Jump to content

Moja pierwsza SMASH IPA


Ernest
 Share

Recommended Posts

Cześć!

 

Pojawiam się i znikam więc sorry za pewną nieobecność na forum, ale natłok spraw nie pozwala mi na częste siedzenie na internecie o warzeniu nie wspominając. Czerwiec był intensywnym miesiącem - przylot do Kanady naszych Mam - mojej i mej Narzeczonej, potem nasz ślub :) Czas więc spędzaliśmy w rodzinnym gronie.

 

W najbliższą sobotę planuję uwarzyć swoją drugą warkę, a w sumie to warkę nr. 001, jako że pierwsza to był totalny eksperyment więc nazwałem ją #000 :)

Tak więc moje kolejne piwo będzie to SMASH IPA na chmielu Simcoe, słodzie 2-Row Pale, drożdżach US-05.

Planuję zrobić to tak:

 

1. Zacier 22L, 7kg 2-Row Pale malt:

60min w 66°C, 10min mashout w 78°C następnie sparge z 12L wody podgrzanej do temp. 78°C

 

2. Gotowanie 90min:

- wsypuję 300g dekstrozy i doprowadzam do wrzenia (od tego momentu liczę 90min),

- 60' 30g na goryczkę (35 IBU),

- 15' 45g na smak (26 IBU ale myślę czy nie sypnąć 60g i mieć 35 IBU czyli razem da mi to 70 IBU - górna granica stylu),

- whirlpool w trakcie którego wsypię 60g chmielu gdy temp. osiągnie 85°C,

- gdy temperatura spadnie do 75°C wyłączę chłodzenie i zrobię hopstand na 60min.

- chłodzenie do 17-18°C, przelanie do fermentora i zadanie 1 saszetki nawodnionych wodą o temp. 17-18°C drożdży US-05.

 

Planuję dać piwu 2 tyg na burzliwej. Zastanawiam się nad chmieleniem na zimno. Jeżeli miałbym robić DH to sypałbym 90g po zlaniu na cichą i zostawiłbym to na 5-7dni max.

 

Jakieś sugestie?

Edited by Ernest
Link to comment
Share on other sites

Najpierw gratulacje!

Jedyna wątpliwość jaką mam jest ilość drożdży i gęstość początkowa.

Qbrew na szybko wyliczył mi BLG=18,5 - nie wiem czy jedna saszetka wystarczy do przefermentowania.

Dokupiłbym drugą paczkę suchych, albo puścił najpierw jakieś piwo 8-10 BLG i użył gęstwy.

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

Ta dekstroza to chyba zwykły cukier prosty ? Drożdże go przerobią więc słodkości raczej nie doda.

 

Co do słodowości (a nie słodkości) to przy tym OG i słodzie pale ale będzie jej, moim zdaniem, wystaraczająco.

Edited by WiHuRa
Link to comment
Share on other sites

A jak tam wyszedł eksperyment z pierwszą warką?

 

Słodkość możesz zrobić zacieraniem. Wystarczy podnieść temperturę do 67-68 stopni, ale moim zdaniem w 66 jest ok. Ja bym wyrzucił chmiel z 15 minuty albo przeniósł go na 5-0 jeśli planujesz hopstand. Ewentualnie daj więcej na hopstand.

Link to comment
Share on other sites

Czytałem że Simcoe najfajniej pracuje na 15min do końca, dlatego zdecydowałem się na ten step. Pozostanę przy tym i zobaczymy. A whirlpool/hopstand robię swoją drogą, może dam nieco więcej chmielu tam ;)

 

W moim eksperymencie Double IPA czyli pierwszej warce ever, właśnie pominąłem chmielenie na smak i aromat (zrobiłem goryczkę i whirlpool/hopstand, a na cichej dryhopping) i nie byłem zadowolony z pełni smaku. Brakowało mi smaku w piwie. Aromaty wyszły genialne (mango, nieco żywiczki), goryczka wystarczająco mocna, ale nie zalegająca, a smak był jakby płytki.

Link to comment
Share on other sites

Postanowiłem "nieco" zmniejszyć tę warkę z docelowych 20L do 10L i dzięki temu za 2tyg zrobię kolejnego SMASHa, tym razem z innym chmielem (całą resztę pozostawię bez zmian).

 

Przy pomocy BrewTarget zrobiłem nową recepturę na 10L, tak by wszystkie współczynniki (OG, FG, IBU, etc) były identyczne z 20L pierwowzorem.

 

Całość prezentuje się następująco:

 

10L

OG 1.063

FG 1.016

6.1% alk

70 IBU

 

3.5kg Pale 2-row zacierany w 12L wody 60min w 66st, mashout w 78st C.

Sparge 4L wody o temp. 78st C.

 

Gotowanie 90min.

60' - 20g goryczka, 36 IBU

15' - 37g smak, 33 IBU

whirlpool - 35g wsypane na 85st C

hopstand od 75st C przez 60min

 

Fermentacja jedną (?) saszetką US-05 przez 2tyg lub więcej.

Cicha i chmielenie na zimno myślę, że 50g na 5-7 dni wystarczy.

Link to comment
Share on other sites

70%

Sam na początku wpisałem 4kg, ale wychodziły mi niewłaściwe dane względem 20L pierwowzoru, więc wpisałem 3.5kg i trafiłem idealnie.

 

 

 

Fermentacja jedną (?) saszetką US-05

Mr Malty mówi, że możesz wykorzystać nawet połowę paczki.

 

 

Okej, tylko co ja zrobię z otwartą saszetką i resztą jej zawartości? 

Edited by Ernest
Link to comment
Share on other sites

70%

Sam na początku wpisałem 4kg, ale wychodziły mi niewłaściwe dane względem 20L pierwowzoru, więc wpisałem 3.5kg i trafiłem idealnie.

 

 

 

Fermentacja jedną (?) saszetką US-05

Mr Malty mówi, że możesz wykorzystać nawet połowę paczki.

 

 

Okej, tylko co ja zrobię z otwartą saszetką i resztą jej zawartości? 

Ja dodaję całą paczkę na 10 L. Jeśli upierasz się nad użyciem połowy to uwarz 2x10 L. Nachmiel sobie obie brzeczki różnymi chmielami i będziesz miał dwa SMaSH'e za jednym razem.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hej!

 

Jak najlepiej zabezpieczyć otwartą paczkę drożdżaków i jak długo można ją trzymać?

 

Zawiń ją mocno następnie użyj gumki recepturki, albo klamerki do papieru. Potem wsadź do woreczka strunowego żeby ograniczyć dostęp wilgoci i tlenu - 2 razy prewencyjnie. A trzymać jak najkrócej możliwe, ale myślę, że przy ograniczonym dostępie wilgoci z miesiąc dwa można.

Link to comment
Share on other sites

A jest w ogóle sens takich zabaw? Paczka drożdży kosztuje 10zł (nie wiem ile u Ciebie :)) Ja bym się obawiał użycia takiej już odbezpieczonej saszetki do kolejnego piwa.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.