Jump to content
Browarzyciel

Brew Tower

Recommended Posts

Witam,

 

Z prawdziwą przyjemnością, chciałbym zaprezentować prototyp małej instalacji browarniczej. Od razu zaznaczam, że to nie lata i NASA nie ma nic wspólnego z tym projektem. Instalacja składa się z trzech oddzielnych kotłów, które stoją jeden na drugim. Dzięki czemu całość zajmuje b. mało miejsca.

 

Warka 50-60 L.

Kadź zacierna z profesjonalnym sitem szczelinowym i ręcznym mieszadłem.

Kocioł warzelny z płaszczem olejowym i trzema niezależnymi grzałkami 1,0; 1,5; 2,0 kW.

Funkcja Whirlpool w kotle warzelnym.

Zbiornik z wodą posiada płynowskaz.

 

Pozdrawiam

Raf.

Edited by Browarzyciel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmieniłeś koncepcję browaru, czy to, co prezentujesz to wytwór na inne potrzeby? Będziesz to sprzedawał?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Rafał gratulacje!

 

Jak pierwsze testy sprzętu?

Jak wiesz, planuje również zbudować coś o podobnej zasadzie działania.

No więc tak:

 

Są pewne mankamenty, ale do usunięcia. Póki co, 50 litrów Bittera kończy fermentację. Jestem jak na razie zadowolony z rezultatów. Następny egzemplarz będzie rozbieralny, ale nie koniecznie co każdą warkę. Mam już zamówiony cudny właz 120x 300 mm. Poza tym nie koniecznie będzie wziernik w kotle warzelnym.

 

Raf.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zmieniłeś koncepcję browaru, czy to, co prezentujesz to wytwór na inne potrzeby? Będziesz to sprzedawał?

Nieee, mój browar czuje się dobrze i właśnie dzisiaj zmieniliśmy jedną grzałkę. W przyszłym tygodniu testy warzelni (kolejne :)). Brew Tower - to oddzielny projekt :rolleyes:

 

Studio Metro Goldwyn Mayer zamówiło jeden dla Jamesa Bonda do filmu "One Beer is not Enough". :)

 

Raf.

Share this post


Link to post
Share on other sites
No ładne cacko. :)

 

Tylko mogłoby być większe.

W kotle można gotować max. 75 litrów ... ale większe da się zrobić - wystarczy, że będzie szersze, trochę mocniejsze grzałki, ...

 

pzdr

Raf.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A jak się go myje?

Hej,

 

Jak wspomniałem, wszystkie elementy są rozłączne, więc można to porozkładać i umyć. Po zamontowaniu włazu, będzie można usunąć młóto ręcznie, a resztę wypłukać wodą, bez zdejmowania kadzi warzelnej. Do kadzi warzelnej jest dostęp od góry, więc w ogóle nie ma problemu.

 

Da się ogarnąć,

 

Pzdr

 

Raf.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gratulacje Rafał. Piękne cuda robicie z Wesołym.

Ile taka piękność kosztuje?

Powiem tak, oststeczna kalkulacja jeszcze nie jest gotowa. Mimo, że o 50% tańsze niż za zachodnią granicą, takie urządzenie niestety do najtańszych nie należy. Materiał, usługi, armatura, robocizna, osprzęt elektryczny, montaż, etc, ... - trochę tego jest.

 

Raf.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gratulacje Rafał. Piękne cuda robicie z Wesołym.

Ile taka piękność kosztuje?

Powiem tak' date=' oststeczna kalkulacja jeszcze nie jest gotowa. Mimo, że o 50% tańsze niż za zachodnią granicą, takie urządzenie niestety do najtańszych nie należy. Materiał, usługi, armatura, robocizna, osprzęt elektryczny, montaż, etc, ... - trochę tego jest.

 

Raf.[/quote']

Prosimy o rząd wielkości chociaż, rozumiem, że główną docelową grupą nie są piwowarzy domowi tylko mikrobrowary restauracyjne?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brew Tower jest zrobiona higienicznie, ale wydajność i funkcjonalność, nie kwalifikują jej jako instalacji do większego browaru restauracyjnego.

 

Myślę jednak, że jest to urządzenie dla pasjonatów oraz np. gospodarstw agroturystycznych, gdzie oprócz własnego piwa, właściciele mogliby pochwalić się również ciekawą, dekoracyjną warzelnią.

 

Jeżeli chodzi o rząd wielkości to mniej więcej podałem, że wychodzi około 50% tego co oferują wytwórnie austriackie, czy niemieckie. Nie chcę teraz dokładnie podawać kwot, ponieważ sprawdzam jeszcze pewne możliwości, które mogą znacznie obniżyć koszty.

 

Pzdr

Raf.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak nieśmiało zapytam, bo widzę na zdjęciu rurę do odprowadzania pary, i wychodzi z tego, że kadź zacierna jest środkowym garem, i wynika, że brzeczka do warzelni jest transportowana wyżej pompą do gotowania ? dobrze rozumuję ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mnie się bardzo podoba właśnie ze względu na higieniczy i schludny wygląd, no i za kompaktowość. Jak będę potrzebował większego wybicia, to przede wszystkim pomyslę o tym.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tak nieśmiało zapytam, bo widzę na zdjęciu rurę do odprowadzania pary, i wychodzi z tego, że kadź zacierna jest środkowym garem, i wynika, że brzeczka do warzelni jest transportowana wyżej pompą do gotowania ? dobrze rozumuję ?

Dokładnie tak. Najniższy zbiornik jest zasobnikiem na wodę oraz wymiennikiem ciepła jednocześnie. Środkowa kadź, to k. zacierna. Najwyższy element to kadź warzelna. Całość obsługuje jedna pompa, która umiejscowiona jest pod zbiornikiem z wodą.

 

Raf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

 

Wczoraj zdegustowałem pierwsze piwo testowe zrobione w Brew Tower. Wyszło zadziwiająco poprawnie, jak na pierwszą próbę. Cieszę się, bo mam go przeszło 50 litrów he he he. Jeżeli czas pozwoli, to dzisiaj spróbuję opisać smak i wygląd na www.browarzyciel.pl (patrz. Arkusz Oceny Piwa). Przetestuję też Skalę Kolorów Piwa.

 

Pozdrawiam

Raf.

Edited by Browarzyciel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brew Tower (wraz z Browarzycielem ;)) będzie można obejrzeć na żywo na Wrocławskich Warsztatach Piwowarskich 8 maja :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam,

 

Wczoraj zdegustowałem pierwsze piwo testowe zrobione w Brew Tower. Wyszło zadziwiająco poprawnie, jak na pierwszą próbę. Cieszę się, bo mam go przeszło 50 litrów he he he. Jeżeli czas pozwoli, to dzisiaj spróbuję opisać smak i wygląd na www.browarzyciel.pl (patrz. Arkusz Oceny Piwa). Przetestuję też Skalę Kolorów Piwa.

 

Pozdrawiam

Raf.

Piwo opisane na www.browarzyciel.pl - trochę bezkrytycznie ha ha ha :P

Pozdrawiam

Raf

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam,

 

Wczoraj zdegustowałem pierwsze piwo testowe zrobione w Brew Tower. Wyszło zadziwiająco poprawnie, jak na pierwszą próbę. Cieszę się, bo mam go przeszło 50 litrów he he he. Jeżeli czas pozwoli, to dzisiaj spróbuję opisać smak i wygląd na www.browarzyciel.pl (patrz. Arkusz Oceny Piwa). Przetestuję też Skalę Kolorów Piwa.

 

Pozdrawiam

Raf.

Czy będzie możliwość degustacji tego piwa na Warsztatach ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam' date='

 

Wczoraj zdegustowałem pierwsze piwo testowe zrobione w Brew Tower. Wyszło zadziwiająco poprawnie, jak na pierwszą próbę. Cieszę się, bo mam go przeszło 50 litrów he he he. Jeżeli czas pozwoli, to dzisiaj spróbuję opisać smak i wygląd na www.browarzyciel.pl (patrz. Arkusz Oceny Piwa). Przetestuję też Skalę Kolorów Piwa.

 

Pozdrawiam

Raf.

Czy będzie możliwość degustacji tego piwa na Warsztatach ?

Pewnie i możnaby przytrzymać beczkę lub dwie do maja, ale nie wiem, czy wówczas to piwo bedzie miało swoje optimum smaku. Niech się Marusia wypowie, to ew. zrobię tak, że uwarzę w Brew Tower dwa 20 litrowe kegi i wystawimy do degustacji.

 

Raf.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.