Jump to content
Sign in to follow this  
keda

Rozcieńczać czy nie?

Recommended Posts

Właśnie zaczyna mi się gotować pszeniczaniak, ale mam nietypowy problem - za duża wydajność w tej chwili ma 13 °Blg, po gotowaniu 80 min i odparowaniu 2-3 l będzie miał jeszcze więcej °Blg i nie wiem czy rozcieńczać po schłodzeniu czy zostawić tak jak jest. Planowane drożdże Brewferm Blanche.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy jakie chcesz piwo. Jeśli nie przeszkadza Ci moc, to zostaw. Kiedyś Dori wyszła pszenica 15°Blg i tak już zostawiła. Możesz rozcieńczyć przegotowaną wodą po schłodzeniu, albo nawet w czasie gotowania dolać wody, jeśli masz miejsce w garze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym też bym nie rozcieńczał .Pierwszą warkę jaką zrobiłem miała mieć 12 °Blg ,a było 15°Blg i wyszło całkiem dobre piwo.Nadmieniam ze to miał być Kölsch 12°Blg . :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.