Jump to content

Pomoc w ułożeniu receptury - RIS


sleepwalker
 Share

Recommended Posts

Dzień dobry!

 

Jako, że to pierwszy post witam się. Do rzeczy.

Jakiś czas już warzę i przyszła pora na pierwszego RIS'a, ale jestem strasznie cienki z układania receptur i chciałbym poprosić Was o pomoc w jej ułożeniu. Zależy mi na klasycznym, standardowym imperial stout'cie, jako baza dla dalszych eksperymentów, prób etc.

Oto czym dysponuje:

 

- 6,5 kg Pale Ale

- 1 kg Monachijski typ I

- 1 kg Carapils

- 0,5 kg Carahell

- 0,5 kg jęczmień prażony

- 0,5 kg Karmelowy 150

- 0,5 kg Monachijski typ 2

- 0,4 kg płatki owsiane

- 0,25 kg Czekoladowy jasny

- 0,25 kg Czekoladowy ciemny

- 1,7 kg WES Bursztynowy

 

- 100 g Marynka

- 100 g Lubelski

- 50 g Equinox

 

Dysponuje gęstwą US05 (jutro przelewam piwo na cichą więc liczyłem na wlanie świeżej brzeczki do tego fermentora) oraz paczką sucharów US04 (jedna paczka to chyba za mało?).

 

Prosiłbym o pomoc.

Link to comment
Share on other sites

Masz tu 11,4 kg słodów/płatków/ziarna. Aby to zacierać za jednym razem potrzebujesz gara co najmniej 40l (u mnie w 30l garze 10kg ledwo daje radę i też z wątpliwym efektem)

Ile piwa i jakie Blg chcesz uzyskać?

Ja z 9kg uzyskałem ostatnio 21l o 22°Blg, więc Tobie powinno się udać uzyskać z tego jakieś 20l o 25°Blg (przy dość długim gotowaniu) + puszka, która podbije wynik o kolejne 5°Blg.

Osobiście bałbym się przekraczania 25°Blg na tych drożdżach, choć niby powinny nieco więcej pociągnąć...

 

No i masz zapędy jak ja swego czasu by przekombinować piwo. Ogranicz się do 3-4 różnych słodów na początek i to będzie dobry punkt wyjścia do przyszłych modyfikacji receptury.

 

Dokładniej się nie wypowiadam, bo się nie znam... 

Link to comment
Share on other sites

To nie jest konkretna receptura, tylko to czym dysponuje na dzień dzisiejszy :)

Bardziej chodziło mi o to jak te słody i chmielenie dobrać żeby uwarzyć w miarę klasycznego, standardowego RIS'a (może nie wyraziłem się zbyt jasno :)). Co do gara to mam 30l, dlatego też nabyłem puchę ekstraktu dla podbicia.

Link to comment
Share on other sites

Z dostępnych surowców proponuję receturę na 20l, 24Blg:

 

pale ale 6,500 kg

monachijski I 1,000 kg

jęczmień prażony 500,000 g

karmelowy 150 500,000 g

monachijski II 500,000 g

Carahell 250,000 g

czekoladowy 1200 250,000 g  

 

Marynka 100g na 60'

Lubelski 50g na 15'

 

Gęstwa z US-05

Edited by wizi
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.