Jump to content

Klarowanie IRA


Łysy
 Share

Recommended Posts

Na cichej leży sobie IRA. Klarowałem żelatyną, stoi tak już 2 dni. Problem polega na tym, że ładnie się klaruje od góry (2cm), a niżej taki śmieszny muł. Temperatura ok 15 stopni, szklany gąsior. Co z tym robić?

Link to comment
Share on other sites

Trzymam w lodówce, zaczekać mogę, ale podobno 3 dni się ma klarować. Boję się, że wieprzem przejdzie :P Może za mało żelatyny dałem 

Link to comment
Share on other sites

Dodam, że mętność pochodzi raczej od obecności skrobi, bo nie miałem wskaźnika i robiłem na oko

Edited by Łysy
Link to comment
Share on other sites

ładnie się klaruje od góry (2cm), a niżej taki śmieszny muł.

 

Według mnie to załamanie światła na ściankach gąsiora. Piwko pewnie jest już klarowne tylko przez przezroczyste ścianki tak się wydaje. Ja mam przezroczysty fermentator i zawsze 2 cm od góry wydaje się klarowne :)

Edited by AGR
Link to comment
Share on other sites

Rzeczywiście, ten muł jest tylko na ściankach. Piwo i tak nie jest przejrzyste, ale w sumie ciężko o to przy wręcz brązowej barwie (dziwne, miało być czerwone) ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.