Skocz do zawartości

Hoppy pale ale i temperatury fermentacji


Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Uwarzylismy z kolegą mocno nachmielonego pale ale'a i z racji na poprzednie infekcje postanowilismy przeprowadzic fermentacje w jednym zbiorniku, bez chmielenia na zimno. Od wczoraj piwo bulka sobie w lodowce w temperaturze ok. 18,5 stopnia. Myslalem czy by po tygodniu, jak burzliwa fermentacja minie, nie obnizyc lekko temperatury(15/16?), zeby piwo sobie dobrze dojrzalo i nabralo czystego profilu na cichej. Co o tym sadzicie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Obniżcie po 2 tygodniach wtedy będzie miało taką ala cichą. Jeżeli macie infekcje to polecam użyć mocniejszych środków do dezynfekcji tutaj masz artykulik na ten temat: http://www.piwo.org/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-srodki-chemiczne-uzywane-w-piwowarstwie/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pod koniec burzliwej moze tak, ale chodzi mi o obnizenie po tygodniu dwoch,zeby sobie dojrzewalo w wiekszym chlodzie.

Jesli chodzi o infekcje to byla rok temu. Mielismy od wtedy przerwe, wymienilismy kraniki, weze, zbiorniki, mieszadlo, a do tego to, co nowe (+chlodnica) potraktowalismy proszkiem starsan do czyszczenia i hb do dezynfekcji. Teraz tym samym sposobem wyczyscimy butelki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.