-19 st? Koleś który sprzedaje sterowniki uparcie twierdzi że to nie zadziała, że taka temp jest zbyt wysoka do osiągnięcia... Wspominał ze musiałbym dokupić coś co dogrzeje np. Kabel...

Link to comment
Share on other sites

Nie czaje. Masz sterownik który mierzy temperaturę jak jest za wysoka to włącza lodówkę. Jak temperatura zostanie osiągnięta to ją wyłącza i tyule.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.