Jump to content

[Docent] Debiut Miesiąca – Czerwiec 2015


Pierre Celis
 Share

Recommended Posts

Pół roku za nami. Niedawno podsumowałem ten czas w całkiem zgrabnych statystykach. Najważniejszą konkluzją jest fakt, że w ciągu sześciu miesięcy mieliśmy więcej premier i powstało więcej browarów niż w całym roku 2014! Rewolucja więc nie tylko nie zwalnia ale ciągle nabiera tempa. W czerwcu mieliśmy 84, a właściwie 83 nowe piwa bo trudno za takie uznać zeroprocentową Chmieloniadę. Na rynku pojawiły się dwa ciekawe browary rzemieślnicze – Hopium spod Żyrardowa, pokazujący siłę pasji i determinacji domowego piwowara do przejścia na zawodowstwo oraz Spółdzielczy z Pucka. Spółdzielczy to pierwszy w Polsce browar działający w ramach spółdzielni socjalnej zatrudniającej osoby niepełnosprawne. W czerwcu, podobnie jak w maju, powitaliśmy reaktywowany browar o mocach sięgających kilkudziesięciu hektolitrów rocznie czyli małopolski Tenczynek. Dziesięcioma nowościami zaraz na otwarciu zalał restauracyjny Gloger z Białegostoku.

A jakie piwo zostało Debiutem Miesiąca w czerwcu?

Pinta (Browar na Jurze) – Kwas Beta

KwasBeta

Piwo w stylu Lichtenhainer, 9° Blg, 3,2% alk.

Kwas Beta to kolejna po Kwasie Alfa propozycja sour ejla od Pinty. W to mi graj. Doczekałem się w końcu w miarę stałej obecności krajowych kwaśnych (i nie owocowych) piw w ofercie wielokranów. Przynajmniej taki był stan na czerwiec. Żeby nie było wątpliwości – Lichtenhainerem to piwo nie jest, bardziej to wariacja na temat. Niemiecki Lichtenhainer jest piwem lekkim, wysoko nasyconym, o odpowiednim balansie kwasowości i wędzonki. Takim właśnie było piwo uwarzone przez Czesława Dziełaka, które miałem

na 2 urodzinach warszawskiej Chmielarni. Jednak od dawna powtarzam, że uwielbiam wariacje na temat naszego delikatnie wędzonego Grodzisza i niedawno zgłaszałem chęć spróbowania właśnie wersji kwaśnej. W Kwasie Beta wędzonka owszem jest, ale tylko przez pierwsze dwa łyki a potem już mamy przyjemną, choć dominująca w całej palecie smakowo-zapachowej rześką kwaśność. Swoją drogą to ciekawa sprawa bo w kolejnych wersjach grodziskiego od Pinty wędzonka w mojej ocenie jest zbyt intensywna a tu trochę jej zabrakło. Tak czy inaczej Kwas Beta to świetny sour ejl (i kolejny po Kwasie Alfa Debiut Miesiąca!). A ja mam nadzieję, że Pinta zgodnie z obietnicą będzie kontynuować serię kwasów aż do litery Omega!

Popremierowa ocena piwa tutaj

Patrząc na wyróżnienia, mieliśmy w czerwcu urodzaj dobrych piw w stylu American Wheat oraz Grodziskie. Świetnie, jestem za dopasowywaniem oferowanych stylów do pory roku. Ale nie zabrakło i innych ciekawostek – ciemny witbier, saison IPA, lager chmielony amerykańskimi odmianami czy w końcu stouty z dodatkiem lasek wanilii.

Hopium – Violetta Vanillas

VVOcena piwa

Nepomucen – Grodziskie

GrodziskieOcena piwa

Piwne Podziemie – Coffeelicious Special

CSpecialOcena piwa

Pracownia Piwa – Baciar

BaciarOcena piwa

Profesja – Młynarz

MlynarzOcena piwa

Profesja – Mnich

MnichOcena piwa

Raduga (Zodiak) – Roman Holidays

RomanHolidaysOcena piwa

Raduga (Zodiak) – Some Like It Hot

SLIHOcena piwa

Reden Świętochłowice – Hamerykansky Drim

HamerykanskiDreamOcena piwa

Wrężel (Zarzecze) – SummeR

SummeROcena piwa

Wakacje w pełni, festiwali piwnych brak więc lipiec pod względem liczby premier najprawdopodobniej okaże się podobnie leniwym miesiącem jak styczeń. W sierpniu może będzie lekkie ożywienie, natomiast prawdziwej nawałnicy możemy spodziewać się na jesień!

Pozostałe premiery czerwca 2015:

Amber – Po Godzinach AIPA

Bazyliszek – Świdermajer, Chmieloniada, Flower Power

Beer City (Zodiak) – Kacper Ryx

Bednary – AIPA Potion #1, Cytron

Bojanowo – Somero

Brodacz (Stary Browar Kościerzyna) – Blask, Afro

Brokreacja (Marysia Szczyrzyc) – The Butcher, The Farmer, The Lumberjack

Brovarnia – American IPA

Browar na Jurze – Szatańska Obelga

Browar Stu Motów – Salamander American Wheat

Chmielogród (Witnica) – Zniewieściały Czarnoksiężnik

Doctor Brew (Tarczyn) – Hoppy Queen

Dukla – Dębowa Panienka

Folvark (b.d.) – Oj! Czyste

Gloger – Classis, Jasne, Rubinowy, Herbowy, Karmelowe, Marcowy, Złote, IPA, Stout, Pszeniczne Ciemne

Hajer (Reden Świętochłowice) – Flaps

Hopium – Ostra Szycha

Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy – Piotrek z Bagien American Amber Ale, Piotrek z Bagien Brown IPA, Piotrek z Bagien Belgian Blond Ale

Krajcar – Belgijskie Klasztorne, Krajcar Specjal

Majer – APACZ

Perun (Wąsosz) – Profanum

Pinta (Browar na Jurze) – Niedobity, Call Me Simon 2

Piwne Podziemie – Grodzilla Dudette, Hopback Pale Ale, Ghost Pepper Session IPA

Piwoteka (Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy) – Zupa Dębowa

Piwoteka (Księży Młyn) – Čerstvý nápad

Pracownia Piwa/Gzub – Rogaty Tłuścioszek

Przystanek Tleń – Witbier

Reden Chorzów – Ruda Planeta

Reden Świętochłowice – MILCoffeeL, Mr. Blonde

Revolta (Zodiak) – American Wheat

Spółdzielczy – Dwa Półszytki, Ratownicze, Refowe, APA Single Hop Tomahawk

Stara Komenda – Amarillo Willamette APA

Stary Browar Rzeszowski –

SzałPiw (Wąsosz) – Szajba

Solipiwko (Zarzecze) – Nomono

Spirifer (Witnica) – Tour, Agat

T.E.A. Time – 5 o’clock

Tenczynek – Lager Tenczyński, Marcowe

Trzech Kumpli (Trzy Korony Nowy Sącz) – Szczyt Sezonu

Twigg – Andromeda, Infra Red

Ursa Maior – Rejwach na Kazimierzu

Widawa/ Kopyra – Siwy Miś

Witnica – Witbier

Wrężel (Zarzecze) – RIPA

Wyszak – Ocean Pale Ale

b.gif?host=polskieminibrowary.pl&blog=14

Wyświetl pełny artykuł
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.