Jump to content

Brak rurki w zestawie - co robić? help!


 Share

Recommended Posts

Dzisiaj uważyłem swoje pierwsze piwo z puszki, teraz patrzę a w zestawie piwowarskim, który zakupiłem nie ma tej rurki fermentacyjnej!

Co teraz robić? Piwo już jest w fermentatorze, a w instrukcji wyraźnie jest napisane, żeby przykryć pokrywą z rurką. A w pokrywce nawet rurki nie ma! Zapomnieli czy co w tym sklepie? I ci teraz robić? Pierwszy raz i taki zonk.

Link to comment
Share on other sites

Jeśli masz dziurę pod rurkę w pokrywie to możesz włożyć jakiś wężyk z podobnym wymiarem i koniec włożyć do słoika z wodą. Jeśli nie ma dziury rozszczelnij wieko i już. Śpij spokojnie ;)

Link to comment
Share on other sites

Może i można ale to chyba w sezonie teraz to bym się bał zostawić uchylone wieko ze względu na muszki owocówki wszędzie to badziewie zwietrzy cukier Nie raz miałem w rurce zdechłą muszkę  

Edited by morfitru75
Link to comment
Share on other sites

Aha, to będzie coś jak fermentacja w otwartych kadziach? A nie zepsuje się tak to piwo? Bo ja fermentuję w piwnicy gdzie generalnie za czysto nie jest.

jeśli w wieku masz już otwór to możesz go zatkać czystą sterylną gazą, zdezynfekowaną watą czy czymkolwiek innym i nie będzie problemu, zwłaszcza że fermentujesz w piwnicy, więc nie możesz powiedzieć, że po prostu lubisz jak bulka ;)

Ja większość wiader mam bez rurki, dzięki czemu mogę zaoszczędzić sporo miejsca stawiając np. 3 fermentory na sobie piętrowo.

Jak nie masz dziurki, to weź zostaw lekko rozszczelnione wieko, szczelina jest na tyle mała, że nic samo z siebie nie powinno wlecieć.

Link to comment
Share on other sites

Ja radzę sobie podobnie jak Kordas, z tym, że szczelnie zamykam pokrywę. Plastikowe fermentory to nie butelka. Nie wybuchnie a ulatniające się CO2 samo poradzi sobie z rozszczelnieniem i co ważne zrobi to tylko tyle ile trzeba. Wątpię , żeby jakaś muszka się przedostała :) Ma to jeszcze taką zaletę, że gdy przy kontroli fermentorów dociskam pokrywkę a ona nie rozszczelnia się to znaczy, że fermantacja prawdopodobnie się skończyła i można działać :)

Link to comment
Share on other sites

 

 

Nie wybuchnie a ulatniające się CO2 samo poradzi sobie z rozszczelnieniem i co ważne zrobi to tylko tyle ile trzeba.

nie wiem jakie Ty masz doświadczenia z takimi sytuacjami, ale ja wiem, że takie rozszczelnienia potrafią być gwałtowne ;)

Zapewne zależy to od tego ile siły należy użyć do zatrzaśnięcia pokrywy :) i vice versa.

Link to comment
Share on other sites

Należy w tym wątku zaznaczyć, że UCHYLENIE wieka to NIE TO SAMO co ROZSZCZELNIENIE. Rozszczelnienie polega na tym, że zatrzaskujesz całe wieko po obwodzie i lekko podnosisz z rantu tam gdzie jest wycięcie w kołnierzu. tylko lekko, tak, żeby z "zamka" wyskoczyło. wieko jest dalej szczelne dla wszelkiego robactwa, bo dziury nie ma, a gaz przez takie rozszczelnienie spokojnie ucieknie. Ciśnienie podczas fermentacji lekko wybrzuszy dekiel i jak już będzie wystarczająco wysokie, to sobie ucieknie tym właśnie rozszczelnieniem.

Link to comment
Share on other sites

Zrobiłem tak jak mówiliście i wieko odpadlo w nocy. Nie tak jak na filmie, bo trochę jeszcze się trzyma, ale mało brakowało.

A swoją drogą wydaje mi się to nieprofesjonalne, że sklep sprzedaje zestaw bez rurki, a w zestawie piwo, które według instrukcji wymaga rurki.

Edited by Ander Influens
Link to comment
Share on other sites

A czy zestaw miał w opisie informacje, że jest tam wieczko z dołączoną do zestawu rurką?

Jeśli tak to napisz do sklepu, że nie dostałeś jednego elementu - niech doślą. Jeśli w opisie tego nie było to o braku profesjonalizmów mówić nie można tylko trzeba dokupić.

Dodatkowo co ma instrukcja warzenia piwa z zestawu surowców do sprzętu kupionego w zestawie? 

Link to comment
Share on other sites

A czy zestaw miał w opisie informacje, że jest tam wieczko z dołączoną do zestawu rurką?

Jeśli tak to napisz do sklepu, że nie dostałeś jednego elementu - niech doślą. Jeśli w opisie tego nie było to o braku profesjonalizmów mówić nie można tylko trzeba dokupić.

Dodatkowo co ma instrukcja warzenia piwa z zestawu surowców do sprzętu kupionego w zestawie?

 

Nie miał w opisie, ale w skład zestawu wchodziła puszka z ekstraktem, która w instrukcji miała zapis o rurce.

Link to comment
Share on other sites

Piwo już fermentuje, ale pewnie bez rurki wyjdzie gorsze.

 

Sam fermentuję z rurką i bardzo mi to odpowiada, niemniej nie widzę związku przyczynowo-skutkowego w tym co napisałeś.

Link to comment
Share on other sites

Jak nie było bulkadełka w opisie to nie ma się do czego przyczepić.

Zakładam,  że taką paczuszkę kupisz bez zestawu sprzętowego a w zestawie była jako gratis. Też nie ma się do czego przyczepić.

Skoro przeczytałeś instrukcje i zobaczyłeś,  że rurki brak to czemu zacząłeś warzenie? ;) 

 

Tak jak koledzy piszą, rurka potrzebna nie jest. Ona chyba bardziej wpływa na psychikę warzącego niż na piwo w fermentatorze.

 

Tak już kończąc, jeśli uważasz, że rurka jest Ci potrzebna to dokup. Sam ocenisz czy jest niezbędna.

Link to comment
Share on other sites

Piwo już fermentuje, ale pewnie bez rurki wyjdzie gorsze.

o.O :D Tekst miesiąca! :D

 

Przepraszam, musiałem :D

Edited by ThoriN
Link to comment
Share on other sites

 

 

piwo, które według instrukcji wymaga rurki.

bez rurki nie ruszy fermentacja, czy może się nie zatrze? :)

Piwo już fermentuje, ale pewnie bez rurki wyjdzie gorsze. Ale to pierwsze piwo, więc niech w ogóle wyjdzie.

 

Czas umierać.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.